Podržite nas!

2/3 žena koje idu na abortus koristile su kontracepciju u trenutku zaćeća

17.02.2014 10:15

Tvrdnja kako povećana dostupnost i upotreba kontracepcije smanjuje broj abortusa ovog je tjedna doživjela smrtni udarac, i to od strane najvećeg britanskog pružatelja usluge abortusa. Brojke koje je javnosti predočila Britanska služba za savjetovanje trudnica (British Pregnancy Advisory Service -BPAS) otkrivaju da je zapanjujući postotak od dvije trećine žena koje su napravile abortus koristilo kontracepciju u vrijeme začeća.

Nedavno smo pisali o tome kako kontracepcija povećava rizik od maloljetničke trudnoće te smo koristili matematički model kojim se to egzaktno dokazuje. Naveli smo i statističke podatke iz zapadnih zemalja koje godinama ili desetljećima provode tzv „sveobuhvatni spolni odgoj“ temeljen na kontracepciji, sličan onome kakav je uveden u hrvatske škole prije nešto manje od dvije godine. Ti su statistički podaci bili poražavajući u pogledu korelacije tehnicističkog spolnog odgoja i porasta maloljetničkih trudnoća. Ovom prilikom donosimo tekst u kojem se navode brojne studije koje definitivno dokazuju da dostupnost i promicanje kontracepcije dovodi do značajnog porasta broja abortusa u nizu zemalja.

Svi ovi podaci dokaz su da roditelji koji su se pobunili protiv spolnog odgoja kakav želi ministar Jovanović, imaju i previše razloga za zabrinutost, ne samo zbog svjetonazora suprotnog njihovom koji takav odgoj promiče, već zbog realne opasnosti na koje upozoravaju navedene znanstvene studije. Krajnje je vrijeme je da se hrvatskim učenicima omogući spolni odgoj koji je uistinu u njihovu interesu umjesto da ih se bezobzirno gura prema spolnim bolestima i abortusima. Krajnje je vrijeme za uvođenje takvog programa spolnog odgoja koji će među mladima promicati odgađanje spolnih odnosa do onog trenutka kada će za njega biti psihički, emocionalno i fizički (posebice imunološki) zreli.

Svijesni smo da će ovi podaci i velikom broju roditelja zvučati nevjerojatno jer su rezultati istraživanja iznenadili čak i same znanstvenike. Ali sada napokon imamo znanost koja potvrđuje ispravnost tradicionalnog svjetonazora prema spolnosti. Djeci, a i odraslima, izgleda treba nešto više od toga da im se samo 'tutnu' kondomi i pilule u ruke. Potrebno je temeljito preispitivanje mentaliteta kontracepcije.

 

 

Dvije trećine žena koje su zatražile abortus koristile su kontracepciju, tvrdi najveći britanski pružatelj usluga abortusa


Autor: Peter Baklinski

Objavljeno: 5. veljače, 2014.

WARWICKSHIRE, Velika Britanija, 5. veljače, 2014. (LifeSiteNews.com) – Tvrdnja kako povećana dostupnost i upotreba kontracepcije smanjuje broj abortusa ovog je tjedna doživjela smrtni udarac, i to od strane najvećeg britanskog pružatelja usluge abortusa. Brojke koje je javnosti predočila Britanska služba za savjetovanje trudnica (British Pregnancy Advisory Service -BPAS) otkrivaju da je zapanjujući postotak od dvije trećine žena koje su napravile abortus koristilo kontracepciju u vrijeme začeća.

„Kada se sve zbroji, žene ne mogu kontrolirati svoju plodnost samo putem kontracepcije i potrebne su im dodatne usluge kao što je abortus kao rezervni plan ukoliko ih kontracepcija iznevjeri,” rekla je u priopćenju za medije Ann Furedi, generalna direktorica Britanske službe za savjetovanje trudnica.

BPAS je ispitivao podatke o korištenju kontracepcije kod 156 751 žena starijih od 15 godina koje su se obratile njihovim klinikama radi abortusa u periodu između siječnja 2011. i prosinca 2013.

„Dvije trećine (66%) žena koje naprave abortus u našim klinikama izjavilo je da su koristile nekakav oblik kontracepcije u trenutku začeća. 40% ovih žena reklo je da su koristile kontraceptivne pilule, najpopularniji oblik kontracepcije u Velikoj Britaniji,” navela je organizacija za pružanje usluga abortusa u izvješću pod nazivom „Žene koje su se zaista trudile da izbjegnu neželjenu trudnoću.”

Brojke o korištenju kondoma u svrhu prevencije trudnoće bile su skoro jednako strašne kao i one koje su se odnosile na pilulu.

Više od trećine žena (35%), ili njih 54 862, koje su napravile abortus u BPAS klinikama zatrudnile su uz upotrebu kondoma.

Furedi je nastojala umanjiti neuspjeh kontracepcije: „Neželjena trudnoća je često sretna nezgoda,” rekla je u priopćenju za medije. „Kontracepcija nas može iznevjeriti, a ponekad je ne koristimo pravilno. Prema našem iskustvu, žene se zaista trude da izbjegnu neželjenu trudnoću ili ponekad uvelike podcijenjuju vlastitu plodnost.”

Izjava Furedijeve o abortusu kao rješenju za neuspjeh kontracepcije podsjeća na izjavu Joyce Arthur, osnivačice i izvršne direktorice Koalicije za prava na abortus Kanade, koja je prošle godine priznala da se “većina abortusa događa zbog neuspjele kontracepcije.”

Iako zagovornici zakonski dozvoljenog abortusa najčešće tvrde kako povećana upotreba kontracepcije smanjuje stopu abortusa, kritičari abortusa i zagovornici prava na život tvrde kako je dramatičan porast stope abortusa širom svijeta direktno povezan s poplavom kontracepcijskih pilula i drugih sredstava.

Dr. Malcolm Potts, bivši medicinski direktor Međunarodne federacije za planirano roditeljstvo, predvidio je 1973. godine  da će „umjesto smanjenja, uslijediti porast stope pobačaja kako se ljudi budu više oslanjali na kontracepciju.”

Anthony Ozimic, direktor komunikacija britanskog Društva za zaštitu nerođene djece (Society for the Protection of Unborn Children - SPUC), izjavio je za LifeSiteNews kako postoji „sve veći obim dokaza o tome da dostupnost kontracepcije ne samo da nije uspješna metoda u spriječavanju neplanirane trudnoće već kao direktnu posljedicu toga imamo to što nerođenu djecu maltretiramo do smrti kao neželjenu posljedicu neuspjele kontracepcije.”

Ruska studija iz 2012. otkrila je da ruske žene, iako imaju najvišu stopu upotrebe kontracepcije u usporedbi s drugim zemljama, također imaju i najvišu stopu abortusa. Istraživači koji su izvodili studiju bili su istinski zabrinuti kada su otkrili da su „više stope korištenja suvremenih kontracepcijskih sredstava“ dovele do „više stope abortusa,” te su svoje rezultate nazivali „kontradiktornima,” „neočekivanima” ili „paradoksalnima.”

Španjolska studija iz 2011. (Trends in the use of contraceptive methods and voluntary interruption of pregnancy in the Spanish population during 1997–2007, José Luis Dueñasa, Iñaki Leteb, Rafael Bermejoc, Agnès Arbatc, Ezequiel Pérez-Camposd, Javier Martínez-Salmeáne, Isabel Serranof, José Luis Dovalg, Carme Collh) otkrila je kako se stopa abortusa udvostručila na uzorku od više od 2000 španjolskih žena (s 49,1% na 79,9%) s povećanjem upotrebe kontracepcijskih metoda u istom razdoblju. Istraživači koji su provodili studiju bili su vidno zbunjeni rezultatima studije nad ženama koje su promatrane kroz period od 10 godina, nazvavši ih „zanimljivima i paradoksalnima“ budući da je porast induciranih abortusa bio povezan sa značajnim porastom broja žena koje su koristile kontracepciju.

Istraživanje koje je proveo pro-abortivni Guttmacher Institut 2011. godine pokazalo je kako se većina abortusa u Americi dogodila zbog neuspjeha kontracepcije. U istraživanju se navodi da je „54 posto žena koje su imale abortus koristilo neku od metoda kontracepcije [obično kondom ili pilulu] u mjesecu u kojem su ostale trudne.”

Jedno izvješće vlade Velike Britanije pokazalo je kako suprotno očekivanjima smanjena dostupnost kontracepcije ne dovodi do povećanja stope abortusa nego da je možda čak utjecalo na njihovo smanjenje.

Ozimic strahuje da će pružatelji usluga abortusa zloupotrijebiti BPAS-ovu studiju kako bi još snažnije promicali upotrebu kontracepcije.

„Trgovci abortusom, kao što je Ann Furedi, koriste „neuspjeh kontracepcije“ kao sredstvo pritiska kako bi još jače promicali abortuse i kontracepciju,” rekao je.

Ozimic tvrdi kako je utjecaj kontracepcije na kulturu i društvo u potpunosti bio negativan. „Takav pristup na nerođeni ljudski život gleda kao na nešto čega se treba riješiti i odbacuje bilo kakvu pomisao o individualnoj odgovornosti za seksualno ponašanje,” rekao je.

 

BPAS-ova studija:

BPAS je provodio istraživanje o upotrebi kontracepcije kod više od 150 000 žena iznad 15 godina starosti koje su se u zadnje tri godine liječile u našim klinikama. Analiza je pokazala sljedeće:

- Dvije trećine (66%) žena koje su napravile abortus u BPAS klinikama navode da su koristile neki oblik kontracepcije u trenutku začeća. 40% ovih žena tvrde da su koristile oralne kontraceptive, najpopularniju vrstu kontracepcije u Velikoj Britaniji.  Oralni kontraceptivi su u slučaju 'savršenog rukovanja' nepouzdani samo 1% , tj. ukoliko se u potpunosti slijede upute,  ali kada se radi o ‘tipičnom rukovanju',  s njima će 9 od 100 žena zatrudniti svake godine. Tome mogu biti razlog propuštena pilula, probavni i želučani problemi ili istovremeno uzimanje drugih lijekova.

- Nešto više od trećine žena (35%) koje su napravile abortus u BPAS klinikama ostale su trudne uz korištenje kondoma, koje koristi svaka četvrta osoba u Velikoj Britaniji. Kod 'savršenog rukovanja', neželjena trudnoća dogodit će se kod 2 od 100 žena koje koriste kondom svake godine. Međutim, uz 'tipično rukovanje' – kada kondom nije na pravilan način stavljen ili skinut – neželjena trudnoća dogodit će se kod 12 od 100 žena svake godine.

- Trećina svih žena koje su napravile abortus u BPAS klinikama navode da nisu koristile nikakvu kontracepciju u trenutku začeća. Najmanji broj onih koje nisu koristile kontracepciju je kod mlađih žena koje se podvrgavaju abortusu (31% žena u dobi od 15-24 navodi da nije koristilo kontracepciju, dok se taj postotak penje na preko 42% kod žena starijih od 40).

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!