Podržite nas!

Borba za zaštitu osoba s invaliditetom zloupotrebljena za homoseksualnu propagandu

11.12.2014 08:05

Zajedno s više od stotinu europskih organizacija, udruga Glas roditelja za djecu potpisala je 3. prosinca otvoreno pismo predsjedniku Europske komisije J.C. Junckeru da povuče iz procedure prijedlog Direktive o jednakom postupanju, koja se kroz navodnu borbu za zaštitu osoba s invaliditetom zloupotrebljava za ciljeve homoseksualnog lobija, te ograničava privatne i profesionalne slobode europskih građana, a ponajviše slobodu sklapanja ugovora. Iako je opće prihvaćeno da država ima obvezu postupati jednako prema svim građanima, to ne vrijedi za pojedinačne građane koji moraju imati slobodu živjeti u skladu s vlastitim izborima i nahođenjima. Direktiva bi se trebala uvesti na razini cijele EU i bilo bi ju iznimno teško opozvati jednom kada bi bila prihvaćena. Više pročitajte u GROZD-ovu priopćenju za medije.


GROZD supotpisao zahtjev predsjedniku Europske komisije da povuče prijedlog Direktive o načelu jednakosti postupanja

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom (3. prosinca), naša udruga Glas roditelja za djecu – GROZD, zajedno s više od stotinu organizacija koje predstavljaju nekoliko milijuna građana u državama članicama EU-a, pozvala je predsjednika Europske komisije, Jeana-Claudea Junckera, da povuče prijedlog Direktive o jednakom postupanju. Direktiva kojoj je izvorno bila namjera da ispravi specifičnu diskriminaciju prema osobama s invaliditetom, s vremenom je postala instrument za promicanje mnogih drugih političkih ciljeva širokog raspona. Kriteriji su se tako proširili na jednako postupanje „bez obzira na vjeru ili uvjerenje, invaliditet, dob ili spolno opredjeljenje“.

Potpisnici otvorenog pisma zabrinuti su da bi predložena Direktiva, ako bude usvojena, teško i štetno ograničila temeljna građanska prava svih europskih građana – osobito slobodu da provode različite i ciljane profesionalne, gospodarske i uslužne djelatnosti, bez straha da će biti optuženi za diskriminaciju. Država ima obvezu postupati jednako prema svim građanima, no pojedinačni građani moraju imati slobodu živjeti u skladu s vlastitim izborima. Smatramo da direktiva na do sada neviđen način sužava privatne slobode građana te slobodu poduzetništva i pružanja usluga.

Predsjednik Juncker izdao je uputu da se u prva tri mjeseca mandata novog saziva Komisije, u suradnji s Europskim parlamentom i Vijećem, utvrdi ostaju li ovi otvoreni zakonodavni prijedlozi u radnom programu ili bivaju odbačeni. Prijedlog spomenute Direktive je u proceduri još od 2008. godine te nije do sada uspio postići potreban konsenzus u Europskom parlamentu.

Podsjećamo da je (nažalost) Hrvatska još 2008. godine upravo na temelju navedenog prijedloga Direktive o principu jednakog postupanja, kao jedna od malobrojnih zemalja potpisala tzv. Protokol 12, na temelju kojega je u Hrvatskom saboru usvojen Zakon o suzbijanju diskriminacije.

Primjena ovakvih zakona u praksi upravo stvara suprotni učinak od deklarativnog cilja, tj. rezultira diskriminacijom koju navodno želi spriječiti. Države koje, za razliku od Hrvatske nisu prihvatile prijedloge Direktive, s pravom su procijenile da bi ona zbog svojih nejasnih definicija rezultirala nepredvidljivim tumačenjima te proizvela nepovoljne i negativne posljedice.

Potpisnici otvorenog pisma pozivaju Europsku komisiju da napokon odustane od predložene Direktive i osmisli bolje, primjerenije načine rješavanja stvarnih i dokazanih problema nepravdi i nejednakosti s kojima se suočavaju građani Europske unije

 

8. prosinca 2014.

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!