Podržite nas!

Čija su djeca koju sam rodila?

29.09.2014 22:50

Nevjerojatan slučaj zamjene zametaka u postupku medicinski potpomognute oplodnje u jednoj rimskoj bolnici pretvorio se u životnu dramu četiriju roditelja koji traže skrbništvo nad dvoje djece. Nekoliko parova bilo je predviđeno za postupak inseminacije istog dana i kod dva para liječnica je greškom zamijenila zametke budući da su žene nosile slično prezime i slične inicijale. Međutim, samo se kod jedne žene trudnoća primila, ali naravno, s tuđim zamecima. Greška je otkrivena prilikom biopsije korionskih resica koja se rutinski provodi kod žena koje u 40-tima nose blizance. Ustanovilo se da žena koja nosi djecu ne može nikako biti majka. Tako se dogodio prvi slučaj neželjenog surogat majčinstva.

Ipak, par kojemu su implantirani zameci odlučio je nastaviti s trudnoćom. Drugi par, međutim, ne može se pomiriti s time da njihova djeca i nakon rođenja rastu kao tuđa djeca. Čija su to zapravo djeca? Upravo zbog toga što se ne radi o prirodnoj prokreaciji slučaj je zbunio suce i druge pravne stručnjake jer nacionalno zakonodavstvo priznaje da dijete pripada ženi koja ga rodi i slijedom toga njenom suprugu. Blizanci su se rodili prije negoli je donesena konačna sudska odluka o tome tko ima pravo upisati djecu u maticu rođenih. Neki sumnjaju da je porođaj bio induciran kako bi se dogodio prije 8. kolovoza za kada su biološki roditelji zatražili hitno ročište i sudsku odluku. Sada blizanci i zakonski pripadaju drugom paru.

Nova nada za biološke roditelje je nedavna presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu koji je osudio Francusku jer nije željela zakonski priznati očinstvo biološkom ocu nad djecom koja su rođena putem surogat majčinstva (najmom maternice). Oplodnja se dogodila u jednoj američkoj klinici. Europski sud za ljudska prava smatra da negiranje očinstva djeci stvara „situaciju pravne nesigurnosti koja ugrožava njihov identitet u društvu“. Ovakve pravne bitke odražavaju prave ljudske drama, koje će se dodatno zakomplicirati kada ta mala djeca malo narastu i postanu svjesna svoje životne situacije. Hrvatska je nevjerojatnom lakoćom dozvolila da se zakonski priznaju roditeljska prava istospolnim parovim koji se u inozemstvu podvrgnu umjetnoj oplodnji ili „naruče“ dijete putem surogat majčinstva. Ali čija su na kraju ta djeca i tko će odgovarati zbog toga što Republika Hrvatska krši njihovo međunarodno priznato pravo na poznavanje vlastita porijekla i zaštitu osobnog identiteta?


Prilikom umjetne oplodnje ženi greškom usadili tuđe embrije

Blizanci oko kojih se vodi pravna bitka: „Imaju naš DNK“. „Ne, važnija je maternica koja ih hrani“

Bitka koja je nastala zbog zamjene zametaka nastavlja se na sudu samo nekoliko dana prije porođaja. Za petak je zakazana rasprava nakon koje će se donijeti odluka o tome tko će dobiti pravo na upis djece u maticu rođenih

Autor: Fabrizio Caccia

Objava: 6. kolovoz, 2014.

Trudnoća se bliži samom kraju, datum kada se očekuje rođenje dvoje blizanaca (dečko i curica) oko kojih se vodi pravna bitka je između 12. i 14. kolovoza.  Do porođaja nedostaje još samo tjedan dana. Također se bliži i dan konačne sudske odluke u sporu između dva para roditelja koji sve do danas traje. Za dva dana, točnije 8. kolovoza,  pred sutkinjom Silviom Albano na sudu u Rimu, bit će održano ročište. Radi se o slučaju zamjene zametaka između dva para koja su se prošlog prosinca podvrgnuli postupku medicinski potpomognute oplodnje u bolnici  Sandro Pertini u Rimu. Ročište je bilo zakazano za 18. kolovoz, međutim, biološki roditelji po drugi puta su zatražili hitno ročište te je sutkinja odlučila pozvati odmah obje strane kako bi prije porođaja mogla donijeti odluku o tome kakva će biti sudbina ovo dvoje djece. Biološka mama i tata traže da se drugom paru zabrani upis djece u maticu rođenih: „Djeca imaju naš DNK“. Ali par kome su djeca implantirana traži svoja prava: „Njihov se DNK promijenio u ovih devet mjeseci“.

Biološki roditelji: „Već smo odabrali imena“

Radi se o zadnjem pokušaju, zadnjoj prilici: „Nadamo se da će se drugi par barem u petak pojaviti u sudnici. Bila bi to zaista dobra prilika da se upoznamo iako svih ovih mjeseci nismo činili ništa drugo doli ih opetovano pozivali da se pojave jer smo bili uvjereni da se sve može riješiti između nas četvero, bez potrebe da se cijeli slučaj predstavi sutkinji na tako dramatičan način. Poznato je da iz jednog poznanstva može nastati istinski prijateljski odnos. Međutim, uzalud...“. Angelica i Michele, tako smo ih za potrebe intervjua nazvali prošlog lipnja, biološki su otac i majka dvojice blizanaca koji će uskoro, za koji dan, doći na svijet, ali iz utrobe druge žene, nakon što se greškom dogodila zamjena zametaka u prosincu prošle godine u bolnici Pertini. Na trgu Clodio je u petak ujutro, nakon ovih riječi, bilo jasno da će se Angelica i Michele pojaviti pred sutkinjom. On ima 40 godina i arhitekt je, a ona ima 38 godina i zaposlena je u banci. Oboje Rimljani, obratili su se odvjetniku koji se zove Nicolò Paoletti da u njihovo ime od sutkinje Silvie Albano zatraži hitnu mjeru prije rođenja blizanaca kako bi se izbjeglo da se njihova djeca upišu kao tuđa djeca u matici rođenih: „Mi smo roditelji, djeca imaju naš DNK i to nam se mora priznati“. Zbog toga će odvjetnik Paoletti na ročištu zastupati ponajviše stajalište kako „okruženje u maternici ne utječe na razvoj fetusa“. Činjenica da su blizanci (curica i dečko) devet mjeseci rasli u utrobi žene čije ih je tijelo hranilo jednom riječju ne može promijeniti njihov prirodni identitet.

A u prilog obrane teze o nepromjenjivosti genetskog identiteta odvjetnik Paoletti će se prizvati ne samo na „prava osobe koje priznaje talijanski Ustav“ već i na članak 8.  Povelje Europske unije o temeljnim pravima koji glasi: „Pravo na poznavanje vlastita porijekla spada u područje zaštite privatnog života, što obuhvaća bitne aspekte osobnog identiteta, a važan dio tog osobnog identiteta predstavlja identitet oba roditelja.“ Jedino biološko roditeljstvo omogućuje zaštitu prava osobnog identiteta djece, piše u hitnoj žalbi koju je odvjetnik podnio prije deset dana, a naročito se to odnosi na pravo na poznavanje vlastitog biološkog porijekla. Naposljetku, u ovom slučaju zasigurno nije moguće osloniti se na onu „staru maksimu: mater semper certa est (Majka je uvijek poznata).“ Odvjetnik Paoletti upozorava da je to zbog toga što je građanski zakon do sada uređivao pitanja koja se tiču prirodne prokreacije, što je u ovom slučaju neprimjenjivo na činjenično stanje gdje se radi o „patološkim hipotezama“ koje se primjenjuju u izuzetnim okolnostima jer se dogodila „zamjena zametaka u trenutku implantacije“. Angelica i Michele su, međutim, već odabrali imena pod kojima bi željeli dva mala bića upisati u maticu rođenih, ali ta imena čuvaju za sebe „iz poštovanja prema drugom paru koji pati jednako koliko i mi patimo“.

Par kome su djeca implantirana: „9 mjeseci u majčinoj utrobi od presudne je važnosti“

Paolo i Francesca (tako smo ih nazvali prošlog svibnja kada su se po prvi puta pokazali u javnosti) neće se preksutra pojaviti u sudnici na trgu Clodio. „Nalaze se izvan Rima“, govori njihov prijatelj Sergio Cerini. Štoviše, Francesca samo što nije ušla u rodilište, tog dana će zasigurno biti već primljena u bolnicu, bliži se porođaj, trudnoća završava između 12. i 14. kolovoza. Tenzije su sada na vrhuncu. Njih dvoje su oboje psihoanalitičari. Ona ima 41, a on 45 godina, i uskoro će na svijet donijeti dvoje malih blizanaca. Već su im odabrali imena, kako su izjavili u svibnju, ali će to do zadnjeg trenutka „čuvati za sebe“.

Njihov odvjetnik Michele Ambrosini upravo traži let iz Tangera u Maroku, gdje ima drugi odvjetnički ured, kako bi se na vrijeme vratio u Rim i stigao na ročište na kojem će se donijeti odluka o sudbini četiriju roditelja i dvoje djece zbog kojih se povela pravna bitka: „Naravno da ćemo se pojaviti pred sutkinjom Silviom Albano, ne želimo valjda bježati pred pravdom“, kaže Ambrosini. Iako je bilo propusta u izvješćivanju jer nam je preporučeno pismo stiglo tek jučer (ponedjeljak, op.a.) i sve bi zapravo trebalo poništiti...“. Odvjetnik nam dva dana prije konačne sudske odluke govori kako će u sudnici govoriti najviše o „epigenetici“, znastvenom otkriću koje ide u prilog paru kojemu su implantirani embriji. Znanstvena istraživanja će, sukladno tezi koju on zastupa, dokazati kako postoje različite sposobnosti aktiviranja i „prilagodbe“ DNK u zavisnosti od okruženja. „Da pojednostavim: biološki roditelji tvrde da blizanci imaju njihov DNK, je li tako? Ali ja ću uložiti prigovor i ustvrditi kako temeljnu ulogu u razvoju ima prirodna majka, ona koja djetetu omogućuje hranu i zaštitu. Takav prijenos s majke na dijete s vremenom može promijeniti DNK. Jeste li me razumjeli? Uglavnom, razmislite kakva je razlika u pisanju i čitanju knjige. Osoba koja knjigu piše bez daljnjega toj knjizi prenosi vlastiti DNK. Međutim, knjiga potom postaje vlasništvo onoga koji ju čita jer ta osoba mijenja tu istu knjigu kroz svoj osobni filter emocija i raspoloženja. Eto, to je epigenetika“.

Međutim, zasigurno neće biti jednostavno odgovoriti na jasne zahtjeve koje je postavila druga strana u sporu: biološki roditelji traže da im se blizanci predaju odmah nakon rođenja i žele također otići u matični ured i upisati dva novorođenčeta kao svoje. „Po talijanskim zakonima djeca uvijek pripadaju ženi koja ih je rodila, a slijedom toga i njezinom mužu. Radi se o takozvanom prirodnom zakonu“, prigovara odvjetnik Ambrosini, iako svjestan činjenice da problem ovo dvoje djece neće nažalost trajati samo onoliko koliko potraje jedna sudska rasprava već čitav njihov život“. Zatim dodaje: „Međutim, ako zaista postoji jedna stvar koja zajedno ujedinjuje ovih četvero roditelja, onda je to ogromna odgovornost bolnice Pertini, koja se pokazala kao svjetski šampion liječničke pogreške“. Na kraju smo dužni prenijeti odgovor na optužbe da par kojemu su implantirani zameci nije nikada tražio susret s drugim parom: „Nije istina. S njihovim odvjetnikom Nicolòm Paolettijem smo se složili. Međutim, na naš zahtjev koji smo postavili preko e-maila tražeći više informacija nikada nismo dobili odgovor“.

Izvor: Corriere della Sera

Mislite li da je ovo važna tema? Podržite nas na Facebooku ili na jedan od načina navedenih ovdje.