Podržite nas!

Britanska vlada ucjenjuje vjerske škole: Ili satovi gender ideologije ili vas zatvaramo!

20.11.2014 15:18

Britanski slučaj pokazuje kuda vodi put koji započinje s nacrtima zakona protiv homofobije. Preko zakona kojima se izjednačuju civilne unije (životna partnerstva) s brakom ili se uvodi istospolni „brak“ dolazi do ideološkog ultimatuma školama, pa tako i onim vjerskim: ili ćete predavati LGBT agendu ili ćemo vas nacistički obilježiti pa potom zatvoriti.

 

Massimo Introvigne, filozof, pisac, sociolog, istaknuti stručnjak na području vjerskih sloboda, za talijanski portal La nuova Bussola Quotidiana komentirao je odluku britanske vlade da se u vjerskim školama obvezno predaje rodna teorija (gender). Ovo je zorni prikaz kuda vodi put koji započinje s nacrtima zakona protiv homofobije. Prijevod teksta talijanskog filozofa objavio je Katolički tjednik i prenosimo ga s njihovim dopuštenjem.

Pratiti što se događa u inozemstvu uvijek je korisno za razumijevanje onoga što se događa kod nas. Pred nekoliko dana bavili smo se Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su započeli s podizanjem krivičnih prijava kako bi prisilili pastore i svećenike „vjenčavati“ istospolne parove u svojim crkvama.  Čine li nam se Sjedinjene Američke Države daleko? Danas idemo u Britaniju, Europsku uniju.

U subotu 1. studenog, ministrica obrazovanja, gospođa Nicky Morgan, najavila je da će vjerske škole morati predavati rodnu teoriju, uključujući i ono što se odnosi na „prava homoseksualaca i potrebnog poštivanja braka između osoba istog spola“. Također, najavila je da će slati inspekcije u vjerske škole bez najave,  te ukoliko budu uhvaćene da predaju vjerski nauk protivan homoseksualnom „braku“ ili kritičan prema homoseksualnim činima, bit će odmah zatvorene bez dodatnih objašnjenja. U pokušaju da pokaže da nije protiv kršćana, ministrica je već poslala dvije inspekcije u židovske škole, davši im žuti karton koji ih je degradirao u „škole pod nadzorom“,  korak prije crvenog kartona, odnosno, zatvaranja.

Događaj zaslužuje četiri objašnjenja, poučnih i za nas. Prvo: Britanija i Francuska su države-kolovođe glede „novih prava“ i ono što se eksperimentira kod njih, prije ili poslije, stiže kod nas. Već ima naznaka. U nedjelju je više tiskovina pisalo o slučaju vjeroučiteljice iz Moncalieria, u talijanskoj regiji Piemonte, koju su prijavili direktoru škole, regionalnom školskom uredu i Kuriji jer je – začuđujuće – na satu školskog vjeronauka podučavala ono što katolički nauk govori glede homoseksualca, „poštivanje, suosjećanje i obazrivost“ uključeni,  i iznijela sud napisan u Katekizmu Katoličke Crkve o „neurednom“ karakteru – riječ koju iz obzirnosti vjeroučiteljica nije ni upotrijebila –  tendencije i homoseksualnih čina kao i o nedopustivosti zakona koji uvode u pravni poredak „brak“ i usvajanje djece od strane homoseksualnih parova. Otvori se zemljo: jadna učiteljica je pretvorena za nekoliko sati u monstruma iz Montecalieria. S engleskim metodama ne bi mogla predavati katolički nauk ni u katoličkoj školi.

Drugo objašnjenje: ministrica Morgan ne samo da pripada konzervativnoj stranci, već je 2013. glasovala protiv zakona koji je u Britaniji mijenjao ime iz „civilne zajednice“  – koje su bile jednakopravne brakovima izuzev imena –„brak “. Sada se je pokajala. Ne znam je li u međuvremenu bila kod Berlusconija, koji je ustvrdio da  konzervativne stranke prednjače u ovakvim pravima. Nažalost, to je često istina.

Treće objašnjenje: sve je započelo s kampanjom u tiskovinama i inspekcijama školskih vlasti u islamskim fundamentalističkim školama u Birminghamu, legalno priznatim u ime površnog multikulturalizma pred nekoliko godina, gdje su pronašli i slikali učenike u borilačkim položajima gdje kliču slogane u znak podrške Kalifatu.  To postaje nacionalni skandal i vlada obećava da će učiniti nešto kako bi nadzirala ekstremističke vjerske škole. Kako je rekao jedan rabin, budući da se u Birminghamu u nekim islamskim školama klicalo „Smrt Židovima“ ministrica je odlučila da, što je previše je previše, i poslala inspektore… u židovske škole kako vi provjerili predaju li rodnu ideologiju i ljepotu homoseksualnog „braka“. Ovo je važna točka. Zasigurno postoje islamske škole pretvorene u centar indoktrinacije džihadista. No, prije nego se zatraže specijalni zakoni treba biti na oprezu s lukavošću diktature relativizma: dobiveni poticaj u islamskim školama služi da bi se predložile mjere protiv općenito vjerskih škola, koje ne pogađaju one koji propovijedaju džihad već onoga koji kritizira homoseksualni „brak“.

Četvrto objašnjenje: protiv ministrice reagirali su neki, a što im služi na čast, partijski kolege, Židovi, vrlo ljubomorni na svoju autonomiju škola i neke grupe protestantskih konzervativaca. Za sada, bučna je tišina većinskih vjeroispovijesti, anglikanske i katoličke. Nadajmo se da su tijekom proslave Svih svetih i Dušnog dana, anglikanski i katolički biskupi imali druge poslove i da će uskoro intervenirati. Ako bi nasuprot tome mislili, „držimo neutralni stav, naše škole neće biti pogođene“, značilo bi da ništa nisu naučili od mnogih sličnih događaja koji su se dogodili u Britaniji i Europi.

Izvor: Bitno.net/Katolički tjednik

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!