Podržite nas!

Ako je antifašizam ustavna svetinja, onda je to i brak žene i muškarca

25.01.2016 00:30

 „Ako govorimo da je ono što piše u Ustavu svetinja i ako se slažemo da ukoliko je antifašizam u Ustavu da ne možemo ići protiv tih vrijednosti i nitko to ne pomišlja, onda ako kažemo da je u Ustavu isto tako ovaj dio (čl. 62. Stavak 2: „Brak je životna zajednica žene i muškarca.“op. ur.), ne smijemo ići protiv toga jer su se građani Hrvatske na referendumu tako izjasnili.“, rekao je danas čelnik Hrvatske stranke prava – Ante Starčević kod Stankovića u emisiji „Nedjeljom u 2“. Ni mi to ne bismo bolje objasnili.

 

Vlada ukida životno partnerstvo? Članica Domoljubne koalicije poslala zahtjev Ustavnom sudu

 Autorica: Tajana Vlašić

Objava: 23. siječanj, 2016.

Iz HSP AS kažu da su građani Zakonom o životnom partnerstvu izigrani

HSP AS, stranka koja je dio vladajuće Domoljublje koalicije, aktivno radi na ukidanju Zakona o životnom partnerstvu, piše Novi list. 

Iz te su stranke još u prosincu poslali Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti spomenutog zakona, a Robert Balić iz vodstva stranke rekao je kako im je cilj “zaštita braka kao zajednice muškarca i žene,” te kako je Vlada Zorana Milanovića zakonom o registriranom partnerstu koji je stupio na snagu u rujnu 2014. izigrala volju građana koji su se na referendumu o braku većinom izjasnili za brak kao zajednicu muškarca i žene.

Tepeš kaže da je to sporedna stvar

Čelnik stranke i novi potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Tepeš potvrdio je za Novi list kako je upoznat s ovom incijativom, no i kako s istom nije upoznao svoje koalicijske partnere iz Domoljubne koalicije.
Razlog za to je, kaže Tepeš, jer je ovo sporedna stvar koja će doći na red tek nakon najvažnijih gospodarskih pitanja.

Ipak, iz HSP AS kažu da čim nova Vlada počne s radom namjeravaju od Ustavnog suda nastojati dobiti pravorijek što prije.

Iz HSP AS kažu da ne znaju što će, ako do ukidanja zakona dođe, biti s onima koji su već sklopili životno partnerstvo. “Mi ne možemo tražiti da se ta partnerstva ponište, ali temeljne, tradicionalne vrijednosti ovoga društva moramo poštovati i zagovarati,” kaže Balić.

Iz LGBT zajednice zgroženi

Pravaška inicijativa na Ustavnom sudu nije prvi pokušaj rušenja Zakona o životnom partnerstvu, kojeg je do sada sklopilo 57 muških i 52 ženska para.

Udruga U ime obitelji Željke Markić ustavnu je tužbu podnijela prije više od godinu dana, a u prosincu prošle godine na istu adresu dostavila i požurnicu. Iz LGBT zajednice su zgroženi ovakvom situacijom, ali ljuti ih i ponašanje Ustavnog suda koji već više od godinu dana ne donosi odluku o zakonu.

Izvor: Telegram

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!