Podržite nas!

Američki Kongres izglasao zakon za nastavak financiranja Planned Parenthooda

07.10.2015 20:10

Američka vlada nastavit će financiranje Planned Parenthood-a novcima poreznih obveznika, koje je do sada godišnje iznosilo preko pola milijarde dolara potpora iz saveznog budžeta i budžeta saveznih država. Iako je odluka donesena u Kongresu nakon što su republikanci odustali od borbe, pravi krivac je naravno predsjednik Obama i njegova Demokratska stranka. Republikanci jednostavno nemaju dovoljno glasova da se suprotstave ulaganju veta predsjednika države koji se zavjetovao da će stopirati svaki pokušaj da se Planned Parenthood-u zaustavi financiranje ili da se na bilo koji način ograniči pravo na abortus. To “pravo” se u Americi provodi brutalnije nego igdje na svijetu, a predsjednik Obama nije dozvolio čak ni da se zaštite djeca koja uspiju preživjeti postupak abortusa.

Državne službe i vlada SAD-a nastavit će normalno s radom budući da su oba doma američkog Kongresa 30. rujna, samo nekoliko sati prije ponoći kada je isticao krajnji rok za izglasavanje proračuna, velikom većinom izglasali zakon koji omogućuje financiranje vlade do 11. prosinca. Zakon ne sadrži odredbe po kojima se Planned Parenthood isključuje iz vladinih mjera financiranja, što znači da će se nastaviti godišnje financiranje organizacije koja je upletena u veliki skandal oko trgovine organima pobačenih beba s preko 500 milijuna dolara poticaja iz saveznog budžeta i budžeta saveznih država.

Predsjednik Obama, koji je prethodno u više navrata prijetio da će stavljanjem veta stopirati bilo koji prijedlog zakona kojim se uskraćuje financiranje iz proračuna organizaciji Planned Parenthood, odmah je potpisao prijedlog zakona.

Izglasavanje zakona dogodilo se nakon oštre debate unutar kluba zastupnika republikanaca o tome treba li nastaviti financirati vladu ukoliko to znači i nastavak financiranja Planned Parenthooda novcem poreznih obveznika. Veliki multinacionalni provider abortusa nalazi se pod istragom Kongresa zbog optužbi ostvarivanja profita na trgovini dijelovima tijela abortiranih beba te zbog promjene postupka abortusa s ciljem prikupljanja neoštećenih organa.

Strah od neizglasavanja proračuna

Umjereniji članovi iz redova republikanaca, naročito senatori koji moraju ponovno izaći pred birače na izborima 2016., bojali su se negativnih političkih posljedica ukoliko budu krivci za neizglasavanje saveznog proračuna, što bi dovelo do djelomične obustave rada državnih službi. Također je postalo jasno da će senatori iz Demokratske stranke nastaviti blokirati odredbe po kojima se Planned Parenthood izuzima iz financiranja.

Zadnja obustava djelovanja državnih službi dogodila se nedavno prije dvije godine i trajala ukupno 16 dana. Prema izvješću agencije Standard & Poor, gospodarstvo SAD-a pretrpjelo je pri tom štetu od oko 24 milijarde dolara.

Val kritika

Zastupnici u Kongresu moraju kroz 10 tjedana izglasati dugotrajnije rješenje za savezni proračun kako bi spriječili da se u prosincu ne dogodi nova potencijalna kriza oko obustave rada državnih službi.
Izglasavanje zakona izazvalo je val kritika od strane nekoliko vođa pro-life organizacija. „Predsjednik Obama i neki članovi Kongresa odabrali su nastavak financiranja Planned Parenthooda novcima poreznih obveznika iako se najveći lanac klinika za abortuse trenutno nalazi pod četiri istrage u Kongresu i nekoliko istraga institucija saveznih država zbog čak tri kaznena djela,“ izjavila je predsjednica udruge Live Action Lila Rose.

„Zahvalni smo onim članovima Kongresa koji su nastojali preusmjeriti novac klinikama koje zapravo pružaju bolju zdravstvenu uslugu ženama, unatoč činjenici da nisu imali dovoljno glasova da se suprotstave prijetnjama predsjednika Obame o ulaganju veta ili opstrukciji demokrata u Senatu“, rekla je Lila Rose.

U svom priopćenju udruga Texas Right to Life izražava svoje „razočarenje što je izostalo političko vodstvo u Senatu koje bi izražavalo postojeću zabrinutost američkog naroda i zaustavilo federalno financiranje privatnih kompanija koje se nalaze pod brojnim kriminalnim istragama.“

Predsjednik udruge Students for Life of America Kristan Hawkins izjavio je da bi se američka nacija „trebala sramiti zbog toga što njihovi izabrani vođe nemaju hrabrosti ni snage da uopće pokrenu borbu protiv prisiljavanja poreznih obveznka da izdvajaju preko pola milijarde dolara svake godine za financiranje organizacije čija generalna direktorica priznaje da je u prošlosti lagala da organizacija radi usluge mamografije, organizacije koja zarađuje novac na prodaji dijelova tijela abortiranih beba i troši novac na najskuplje avionske letove i luksuzne zabave dok istovremeno ubija gotovo 900 nerođene djece na dan.“

Konzervativni republikanac Tim Huelskamp rekao je da je „vodstvo republikanaca još jednom popustilo pred pritiskom. U potpunosti će financirati Planned Parenthood. U potpunosti će financirati nuklearni sporazum s Iranom. U potpunosti će financirati Obaminu ilegalnu amnestiju. U potpunosti financirati Obamacare. U potpunosti će financirati EPA-u (Agencija za zaštitu okoliša, op. a.). Upravo iz tih razloga mi trebamo novo vodstvo. Upravo iz ovih razloga 60% glasača Republikanske stranke širom Amerike smatra da su ih republikanci u Washingtonu izdali.”

Izvor: narod.hr

 Mislite li da je ovo važna tema? Podržite nas na Facebooku ili na jedan od načina navedenih ovdje.