Podržite nas!

Djeci će mijenjati spol već sa 8 godina!

28.10.2013 14:46

U državama u kojima je homoseksualni lobi vrlo jak sve više se koristi pristup u liječenju poremećaja rodnog identiteta na način da se maloj djeci hormonalnom terapijom zaustavlja ulazak u pubertet kako bi dijete sa 14 ili 15 godina odlučilo da li želi biti muško ili žensko. Kao i kod homoseksualnosti, politički aktivisti su ti koji odlučuju i vrše pritisak na medicinske stručnjake da se poremećaj skine s popisa mentalnih oboljenja. U ovom tekstu pročitajte kako se dečko kojeg su u dobi od dvije godine posvojile dvije lezbijke iz Kalifornije sprema na proces spolne tranzicije u odraslu ženu.

 

Djeci u dobi od 8 godina dopustiti će se promjena spola

Poremećaj rodnog identiteta sve manje je problem kojim se bave psihijatri, a sve više LGBT aktivisti, endokrinolozi i kirurzi te se o tom medicinskom stanju pronalazi sve manje objektivnih informacija. Radi se o poremećaju kada se pacijent odbija identificirati sa svojim biološkim spolom i umjesto toga se identificira sa suprotnim spolom te pokušava ispoljavati ponašanje karakteristično za suprotni spol, što se najčešće manifestira u oblačenju. Radi se o iznimno rijetkom poremećaju koji je iznenađujuće više zastupljen kod muškog spola, i to u omjeru 3:1. Naime, okvirni podaci govore da se poremećaj javlja kod 1 na 30 000 muškaraca i kod 1 na 100 000 žena. Međutim, postoje i neki bizarni podaci koji odskaču od svjetske statistike pa se tako, na primjer, u Nizozemskoj i Belgiji taj problem javlja kod 1na 2000 osoba, a u saveznoj američkoj državi Massachusetts kod 1 na 200 osoba!!! Budući da se radi o državama u kojima je LGBT ideologija već dugi niz godina ima prevelik utjecaj te da su ovakva odstupanja nevjerojatna s obzirom na svjetsku statistiku, jasno je da se radi o problemu koji sve više postaje ideologiziran.

Tome je pridonio i Europski parlament koji kao političko tijelo najviše pritišće Svjetsku zdravstvenu organizaciju da poremećaj rodnog identiteta skine s popisa mentalnih poremećaja, navodno da bi se spriječilo ponižavanje takvih osoba od strane medicinskog osoblja, poslodavaca i obitelji. Na političkoj razini sve se više usvajaju radikalna načela iz Yogyakarte prema kojima transrodna osoba ima pravo na nove dokumente i prije promjene spola te pravo na hormonalnu terapiju i kiruršku operaciju na teret poreznih obveznika. Europski parlament zahtijevao je da se patologija rodnog identiteta ukine kao što je ukinuta patologija za homoseksualnost 1990. godine. U Hrvatskoj je put prema ovakvim promjenama prirodnih zakona na osnovu kojih osoba sama sebi bira identitet otvoren Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o državnim maticama (NN 076/2013) koji je stupio na snagu krajem lipnja ove godine. Neke zemlje poput Francuske skinule su ovaj poremećaj s liste psihijatrijskih poremećaja dok se u Priručniku za diferencijalno dijagnosticiranje Američkog udruženja psihijatara od prošle godine ovaj poremećaj vodi kao rodna disforija.

Uporišta za promatranje ove bolesti kao medicinskog poremećaja, a ne psihijatrijskog, pokušala su se pronaći u biološkom pristupu etiologiji ove bolesti, npr. u tezama da se predispozicija za poremećaj rodnog identiteta javlja još u maternici. Međutim, nijedna od ovih teza nije još dokazana. Nisu pronađene ni kromosomske anomalije kod transseksualaca, kao ni razlike u strukturi mozga (Emory i sur, 1991.). Većina transseksualaca izjavljuje da su se u djetinjstvu ponašali u stilu suprotnom od njihovog spola. No, većina djece koja su u djetinjstvu imala poremećeni spolni identitet u odrasloj dobi ne postaju transseksualci. Proces spolne tranzicije koji obuhvaća hormonalnu terapiju i kiruršku operaciju iznimno je zahtijevan, bolan, dugotrajan i prepun trauma, a rezultati su većinom nezadovoljavajući. Na to upozorava i nedavni tragičan slučaj Belgijanca Nathana Verhelsta koji je na svoj zahtjev ubijen (eutanazija), nakon što je upao u tešku depresiju zbog, po njegovom mišljenju neuspješne, promjene spola. No, u državama u kojima je homoseksualni lobi vrlo jak sve je više prisutan trend u liječenju ovog poremećaja terapijom hormonske blokade kojom se kod djece s ovim poremećajem nastoji zaustaviti pubertet i razvoj sekundarnih spolnih karakteristika u skladu  s njihovim biološkim spolom. Dijete s 14 ili 15 godina mora odlučiti da li će nastaviti sa spolnom tranzicijom prema suprotnom spolu ili će prestati s blokadom hormona i ući u kasniji pubertet prema svom prirodnom biološkom spolu. Ova terapija prilikom koje djeca u dobi od 8 do 15 godina donose odluke koje će vrlo vjerojatno nepovratno odrediti tijek njihova daljnjeg života opravdava se visokom stopom pokušaja samoubojstva kod transrodnih osoba (41%) te drugih psihičkih problema poput anksioznosti i depresije. Upravo u istoj dobi u zapadnom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, uvodi se program rodne izobrazbe temeljen na rodnoj ideologiji gdje se iznimno rijetko patološko stanje nameće većini zdravih učenika koji ne mogu razumjeti razliku između spola i roda pošto nemaju problem poremećaja rodnog identiteta. Na taj način sve se manje traže pravi uzroci ovog problema koji mogu biti raznovrsni, a s ozbirom da većina djece s ovakvim poremećajem u odrasloj dobi ne postaju transeksualci, problem najvjerojatnije ima psihičke uzroke. Međutim, kao i kod homoseksualnosti, uskoro će se svi psihički problemi svesti na nerazumijevanje okoline te će se više morati liječiti okolina dok će se na osobama s ovim poremećajem i dalje izvoditi skupi medicinski eksperimenti s nezadovoljavajućim ishodima, i to na sve mlađoj djeci. 

 

Mali dječak započeo je terapiju promjene spola s 8 godina jer su on (i njegove dvije lezbijske mame) znali da je oduvijek želio biti djevojčica


  • „Roditeljice“ kažu kako je bolje da Thomas napravi promjenu spola prije nego odraste

 

Daily Mail Reporter

30. rujan 2011.

 

Lezbijske „roditeljice“ 11-godišnjeg dječaka koji prolazi proces promjene spola kako bi postao djevojčica sinoć su branile njegovu odluku tvrdeći da je bolje da dijete napravi promjenu spola u ranijoj dobi.

Thomas Lobel, dječak koji sada samog sebe zove Tammy, prolazi kontroverznu terapiju blokade hormona u Berkeleyu u Kaliforniji kako bi spriječio prolazak kroz pubertet kao dječak.

Pauline Moreno i Debra Lobel upozoravaju da djeca s rodnom disforijom koju se prisiljava na odgađanje spolne tranzicije mogu biti izložena većem riziku od samoubojstva.

Majke kažu da su neke od prvih riječi koje im je Thomas rekao čim je naučio znakovni jezik s tri godine (zbog govorne mane) bile „Ja sam djevojčica“.

Sa sedam godina, kad je prijetio da će si odsjeći genitalije, psihijatri su Thomasu dijagnosticirali rodnu disforiju. Do navršetka osme godine započeo je sa spolnom tranzicijom.

Ovo je ljeto počeo uzimati lijekove za blokadu hormona, koji će spriječiti da uđe u pubertet.

Lijekovi koji suprimiraju proizvodnju hormona u njegovu tijelu smješteni su u obliku implantata u ljevoj nadlaktici dječaka i svrha im je da kod 11-godišnjeg dječaka će odgode razvoj širokih ramena, produbljivanja glasa i rast dlaka na bradi i licu.

Lezbijski par suočio se sa žustrim kritikama prijatelja i ostatka obitelji kada se saznalo za terapiju, izjavila je gospođa Moreno za internetski portal MailOnline.

„Svi su se ljutili na nas. 'Kako to možete raditi? Možete mu uništiti čitav život!'"

Dok citira statističke podatke iz Programa za prevenciju samoubojstva kod mladih gospođa Moreno primjećuje da će preko 50% transrodne mladeži počiniti barem jedan pokušaj samoubojstva prije svog 20. rođendana.

Ignoriranje neprekidnih zahtjeva njihova sina, rekla je, jednostavno nije bilo vrijedno rizika.

„Ono što je meni zastrašujuće jest da biste bili spremni reći „ne“ samo zato što se vama tako nešto ne sviđa, iako bi vaše dijete moglo radi toga izgubiti život?“

Nada se kako će spolna tranzicija njezina sina u adolescenciji pomoći da u odrasloj dobi proživljava manje konflikata.

„Cijela ideja sastoji se u tome da se trenutno spriječi stvaranje trećeg spola koji nije ni jedno ni drugo, i stoga radimo spolnu tranziciju,“ rekla je gospođa Moreno.

„Suvremeni terapijski protokol je da se ovakvu djecu spolno tranzitira već od trenutka kada je prvi put moguće postaviti dijagnozu jer će inače završiti tako da neće biti ni jedno ni drugo…. zbog prolaska kroz pubertet.“

Gospođa Moreno sjetila se prvog koraka u spolnoj tranziciji Thomasa koja će mu omogućiti da postane žensko: dozvolila mu je da sam bira svoju odjeću.

Više su mu se sviđale trake za kosu od bejzbol kapa, a kada bismo mu dali da bira odjeću za nositi, odabirao je grudnjake i haljine. Promjena u njegovoj osobnosti, prema riječima gospođe Moreno, bila je trenutna.

„Bio je u svom svijetu, potpuno isključen, i uvijek smo imali taj problem kako natjerati Thomasa da više sudjeluje u životu,' rekla je. „Ono što smo vidjeli da izlazi iz njega kada je Tammy dopušteno da bude Tammy bilo je „wow“… bila je to trenutna transformacija. Ona bi se stalno cerekala i postajala komunikativna, svojim ponašenjem bi jasno pokazivala kako treba braniti samu sebe.“

Tammyjevim „roditeljicama“ bilo je teško prihvatiti takvu dijagnozu.

Lezbijski par vjenčao je židovski rabi 1990. godine i imaju dva starija sina i unučad. Međutim, inzistiraju na tvrdnji da njihova seksualnost nije imala nikakve veze s Tammyjevim stanjem.

„Bilo nam je čudno,“ rekla je. „Iako je Tammy imala lezbijke kao roditeljice, sve ovo je za nas nešto novo, na sve moguće načine. Znamo što znači osjećati se drukčijim – to smo naučile. Ali kakav je to osjećaj kada znaš da si u krivom tijelu, to je već bilo nešto što nismo mogle shvatiti.“

Srećom, obitelj ima široku potporu javnih djelatnika. Lezbijski par pun je hvale za učitelje i drugo osoblje u Dječjem centru za učenje koji Tammy pohađa u Alamedi u Kaliforniji, kao i za njihovu vjersku zajednicu jer su tako otvorenih pogleda u pogledu odluke njihova sina.

„Živimo u San Franciscu, i to u predjelu Bay Area gdje ima puno stanovnika koji žive alternativnim životnim stilom...  i pripadamo vjerskoj zajednici koja nam je bila nevjerojatna podrška. Zaista se trude kada dođemo u sinagogu da nam priđu i kažu našoj Tammy: „Oh, kako lijepo izgledaš danas,“ rekla je gospođa Moreno i dodala: „Nikad im nećemo moći dovoljno zahvaliti.“

Njegove roditeljice kažu da će mu hormonska terapija dati vremena da odluči želi li u potpunosti napraviti spolnu tranziciju i postati žensko ili želi prolaziti kroz pubertet kao dečko.

Ako odluči prestati uzimati lijekove, proći će kroz prirodan muški pubertet u kasnijoj dobi što neće utjecati na njegovu plodnost u budućnosti.

Ukoliko se njihov sin odluči na spolnu tranziciju kako bi postao odrasla žena, moći će također uzimati ženske hormone, koji će mu povisiti glas, omogućiti rast dojki i razvoj drugih ženskih tjelesnih osobina.

San Francisco, u neposrednoj blizini Sveučilišta Berkeley, jedan je od četiri grada u Sjedinjenim Američkim Državama koji imaju bolnicu s terapijskim programom za transrodnu djecu.

U sklopu Sveučilišta Kalifornije San Francisco nalazi se Centar izvrsnosti za transrodno zdravlje.

Djecu temeljito pregledavaju stručnjaci za mentalno zdravlje, nakon čega ih liječe pedijatri endokrinolozi.

Ostali gradovi s programima za mlade su Boston, Seattle i Los Angeles.

 

KAKO DJELUJE TERAPIJA HORMONSKE BLOKADE:

Proizvodnja hormona Tammy Lobela blokira se pomoću implantata koji se stavlja na unutarnju stranu lijeve nadlaktice 11-godišnjaka i moraju se zamijeniti jednom godišnje.

Gospođa Moreno objašnjava: „Drugim riječima, ostati će na razini predpubertetskog dječaka dok ne donese odluku i dok mi ne osjetimo da je u stanju donijeti odluku o kirurškoj operaciji spola.“

Dječakove roditeljice kažu da će mu hormonska terapija omogućiti dovoljno vremena da donese odluku o tome da li želi potpunu spolnu tranziciju u ženski spol ili želi prolaziti kroz pubertet kao dečko.

Kada napuni 14 ili 15 godina implantat će se morati ukloniti kako bi Tammy mogao ući u pubertet, rekla je gospođa Moreno.

Ako odluči prestati s uzimanjem lijekova, prolaziti će kroz prirodan muški pubertet ali u kasnijoj fazi, što neće imati utjecaja na njegovu plodnost u odrasloj dobi.

Ukoliko se njihov sin odluči za spolnu tranziciju kako bi postao odrasla žena, može također uzimati ženske hormone koji će mu povisiti glas, omogućiti rast grudi i razvoj drugih ženskih tjelesnih osobina.


Bez pritiska: Dvije lezbijke koje su usvojile dječaka, Debra (ljevo) i Pauline (desno) kažu kako one nisu prisilile svog sina da postane djevojčica.

 

Mislite li da je ovo važna tema? Podržite nas na Facebooku ili na jedan od načina navedenih ovdje.