Podržite nas!

Četvrta video snimka: „Želi li netko mozak?“

06.08.2015 12:36

Čak i nakon objave četvrtog tajno snimljenog videa o trgovini organima abortirane djece koja se odvija unutar klinika Planned Parenthooda američki Kongres nije uspio izglasati raspravu o prijedlogu zakona za hitnom obustavom financiranja iz federalnog proračuna tom abortivnom lancu. Četvrta snimka je prestravična za gledanje jer prikazuje demonstraciju „kvalitete“ fetalnih organa nakon tehnike abortusa koju koriste liječnici Planned Parenthooda. Pred potencijalnim kupcima zaposlenici laboratorija patologije uz sablasan smijeh sortiraju organe fetusa iz abortirane mase. Snimka pokazuje kako se čak i oni vesele muškom djetetu – ali mrtvom. U međuvremenu je objavljena i peta snimka na kojoj direktorica odjela istraživanja jedne od klinike PP-a govori, opet za vrijeme ručka, kako je „seciranje abortiranih beba u određenoj mjeri odvratno, ali u biti – zabavno.“


Cecile Richards, predsjednica Federacije Planned Parenthooda America (PPFA), u svom prvom nastupu uživo nakon objave šokantnih video snimaka o ilegalnoj prodaji organa abortirane djece u njihovim klinikama branila je svoju organizaciju govoreći da se nalaze pod napadima „najmilitantnijeg krila pokreta protiv abortusa u SAD-u koji želi liječnike uhvatiti u klopku“.  U intervjuu za poznatu tv postaju ABC News tvrdi kako se priča koja je izašla u javnost temelji na „lažima“, „tendenciozno editiranim video snimkama“, zaboravljajući da istovremeno cirkuliraju i needitirane verzije snimki koje sadrže daleko više inkriminirajućih detalja za Planned Parenthood i njihove zaposlenike. Cecile Richards u intervjuu uzastopce tvrdi kako nije bilo nikakvog kršenja zakona, nikakve trgovine organima s ciljem ostvarivanja profita, te da bi im se umjesto napada koje proživljavaju trebalo zapravo zahvaljivati jer je njihova praksa „donacije organa“ „hvale vrijedna“ budući da se organi koriste u vrlo važnim istraživanjima poput onih za cjepivo protiv Ebole.

Stoga je četvrta snimka koja je objavljena prošli četvrtak zapravo odgovor na intervju Cecile Richards kojom se sve njene tvrdnje potkopavaju kao najobičnije laži. Planned Parenthood je nakon objave treće video snimke krenuo žestoko protiv aktivističke organizacije koja ih raskrinkava, boreći se svim silama da ne ostanu bez sredstava iz državnog proračuna, koja su prema podacima agencije GAO (Government Accountability Office) u tri godine iznosila oko 1.5 mijarde američkih dolara (podaci se odnose na financiranje iz proračuna saveznih država te federalnog proračuna za razdoblje od 2010.-2012. ). Na Vrhovnom sudu u Los Angelesu postigli su izdavanje privremene zabrane Centru za medicinski napredak za objavljivanje video materijala u kojima se pojavljuju tri čelnika StemExpressa, tvrtke koja ima ugovorni odnos s Planned Parenthoodom o kupoprodaji fetalnih organa i čija je bivša zaposlenica u trećoj video snimci opisivala šokantne detalje o stravičnom sortiranju organa abortirane djece te na koje načine Planned Parenthood maksimizira profit.

Zbog treće video snimke Planned Parenthood je također morao angažirati dodatnu pomoć vrlo uspješne PR agencije SKDKnickerbocker koja servisira liberalne klijente i koja je odmah krenula u akciju slanja zastrašujućih upozorenja novinarima i producentima u kojima ih odvraćaju od daljnjeg puštanja tajno snimanih video materijala budući da su snimljeni uz korištenje lažnih identifikacijskih dokumenata te da navodno krše prava o privatnosti pacijenata. Planned Parenthood također koristi usluge lobističkih tvrtki. Samo u prvih šest mjeseci ove godine na lobiranje su potrošili gotovo 1.3 milijuna dolara.

Što razotkriva četvrta snimka?

Na četvrtoj snimci vidimo dr. Savitu Ginde, potpredsjednicu i medicinsku direktoricu Planned Parenthooda Rocky Mountains (PPRM), kako tijekom sastanka s potencijalnim „kupcima“ iz tvrtke koja se bavi nabavom fetalnog tkiva izgovara rečenicu: „Jer ako imate nekog tko će to raditi za vas, a u biti je zaista negativno raspoložen prema svemu tome, onda će takva osoba vjerojatno biti uhićena.“

Dr. Ginde upravlja jednom od najvećih podružnica Planned Parenthooda koja obavi oko 10.000 abortusa godišnje te ima ugovor o nabavi fetalnog tkiva s državnim Sveučilištem Colorado. Na sastanku se većinom raspravljalo o brojkama, o tome koliko pacijentica pregledaju dnevno, koliki im je dnevni „volumen“ očuvanih abortiranih fetusa u drugom tromjesječju trudnoće, jer samo su takvi „zanimljivi“ ljudima iz tvrtki koje se bave nabavom fetalnog tkiva – fetusi iznad 14 tjedana starosti. U većini zemalja svijeta abortusi su u tom stadiju zabranjeni. Prema izvoru članka Marcela Holjevca „Industrija smrti uhvaćena na djelu: Čelnica pro-abortus organizacije ‘Planirano roditeljstvo’ prodaje dijelove tijela fetusa (video)“, organi rano abortiranih fetusa, do 12. tjedna, su zapravo nerazvijeni i neupotrebljivi za znanstvena istraživanja odnosno daljnju preprodaju. Iz razgovora dr. Ginde s „kupcima“ očito je kako je ona svjesna te činjenice.

Druga ključna karakteristika kod trgovine organa je njihova očuvanost. S obzirom na brutalnost abortusa, njihov je „volumen“ manji od 10 posto, navodi dr. Ginde iz vlastitog iskustva. Kada vidi da kupci time nisu zadovoljni, ubacuje im mamac: „Ponekad, ukoliko se neka žena porodi prije nego dođe na abortus, tada imamo očuvane fetuse.“ Ova je rečenica prestravila mnoge jer zapravo znači da se u klinikama Planned Parenthooda ubijaju ne samo nerođena već i rođena djeca! I zatim se dobro zarađuje na njihovim organima jer njihova tijela nisu raskomadana već „netaknuta“.

Razlog zbog čega su „kupcima“ fetusi nakon 14 tjedana također puno više „zanimljivi“ je zbog toga što se u tom stadiju obavezno primjenjuje različita metoda abortusa od abortusa u ranijoj trudnoći. U ranijoj trudnoći prilikom abortusa se koriste sukcijske kanile i tada se fetusi raskomadaju mehanički. U kasnijoj trudnoći koristi se metoda dilatacije i evakuacije (D&E, koju dr. Ginde često spominje kao atraktivniju metodu za kupce). Kod te metode za komadanje i odstranjivanje fetusa rabi se forceps, a za odstranjivanje plodove vode, posteljice i fetalnog detritusa, sukcijska kanila. Dr. Ginde na video snimci spominje trening kojem će se podvrgnuti liječnici koji rade takvu metodu abortusa kako bi ih se izučilo da komadaju samo one organe koji nisu zanimljivi za prodaju te kako da one organe koje kupci više traže izvuku što više „netaknute“. (prva video snimka s dr. Nucatolom kada uz zalogaje i vino govori: „Vrlo smo dobri u prikupljanju srca, pluća, jetre, jer kada znam što vam točno treba, tada neću zgnječiti taj dio nego ću zapravo zgnječiti malo niže, pa ćemo onda zgnječiti ono iznad i tada ću vidjeti mogu li cijeli organ izvući neoštećen.”)

Kada razgovor krene na temu novčane naknade, dr. Ginde jasno daje do znanja, najprije kimajući glavom u znak potvrde, a kasnije i riječima da su njihovi troškovi transporta zanemarivi, da se takva naknada plaća za uloženo vrijeme i obradu odnosno sortiranje fetalnih organa iz abortirane mase.

„Kupac“ želi znati kako će se takve transakcije prezentirati prema javnosti. Dr. Ginde navodi da je službena oznaka pod kojom oni to vode „znanstveno istraživanje“, koja je neka vrsta krovnog termina za takve etički dubiozne radnje, odnosno zvuči bolje u javnosti nego da se sve naziva poslovnim projektom. Ukoliko se uspostavi poslovna suradnja, sve podružnice Planned Parenthooda moraju biti „na istoj liniji“, u tolikoj mjeri da unutar organizacije svi moraju znati što se točno radi, zašto se izbjegava gnječenje organa koji se inače komadaju pri takvoj vrsti pobačaja. „Moramo svi biti koordinirani“, govori dr. Ginde, kako bi svi pričali istu priču prema vani, uključujući i generalne direktore podružnica.

Potencijalni „kupac“ se zatim interesira koliko pouzdanja Planned Parenthood ima u svoje odvjetnike. Dr. Ginde samouvjereno odgovara da njihovi odvjetnici drže čitavu situaciju pod kontrolom te da su smislili način da ih nitko ne može prozvati za „prodaju fetalnih organa širom SAD-a“

„Želi li netko mozak?“

Od 8'35 minuta videa snimka postaje prestravična za gledanje. Potencijalni kupci su odvedeni u laboratorij patologije gdje im zaposlenici Planned Parenthood demonstriraju „kvalitetu“ dijelova tijela abortiranih fetusa tog dana. Pokazuju im skršene dijelove lubanje. Čuje se kako medicinska asistentica govori: „Želim vidjeti nogu. Aha evo jednog stopala!“

Dr. Ginde veselo kaže: „To je beba.“ „Je li to srce?“, pita kupac. Asistentica odgovara da će ga „njezini prsti smrskati ako ga uzme u ruke“, toliko je maleno i osjetljivo srce fetusa. Uz sablasan smjeh daju očuvanim bubrezima abortiranog fetusa starog 11,6 tjedana ocjenu 5 zvjezdica! Iz tog fetusa, prema procjeni kupca, može se izvući tri do četiri uzorka za daljnju prodaju i Planned Parenthood bi na njemu zaradio 200-300 dolara. Dr. Ginde odgovara: „Odlično!“

Potom pita: „Želi li netko mozak? Što li rade s mozgom? Rade li se pokusi na očima?“ Kupac odgovara potvrdno, ali da očne duplje u pravilu trebaju biti više razvijene. „Vidite, unutar lubanje tu je nekada bio mozak, ali je otišao, uništen skupa s vodom.“, govori „kupac“. Dr. Ginde se opravdava kako dosta puta, naročito kada se radi o abortusima u drugom  tromjesječju trudnoće, ne žele uopće „koristiti vodu jer je toliko velik plod da možete staviti ruku unutra i samo uzeti koje god dijelove tijela želite.“ U tom slučaju dijelovi tijela nisu toliko oštećeni „kao poslije bitke“.

„Evo nekih neoštećenih organa za vas.“, govori asistentica prebirući po staklenom pladnju. „Tu su želudac, bubreg, srce, adrenalna žlijezda“. Naziru nešto sitno i pitaju se što bi to moglo biti te na kraju veselo uzvikuju. „Pa to nam je još jedan dečko!“

Mislite li da je ovo važna tema? Podržite nas na Facebooku ili na jedan od načina navedenih ovdje.