Podržite nas!

Corbin Gams: ‘Teologija tijela’ najbolji je način podučavanja o spolnosti

26.10.2015 13:00

Vrlo uspješna i izuzetno dobro posjećena međunarodna konferencija “Obitelj: ključ demografskog i ekonomskog oporavka” održala se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u Zagrebu 22. i 23. listopada u organizaciji udruge “U ime obitelji” i jedanaest domaćih i stranih partnerskih udruga civilnog društva. Na konferenciji su prikazani primjeri dobre prakse osnaživanja obitelji kao odgovor na aktualne potrebe s kojima se obitelji i društvo danas susreću. Izdvajamo razgovor s Corbinom Gamsom, austrijskim stručnjakom za spolni odgoj, u kojem predstavlja novi studij za obrazovanje nastavnika za spolni odgoj koji će se suprotstaviti duhu sadašnjeg vremena i „spolnom odgoju za različitost” koji se temelji na rodnoj ideologiji i ranoj seksualizaciji djece. U obrazovnom sustavu Njemačke i Austrije takvi programi se agresivno nameću već nekoliko godina zbog čega postoji masovni otpor roditelja.  

 

Objava: 19. listopad, 2015.

Povodom međunarodne konferencije “Obitelj: ključ demografskog i ekonomskog oporavka”, koja će se održati u Zagrebu od 22. do 23. listopada 2015. godine, razgovarali smo s Corbinom Gamsom savjetnikom “Initiative Christliche Familie” pri biskupskoj konferenciji u Austriji i direktorom studija “Leib-Bindung-Identität” pri Papinskom sveučilištu Heiligenkreuz.

Narod.hr: Mr. Gams, recite nam više o Vašem poslu u ”Initiative Christliche Familie” i studiju ”Teologija tijela”. Koja je misija ICF-a i studija?

Corbin Gams: Inicijativa kršćanska obitelj (ICF) je pokrenuta od strane Austrijske biskupske konferencije. Osnovana je 2008. godine povezivanjem već postojećih aktivnosti u Austriji koji se odnose na brak i obitelj. ICF vidi sebe kao pružatelja i organizatora sadržaja za obitelji, bračne parove i djecu. Naš zadatak je da služimo obitelji i jačamo je u njezinoj misiji. Kroz naše ponude želimo obnoviti svijest u našem društvu o visokoj vrijednosti braka i obitelji. Moj najvažniji zadatak unutar ICF-a je konceptualni dizajn, organizacija i vođenje na studiju ”Teologija tijela” koji je započeo prvi put u Heiligenkreuzu u 2011.

Narod.hr: Studij ”Leib-Bindung-Identität” (Tijelo – odnos – identitet) započinje ove jeseni na Papinskom Sveučilištu Heiligenkreuz kao akademski studij. To će biti jedan od prvih akademskih studija u Europi na ovu temu. Kako je nastala ideja da se pokrene ovakav tečaj?

Corbin Gams: Potreba da se učini nešto na području seksualne edukacije prepoznata je već prije dosta godina. Mala skupina osnivača započela je prije oko pet godina povezati predstavnike različitih projekata spolnog odgoja iz različitih zemalja i vjeroispovijesti u, tada, ”labave” mreže. Cilj je tih sastanaka bio da predstavnici upoznaju jedni druge i razgovaraju ne samo o iskustvima, nego i razmišljaju o tome što se može učiniti da se zaustavi rapidna ”pan-seksualnost” ili barem da joj se suprotstavi “dobrom porukom”.

Jedan od prvih velikih projekata bio je objavljivanje publikacije “Načela seksualne edukacije” www.prinzipien-sexualpaedagogik.org. Ova načela su trenutno dostupna na devet različitih jezika i potpisana od strane mnogih poznatih ličnosti. Studijski smjer ”Tijelo-odnos-identitet” je zapravo koncentrat tih načela. Cilj ove mreže je stvoriti i razviti studij koji će biti ponuđen srednjim školama. Kao što je to do 2011. godine bio slučaj s  “teologijom tijela”, danas je “razvojno-osjetljivi spolni odgoj” nešto nepoznato, ali u budućnosti će to biti izuzetno važna tema. Zahvaljujući otvorenosti Hochschule Benedikta XVI. bit će moguće da obje teme budu ponuđene kao dva studija.

Postoji velika potražnja za dobrim i ispravnim spolnim odgojem u našim školama, a aktualni odgajatelji i učitelji nisu spremni za to, zbog prijašnjeg načina obrazovanja.

Spolna ideologija i pogrješno shvaćanje seksualnosti dovelo je u austrijskim školama do konfuzije na ovom osjetljivom području. Stoga je ovaj studij odgovor na stvarnu oskudicu našeg vremena. U svom sadržaju, studiji ”Tijelo-odnos-identitet” je jasna suprotnost i opozicija trenutačnom duhu vremena jer je prožet kršćanskom antropologijom koja upućuje na dostojanstvo osobe.

Narod.hr: Prema Vašem profesionalnom mišljenju, kako spolni odgoj može pomoći u edukaciji za vrijednosti, posebice za obiteljski život?

Corbin Gams: Bilo koji odgoj je odgoj za posjedovanje vrjednota. Odgoj oslobođen vrjednota nosi opasnost da postane odgoj bez vrjednota. Pitanje je: koje vrjednote roditelji i učitelji prenose djeci i adolescentima? Jesu li to vrjednote humanosti, poštovanja i međusobnog uvažavanja ili su to vrjednote često pogrešno shvaćene slobode što u središte stavlja svoj ego? Čini mi se da je zahtjev vremena biti iznimno oprezan prema bilo kojem obliku rane seksualizacije u javnim institucijama.

Stoga je očigledno da je spolni odgoj djece uvijek odgoj za vrline. To je odgoj što vodi ljepoti spolnosti, smislu plodnosti te odgoj za osviještenost da se druga osoba daje meni, a ja se kao dar dajem njoj – odgoj za vrijednost drugoga – za vrijednost osobe.

Narod.hr: Kakva je situacija sa spolnim odgojem u Austriji?

Corbin Gams: Situacija sa spolnim odgojem u Austriji vrlo se malo razlikuje od one u Njemačkoj. U obje zemlje možete vidjeti kako u škole dolazi još veći lobi za “spolni odgoj različitosti”. Već su se prije tri godine roditelji i udruge prvi put pobunili protiv odgovarajućih odgojnih materijala. Otada postoje udruge za spolno obrazovanje koje idu primjerice busom u škole upravo kroz gornju i donju Austriju i suočavaju djecu s ovim odgojem.

Novi zakon austrijske Vlade iz lipnja 2015. ima u osnovi isti program kao njemački plan obrazovanja. Unatoč masivnoj opoziciji protiv njega, ovaj je zakon samo marginalno izmijenjen. U bliskoj budućnosti moramo očekivati promjenu u svim školskim knjigama i poučnim materijalima. Cilj austrijskog socijalističkog ministra je započeti spolni odgoj što je ranije moguće, makar u vrtiću ili maloj školi!

Ovo je jedan od najvećih problema: rana seksualizacija djece! ”Inicijativa za  spolni odgoj usmjeren prema vrjednotama” apelira stoga na sve roditelje da u školama budu ”čuvari” te rano započnu razgovor s učiteljima i ravnateljima da budu obaviješteni o tome tko dolazi u škole i koje materijale koriste.

Narod.hr: Koji je glavni naglasak ”teologije tijela” Ivana Pavla II., teme koju ćete predstaviti na međunarodnoj konferenciji ”Obitelj: ključ demografskog i ekonomskog oporavka” u Zagrebu 22. i 23. listopada 2015.? Kako bi učenja Ivana Pavla II. o teologiji tijela – a kojeg u  Hrvatskoj zbog njegove podrške našem narodu za neovisnost i kasnije vole nazivati ”prijateljem Hrvata” – može općenito doprinijeti spolnom odgoju?

Corbin Gams: Na svojim radionicama želim istaknuti da je ”teologija tijela” osnova ”razvojno-osjetljivog spolnog odgoja”. Osvrćem se na doba prosvjetiteljstva – na Francisa Bacona (1561-1626) – i takozvano ”baconovsko načelo”, odvojenost između ”što” i ”kako”. Riječ ”koristiti” je ovdje ključna riječ.

Korištenje i instrumentalizacija je suprotna onome što Ivan Pavao II. iznosi u svojoj teologiji tijela. Daljnji korak koji želim pokazati jest papin pristup: on koristi fenomenologiju. U početku promatra ljudska iskustva, uzima ih te pomaže ljudima u njihovom tumačenju. Iz svog vlastitog iskustva mogu reći: ovaj se aspekt čini najboljim načinom za prenošenje spolnog naučavanja. U drugoj radionici ukazat ću na usku povezanost između teologije tijela i ”razvojno osjetljivog spolnog odgoja” (LBI). Teme teologije tijela su, između ostalog, ljepota vrijednosti osobe, braka i spolnosti, koje grade osnovu razvojno-osjetljivog i vrijednosno utemeljenog odgoja.

* Corbin Gams rođen je 1966. u Waeschenbeurenu (Njemačka). Nakon što je završio studij teologije radio je u nekoliko župa i nekoliko drugih crkvenih projekata (mladi i formacija) u Švicarskoj i Austriji. Od 2009. savjetnik je “Initiative Christliche Familie” pri biskupskoj konferenciji u Austriji, od 2011. direktor je studija “Teologija tijela”, a od 2015. direktor studija “Leib-Bindung-Identität” (Tijelo – odnos – identitet) pri Papinskom sveučilištu Heiligenkreuz (Austrija).

Izvor: Narod.hr

 Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!