Podržite nas!

'Queer Barbika' na Štulhoferovoj konferenciji u Dubrovniku

30.06.2014 13:40

Građanska inicijativa „Ne dirajte djecu!“ izvještava javnost o sadržajima pseudoznanstvenih „naučavanja o dječjoj seksualnosti“ koja su se propagirala na 40. godišnjem okupljanju Međunarodne akademije za seksualna istraživanja (IASR): Konferenciji o seksualnim istraživanjima (Dubrovnik, 25.-28. lipnja 2014.). Okupljanje tih „kinseyevskih“ znanstvenika bilo je u organizaciji domaćeg sina Aleksandra Štulhofera. GI „Ne dirajte djecu“ izvještava o predavanju Kerry H. Robinson, profesorice iz Australije, na temu rušenja dječje heteronormativnosti putem Queer barbika i literature za djecu.


Među predavačima u dijelu programa pod nazivom „dječja seksualnost“ pažnju je privlačila Kerry H. Robinson, koja je najavljena s teško pronicljivom temom „Istraživanje dječjih seksualnih subjektiviteta: spoznaja, čežnja i uspostava heteronormativnog subjekta“ ("Exploring Children’s Sexual Subjectivities: Knowledge, Desire, and the Constitution of Heteronormative Subjects".

Sadržaj te normalnom čovjeku nerazumljive terminologije, te moralno izopačeni „nauk“ koji ta profesorica na „University of Western Sidney“ donosi na naše prostore možemo ipak iščitati u znanstvenom radu koja ona objavljuje u „Australasian Journal of Early Childhood“ 2005. (AJEC Vol. 30 No. 2, June 2005, pp. 19-28). U tekstu pod naslovom „'Queering' gender: Heteronormativity in young children“ („'Izopačivanje' roda: heteronormativnost u odgoju u ranom djetinjstvu“) ona objašnjava (citat):

 

 „Što je heteronormativnost?

Što znači riječ 'heteronormativnost'? Riječ je o terminu kojega se koristi da označimo kako je heteroseksualnost uspostavljena kao norma na području spolnosti. Ono što se smatra 'normalnim' i 'prirodnim' stanjem heteroseksualnosti postiže se procesom normalizacije; oslanja se na neupitnu poziciju da bi to bila 'istinita' spolnost, prirodni red stvari, prvenstveno pomoću načina na koji se heteroseksualnost povezuje uz muško – žensko biološko dvojstvo i prokreaciju...

Što queer teorija/pedagogija može ponuditi odgojiteljima u ranom djetinjstvu:

Queer teorija (op. eng. „queer“ = hrv. „nastran“), koja proizlazi iz poststrukturalističkih teoretskih perspektiva, utvrđuje stajalište da identiteti nisu fiksirani ili stabilni, nego da su zapravo promjenjivi, kontradiktorni, dinamični i umjetno uspostavljeni … queer teorija ruši stajalište da je rod određenog pojedinca nerazdvojivo utemeljen u pojedinčevom tijelu obilježenom spolom, ohrabrujući pluralitet spolnosti i mnogostrukost roda …

Queer pedagogija, uobličena sukladno queer teoriji, nastoji stoga kritički istražiti što se smatra prirodnim u pitanjima roda i spolnosti; primjerice, da se heteroseksualnost smatra prirodnom, neupitnom i jedinom ispravnom spolnošću … Queer pedagogija prvenstveno predstavlja ometanje i rušenje kulturalnih dvojstava muško – žensko, spol – rod, heteroseksualno – homoseksualno … Queer pedagogija ohrabruje odgojitelje da postavljaju pitanja (neovisno o tome koliko heretičkim se ona ispočetka doimlju!) koja rasvjetljuju i bacaju izazov pred pojedine načine na kojima se normaliziraju formiranja roda i spolnosti, do točke kada ona postaju neupitno. Primjerice, što bi se dogodilo kada bi Barbie bila prepoznata kao lezbijka, ili kao queer? Kako bi to izazvalo percepcije koje djeca i odrasli imaju o Barbie? Što nam ta situacija govori o Kenu? … Zanimljivo, jedna moja bliska prijateljica dala je svojoj šest-godišnjoj nećakinji Barbiku, u dodatak njezinoj znatnoj zbirci. Ta Barbika je bila različita, mnogo je sati potrošeno na 'queering' te Barbike; ona je predstavljala drugačiji izraz roda i nije ju bilo lako iščitati kao heteroseksualnu. Barbikina kosa je bila kratko podrezana, imala je više tetovaža, rinčicu u nosu i na bradavici, crnu kožnu odjeću itd. Usprkos svom trudu uloženom u taj rad, ta 'Queer Barbika' je trajala manje od tjedna: nađena je bez odjeće i osakaćena (bez ruku i nogu), sakrivena na dnu police; 'Qeeer Barbika' je bila istinski i temeljito kažnjena zbog svoje rodne 'posrnulosti' i bila je izopćena od svojih dostojnijih hetero-ženstvenih rođakinja….

U ovom radu se zalažem za 'gueering' ('izopačivanje') roda u ranom odgoju djece … Queer pedagogija poziva na postavljanje pitanja koja su različita od onih koje se obično postavljaju, kako bi se dekonstruiralo ono 'normalno' ugrađeno u tekstove. Istražujući dječja čitanja različitih tekstova i osiguravanje prostora za iščitavanja koja se razlikuju, te postavljanje pitanja koja se razlikuju, može voditi do svijesti o dječjem poimanju roda, spolnosti, te intimne veze između njih.“

 

Građanska inicijativa „Ne dirajte djecu!“

Borna Jurčević

Marija Pandžić

Ines Smrk

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!