Podržite nas!

Američki demokrati predlažu uklanjanje riječi „muž” i „žena” iz saveznih zakona jer su uvredljive za istospolne parove

13.07.2015 09:20

Ukoliko ovakvi pokušaji promjene stvarnosti i civilizacijskih počela koja su s nama od nastanka svijeta, s kojima se ljudi praktički rađaju, ne otvore oči i najvećim skepticima onda su oni prilično izgubljeni u svojoj ideološkoj zadojenosti. Američki zastupnici iz Demokratske stranke žele riječi poput „muža“ i „žene“ proglasiti „ugnjetavačkim“ i „isključivim“ terminima i izbaciti ih iz zakona jer navodno predstavljaju osnovu za diskriminaciju.

Autor: Paul Bois

Objava: 9. srpanj, 2015. 

Više od 20 zakonodavaca iz američke Demokratske stranke odlučilo je da su riječi „muž“ i „žena“ previše ugnjetavačke i isključive da bi ih se upotrebljavalo u saveznim zakonima te donose prijedlog zakona kako da ih se zamijeni rodno neutralnim  terminima kao što su „supružnici“, „partner“ ili „vjenčani par“.

Zastupnica Demokratske stranke iz Kalifornije Lois Capps (D-CA) smatra kako su riječi poput „muž“ i „žena“ u saveznim zakonima izgubile svoje značenje nakon što je Vrhovni sud presudio da je istospolni „brak“ ustavno pravo te zadržavanje zakona koji su pisani na taj način predstavlja diskriminaciju.

„Izmjenama zakona o bračnoj jednakosti priznalo bi se kako riječi u našim zakonima imaju značenje te da mogu i dalje odražavati predrasude i diskriminaciju čak i kada su ti zakoni proglašeni ništavnima od strane naših najviših sudova,“ rekla je zastupnica Capps. „Vrijednosti naše zemlje odražavaju se u našim zakonima. Sastavila sam ovaj prijedlog zakona jer smatram da je od presudne važnosti da naši savezni zakoni odražavaju jednakost svih vrsta braka.“

Zastupnica Capps je dio svog izlaganja argumentirala trenutno postojećim odredbama u američkim zakonima po kojima je zabranjeno „prijetiti supruzi predsjednika države“, ali ne i mužu predsjednika države. 

„Prijedlog zakona zastupnice Capps osuvremenio bi navedeni zakon na način da bi u njemu stajalo da je zabranjeno prijetiti bračnom partneru predsjednika države,“ rečeno je iz njezina ureda u izjavi za  The Washington Examiner.

Kako se ističe u članku koji je objavio The Washington Examiner,  dio obrazloženja zastupnice Capps za izmjenama zakona koji se odnose na prvu obitelj SAD-a možda ima veze s mogućim izborom Hillary Clinton za predsjednicu države, što bi njezina muža Billa Clintona prema izmjenama zakona s novim terminima koje predlaže Lois Capps učinilo „Prvim bračnim partnerom“ umjesto „Prvim gospodinom“. Žene su unazad dva stoljeća dobivale uvaženu titulu „Prve dame“, ali muškarci će dobiti jednostavan naziv „Prvi bračni partner“. 

Da bi postali zakon, izmjene zakona o bračnoj jednakosti zastupnice Capps moraju biti usvojene u američkom Domu zastupnika i Senatu koje kontroliraju republikanci budući da imaju većinu. Osim ako zastupnica Capps ne zaobiđe proceduru i zamoli suca Kennedyja (sudac Vrhovnog suda koji je napisao presudu kojom istospolni „brak“ u SAD-u postaje ustavno pravo, op.ur.) da zamahne čarobnim štapićem i udovolji njezinim željama.  

Izvor: ChurchMilitant

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!