Podržite nas!

Bijela kuća namjerava prisiliti vjerske zajednice koje se bave humanitarnim radom da zapošljavaju LGBT osobe ukoliko žele dobivati državne potpore

30.05.2015 11:35

Mjere koje priprema Obamina administracija, daleko od očiju javnosti, samo su dio serije izazova i kršenja vjerskih sloboda s kojima se kontinuirano susreću dobrotvorne organizacije tijekom mandata predsjednika Obame. Prošlog su prosinca dobrotvorne organizacije dobile obavijest da njihova skrb o djeci izbjeglicama mora obuhvaćati i pružanje usluga kontracepcije i abortusa.

Autor: Church Militant  

Objava: 29. svibanj, 2015.  

WASHINGTON D.C., 29. svibanj, 2015. (Austin Ruse) – Naš izvor u saveznoj vladi obavijestio je Friday Fax da Bijela kuća potiho, bez znanja javnosti, priprema mjere kojima će sve dobrotvorne organizacije prisiliti da zapošljavaju LGBT osobe ukoliko žele imati pristup financiranju iz državnog proračuna, što uključuje i vjerske zajednice koje se zbog vjerskih razloga tome protive.

Ove mjere izravna su posljedica uredbe predsjednika Obame sa zakonskom snagom izdane u srpnju prošle godine. Tom se uredbom zabranjuje svim pravnim osobama koje sklapaju ugovore sa saveznom vladom diskriminacija kod zapošljavanja na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Vjerske organizacije su već imale problema s tom uredbom.

Međutim, problemi će eskalirati za vjerske zajednice čije organizacije obavljaju humanitarnu djelatnost, a nisu u ugovornom odnosu s državom već primaju financijske potpore za svoju djelatnost.

Iako se uredba predsjednika sa zakonskom snagom, koja datira od prošlog ljeta, izričito odnosi na javnu nabavu i ugovore s dobavljačima, ona se nije ticala primatelja potpora koji u značajnom broju nadmašuju broj dobavljača.

Međutim, Bijela kuća je nedavno izdala uputstva saveznim agencijama da u sve ugovore o potporama uvrste klauzulu o „seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu“. Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pristala je na ove promjene i iz te agencije tvrde da će za nekoliko tjedana one biti i implementirane.

Naš izvor iz vlade dodao je da se savezne agencije prisiljava da izvrše ove promjene i bez izdavanja naknadne uredbe sa zakonskom snagom te kako je pravna služba američkog State Department-a Bijelu kuću savjetovala da se ne radi o pravnom pitanju već o političkoj mjeri.

Posljedice ovakvih mjera biti će devastirajuće za one najpotrebitije ukoliko dobrotvorne organizacije budu morale ugasiti svoje programe pružanja pomoći u najsiromašnijim regijama svijeta jer više neće moći zadovoljavati propisane uvjete za dodjelu vladinih potpora.

Moguća zaštita koju će vjerske zajednice i s njima povezane dobrotvorne organizacije imati na raspolaganju moglo bi biti pozivanje na Zakon o vjerskim slobodama (Religious Freedom Restoration Act). Ali tu je problem što će primatelj potpora pozivajući se na zakon morati tužiti vladu. Radi se o dugotrajnom i skupom postupku čiji uspjeh teško da je zajamčen.

Bijela kuća nalazi se pod pritiscima kongresmena iz Demokratske stranke Bobbyja Scotta i drugih koji žele da se izuzeća na temelju vjerskih razloga u potpunosti uklone iz uredbe sa zakonskom snagom koja je izdana još za mandata predsjednika Johnsona, a koju je predsjednik Obama izmjenio i dopunio na način da obuhvaća i homoseksualce.

Friday Fax je dobio informaciju da neke od saveznih agencija oklijevaju napraviti promjene u ugovorima, ali su izložene pritiscima iz Bijele kuće zbog čega se neće moći oglušiti o naredbe.

Ovakve promjene samo su dio serije izazova i kršenja vjerskih sloboda s kojima se kontinuirano susreću dobrotvorne organizacije tijekom mandata predsjednika Obame.

Prošlog prosinca, točnije na Badnjak, Obamina je administracija dala obavijest dobrotvornim organizacijama u kojoj se navodi da njihov rad s djecom izbjeglicama koja ulaze u Sjedinjene Američke Države mora obuhvaćati i usluge koje se tiču spolnog i reproduktivnog zdravlja, što uključuje da im se moraju pružati usluge kontracepcije i abortusa.

Prošlog srpnja uredba sa zakonskom snagom predsjednika Obame kojom se pravnim osobama u ugovornom odnosu sa saveznom vladom zabranjuje diskriminacija pri zapošljavanju osoba koje se izjašnjavaju kao lezbijke, homoseksualci, biseksualci i transrodne osobe nije sadržavala izuzeća za vjerske organizacije. U vrijeme objave te uredbe dva su predsjedavajuća biskupa unutar američke biskupske konferencije osudila ovu uredbu tvrdeći kako se radi o „ekstremnoj uredbi bez presedana, kojoj se treba suprotstaviti.“

Tekst je prvotno objavljen na internetskoj stranici udruge C-Fam.

 

Izvor: Church Militant

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!