Podržite nas!

„Mjesta za sat građanskog odgoja nema. Zar da sat matematike ukinemo?“

27.06.2014 08:00

Novi ministar znanosti i obrazovanja barem na početku svog mandata pokazuje kako bi se pravi ministar trebao ponašati. Za razliku od svog prethodnika koji je kaubojski kršio sve zakone, propise, procedure, ustavna načela i odredbe prilikom svake svoje odluke, novi ministar se konzultira sa strukom, uvažava njihovo mišljenje, ozbiljno se bacio na proučavanje sve postojeće dokumentacije vezane za građanski odgoj, od rezultata javne rasprave i vrednovanja dosadašnje eksperimentalne provedbe do nastavnih materijala i njihove recenzije. Njegov prethodnik provodio je svaku javnu raspravu pro forma i bahato nastavljao sve provoditi točno onako kako je on zamislio. Sad se vidi da mjesta za građanski odgoj kao obavezog i zasebnog predmeta jednostavno nema i da je ministar Jovanović po tko zna koji put ravnatelje i nastavnike namjeravao dovesti u nemogući, neizdrživ položaj.

Zbog bojazni da bi nastojanja o uvođenju GO-a mogla propasti, u utorak se sastalo Povjerenstvo za građanski odgoj. Pripremaju plan B - spremni su pristati na tzv. minimalni paket za GO. Znači li to da članica tog povjerenstva i koautorica građanskog odgoja Vedrana Spajić Vrkaš ipak neće iseliti iz Hrvatske, kako je bila zaprijetila?

 

MINISTAR ZNANOSTI I OBRAZOVANJA:

„Mjesta za sat građanskog odgoja nema. Zar da sat matematike ukinemo?“

Mornar: Sugestije da se nastavi još jednu godinu s eksperimentalnom provedbom čine mi se razumnima

PIŠE: Mirela Lilek

Jutarnji list, 26. lipanj, 2014.

 

Nakon što je tema o odustajanju od uvođenja građanskoga odgoja (GO) u škole kao zasebnog predmeta izazvala tenzije u stručnim i, pogotovo, političkim krugovima, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar za Jutarnji je potvrdio: „Nemam ništa protiv građanskog odgoja, ali struka mi zasad sugerira da ti ipak ne bude zasebni predmet.“

Najrazumnije mu se čini uvesti ga kao međupredmetni sadržaj, no konačnu odluku donijet će nakon temeljitih razgovora sa strukom.

Detaljno je objasnio i  zašto mu se zasad ne čini dobrim uvesti od jeseni građanski odgoj kao zaseban, obavezni predmet u šeste razrede, a postom postupno i u ostale, kao što je planirao bivši ministar Željko Jovanović.

Kompetencije predavača

„U prva tri dana ministarskog mandata razgovarao sam o problematici građanskog odgoja s nizom osoba, od predstavnika sindikata, ravnatelja, nastavnika do najodgovornijih osoba za Strategiju obrzaovanja. U svim tim razgovorima prevladalo je mišljenje da GO treba uvesti kao međupredmetne sadržaje“, kaže Mornar koji je ovih dana zatražio svu postojeću dokumentaciju vezanu za GO, od rezultata javne rasprave i vrednovanja dosadašnje eksperimentalne provedbe do nastavnih materijala i njihove recenzije.

„Ništa od toga još nisam imao priliku vidjeti, a bez toga bi bilo nerazumno donijeti bilo kakvu odluku, posebno znajući da u postojećem nastavnom planu i programu, osim u 6. razredu, nema mjesta za uvođenje novih predmeta. Što ćemo ukinuti? Glazbeni? Likovni? Tehničku kulturu? Uzeti sat od matematike ili hrvatskoga? Ili uvesti sedmi sat u osnovnu školu usprkos čl. 51. važećeg Zakona“ pita Mornar, koji, očito, već sad ima dovoljno argumenata koji govore u prilog promjeni dosadašnjega plana da se građanski odgoj uvede u škole kao predmet.

Za početak, kaže, nejasne su kompetencije potencijalnih predavača koji bi se „brzinski“ preko ljeta osposobili za držanje nastave iz toga predmeta, posebno nastavnici koji sada na vlastitim predmetima ne ispunjavaju normu.

Nedovoljna priprema

Ukratko, sve mu se čini nedovoljno pripremljenim.

„Sugestije koje slušam, da se nastavi još jednu godinu s eksperimentalnom provedbom, čine mi se razumnima. Koncept GO podržavam, ali odluke ne želim donositi naprečac“, zaključio je ministar.

Zbog bojazni da bi nastojanja o uvođenju GO-a mogla propasti, u utorak se sastalo Povjerenstvo za građanski odgoj.

„Minimalni paket“

Kako doznajemo, ono je pripemilo svojevrsni plan B. Očito svjesni nepripremljenosti terena za uvođenje novoga predmeta, članovi Povjerenstva spremni su pristati na tzv. minimalni paket za GO – da se od jeseni građanski odgoj uvede međupredmetno u sve razrede osnovne škole i u prva dva srednje škole.

„Nažalost, ključni je problem pravni okvir iz 2008. koji onemoućava promjene u sustavu pa ispada da se vrtimo ukrug“, kaže koordinatorica eksperimentalne provedbe građanskog odgoja Vedrana Spajić Vrkaš.

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!