Podržite nas!

„U ime obitelji“ sudjelovala na skupu u Vatikanu „Komplementarnost muškarca i žene“

24.11.2014 08:08

Udruga „U ime obitelji“ sudjelovala je na Međunarodnom međureligijskom kolokviju „Komplementarnost muškarca i žene“ koji se od 17. do 19. studenog održao u Vatikanu.  Kolokvij je organizirala Kongregacija za nauk vjere u suradnji s Papinskim vijećem za obitelj i Papinskim vijećem za međureligijski dijalog, te Papinskim vijećem za jedinstvo kršćana, a otvorio ga je papa Franjo. Na kolokviju se okupilo mnoštvo stručnjaka iz cijelog svijeta i predstavnika 14 religija, a udrugu „U ime obitelji“ predstavljala je dr. Željka Markić.

U uvodnom govoru kojim je papa Frano pozdravio sudionike podsjetio je kako obitelj ne može biti predmetom idoeloških i političkih igara, nego mora ostati temeljem društva. „Djeca imaju pravo odrastati u obitelji s ocem i majkom koji će im osigurati odgovarajući okvir za odrastanje i emocionalno sazrijevanje”. Naglasio je kako je komplementarnost muškarca i žene u „korijenu obitelji i braka”.

Dodao je i kako su brak i obitelj danas u krizi, te kako živimo u kulturi ‘privremenog’ gdje ljudi lako odustaju od odgovornosti braka. „Ova moralna ‘revolucija’ često je mahala zastavom slobode, a u stvarnosti je donosila duhovnu i materijalnu propast najsiromašnijima i najslabijima. Sve je više dokaza kako je pad kulture braka povezan s povećanim siromaštvom i nizom drugih socijalnih patologija”, rekao je Papa i nastavio:

„Ne upadajmo u zamku ideoloških koncepata. Obitelj je antropološka činjenica, ne možemo je opisivati s konceptima ideološke prirode koji će biti relevantni samo jedno kraće vrijeme, a onda će nestati iz povijesti. Ne možemo govoriti danas o ‘konzervativnom’ ili ‘progresivnom’ konceptu obitelji. Obitelj je – obitelj! Ne može biti definirana ideološkim kategorijama.” – prenosi Bitno.net.

Laudato prenosi glavne naglaske nekih od sudionika na kolokviju. Sudionica sa sveučilišta u Harvardu istaknula je kako je na Zapadu brak u krizi, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama te da je povrh toga podvrgnut određenoj redefiniciji. Tvrdi kako se „iskustvo homoseksualnih osoba ne može usporediti s borbom za građanska prava crnaca koji su proživjeli ropstvo, rasne zakone i linč.“

„Za židovstvo – rekao je pak predstavnik Povjerenstva za vjersku slobodu pri Vladi Sjedinjenih Američkih Država – obitelj je središte cijeloga života. Preko obitelji se iz naraštaja u naraštaj prenosila židovska tradicija. I za hinduizam, muškarac i žena stvoreni su jedno za drugo. Muškarac je bez žene nepotpun. Samo kada se sjedine, mogu se usavršavati. Stoga je nužno prenijeti mladima svetost braka – istaknuto je na skupu.

Svi potječemo od jednoga muškarca i jedne žene; trebamo poznavati svoju povijest kako bismo shvatili kamo idemo – primijetio je predstavnik sikh tradicije. Obitelj je temeljna i za budizam. Ako nema mira u obitelji, neće ga biti ni u svijetu – rekao je budistički predstavnik. Na skupu je među ostalim istaknuto da valja bolje zaštititi prava ženâ.“ – prenosi portal Laudato.hr.

Luca Volontè, nekadašnji predsjednik Europske pučke stranke i predsjednik Zaklade Novae Terrae, osvrnuo se na novinarovu primjedbu kako se obitelj danas nastoji oslabiti kroz ideologije koje predlažu druge uzore, a to čine u najrazličitijim sredinama: u školi, na području informiranja… Istaknuo da se imamo vratiti na Papine riječi da je pravo svakoga djeteta imati oca i majku, što je bilo poticaj za velike pothvate naroda u cijelom svijetu, kao što je, primjerice, onaj u Španjolskoj protiv Zapaterova zakona ili pak La Manif pour tous u Francuskoj ili pak referendum u Hrvatskoj… „Suvremena kultura, mediji, i neki političari žele promijeniti očitost koju svi živimo u svojim životima, u svojim obiteljima, želeći izvršiti velike pokuse društvenoga inženjeringa koji su se već radili u prošlosti, i to ne tako davnoj – u Europi i na Istoku – i prouzrokovali milijune mrtvih“ – istaknuo je Luca Volontè.

I talijanski mediji sjetili su se ovom prigodom riječi pape Franje iz travnja ove godine kada je također govorio o komplementarnosti muškarca i žene prilikom susreta s predstavnicima  Međunarodnog katoličkog ureda za djetinjstvo. Tom je prilikom Papa podsjetio da pravo djeteta na oca i majku istovremeno znači da roditelji imaju primarno pravo na moralni i vjerski odgoj svoje djece. Papa je tada odbacio „sve oblike obrazovnog eksperimentiranja nad djecom. S djecom i mladima“ – uzviknuo je Papa – „ne smije se eksperimentirati. To nisu zamorci iz laboratorija! Strahote odgojnih manipulacija, prisutne tijekom velikih genocidnih diktatura 20. stoljeća (nacizma i komunizma) nisu nestale već su svoju aktualnost sačuvale oblačeći se u drugo ruho i pod krinkom modernizma nameću djeci i mladima hod putem diktature i jednoumlja“. Također je citirao riječi jednog velikog stručnjaka za odgoj i obrazovanje: „Kada vidimo neke od ovih projekata, ponekad je teško odrediti da li mi to šaljemo djecu u školu ili u kamp za preodgoj.“

Trodnevni Međunarodni međureligijski kolokvij naslovljen „Humanum. Komplementarnost između muškarca i žene“ završio je provokativnim pitanjem: „Brak između muškarca i žene temelj je društva. Tko smo mi da ga mijenjamo?“

Izvor: Bitno.net/Laudato/Avvenire.it

Mislite li da je ovo važna tema? Podržite nas na Facebooku ili na jedan od načina navedenih ovdje.