Podržite nas!

Bura oko nametanja istospolnog 'braka' u Njemačkoj

30.05.2017 12:25

U Njemačkoj se pomalo počela zahuktavati predizborna kampanja za parlamentarne izbore koji su, doduše, na rasporedu za četiri mjeseca. Neke stranke namjeravaju staviti točku na i potpunim izjednačavanjem dosadašnje institucije braka kao zajednice žene i muškarca sa životnom zajednicom istospolnih partnera i parnerica.


Žalba Ustavnome sudu

Stranka zelenih, odlučila se na očajnički čin i uputila žalbu Ustavnome sudu Savezne Republike Njemačke u Karlsruheu kojom pokušava prisiliti njemački parlament – Bundestag – da na dnevni red uvrsti glasovanje o „Zakonu o istospolnom braku“.

Tzv. „Velika koalicija“, sastavljena od CDU/CSU-a i SPD-a do sada je redovito odgađala glasovanje, odbijajući uvrstiti prijedlog zakona na dnevni red Bundestaga, budući da je isključen takav prijedlog zakona u koalicijskom ugovoru sa SPD-om.

Vrh SPD-a ipak je po tom pitanju suzdržan te ne želi ugroziti veliku koaliciju s CDU-om neposredno prije izbora, iako i iz njihovih redova dolaze znakovi potpore izglasavanju istospolnog braka.

Ustrajanje vođe SPD-a, Martina Schulza, u potpori uvođenju istospolnog 'braka', smatra se taktičkim potezom kojim SPD želi najvećim lobistima LGBT zajednice i Zelenima, preoteti dio potencijalnih birača.

Zeleni, koji su trenutačno u oporbi, žele pod svaku cijenu pridobiti pozornost, stoga se odlučuju na takve ekstremnije poteze kao što je uključivanje Ustavnoga suda.

Christine Lambrecht, predsjednica kluba zastupnika SPD-a, komentirala je inicijativu Zelenih kao pokušaj da se posije razdor te da se pod svaku cijenu razvrgne „Velika koalicija“.

Uvođenje istospolnog 'braka' kao uvjet za koaliciju

Cijelu priču svojim izdvojenim mišljenjem začinio je i njemački ministar pravosuđa, Heiko Maas (SPD), najavivši uvjete za sve stranke koje bi potencijalno koalirale s njima nakon parlamentarnih izbora 24. rujna ove godine.

Najglasniji uvjet, za koji se ministar zalaže, uvođenje je istospolnog 'braka': „Nezamislivo mi je da SPD potpiše koalicijski ugovor u kojem ne bi bio zajamčen brak za sve.“

Moguće uvođenje Zakona o braku istospolnih parova nije samo snažan napad na instituciju braka koja bi takvom odredbom praktički bila ukinuta, već je upravo političko-klijentelistički projekt koji podržava jedna nasilna manjina, izvrsno lobirajući za svoje interese, u namjeri da se cijeloj zemlji nametnu njihove vrijednosti i namisli.

Takvom tiranskom samovoljom pojedinih interesnih skupina ugrožavaju se temelji države jer se nasilno želi redefinirati instituciju braka koja djeluje neovisno od države.

Čak ni Francuska revolucija, iako je prezirala Crkvu, nije htjela uvesti istospolni brak jer je shvatila da bi na taj način opstojnost nacije došlo u pitanje.

Na kraju se ipak polaže nada u CDU i CSU čija je velika većina vodećih političara još uvijek protiv takve inicijative.

Pregovori nakon lokalnih izbora u Schleswig-Holsteinu

Osim te velike većine političara desnog centra, postoje i primjeri nekih političara CDU-a koji nisu homogeni po pitanju službenoga stava stranke i vrijednosti koje zastupaju. Prije svega, riječ je o političkoj situaciji nakon lokalnih izbora u najsjevernijoj njemačkoj saveznoj zemlji Schleswig-Holstein.

Iako je CDU relativni pobjednik izbora, niti jedna stranka nema većinu i nužni su pregovori oko mogućih koalicija.

Unatoč tome što bi CDU trebao zastupati konzervativnija stajališta, njihov predsjednik u Schleswig-Holsteinu, Daniel Günther, najavio je da će se u slučaju dolaska na vlast zalagati za uvođenje i ravnopravnost istospolnog 'braka'.

Tim je potezom u proturječju sa svojom katoličkom vjeroispoviješću i službenim stavom svoje stranke. Nagađa se da se tim potezom želi dodvoriti Stranci zelenih kako bi se postigla zajednička većina na čelu s CDU-om, liberalima iz FPD-a i Strankom zelenih.

Unatoč toj primamljivoj ponudi, Zeleni nisu oduševljeni takvim prijedlogom te nastoje prikupiti većinu s već „uhodanim“ partnerima iz tzv. „Semaforske koalicije“ koju su dosad činili crveni SPD, žuti FPD te Zeleni.

Konzervativni mediji pišu da je ogranak CDU-a u saveznoj zemlji Schleswig-Holstein ponovno na tragu izdaje svojih kršćanskih načela te da ovakvom ponudom, posrnulim Zelenima pruža ruku spasa.

 

Izvor: Kultur-und-medien-online.blogspot.hr