Podržite nas!

Doista, tko je tu u sukobu interesa?

21.01.2016 22:45

Svi su hrvatski mediji jučer kao glavnu vijest prenijeli kako Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokreće postupak protiv predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Na taj su način predsjednicu stavili u isti koš s tehničkim ministrom zdravlja Sinišom Vargom, koji je kažnjen zbog dva kršenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa novčanom kaznom u iznosu od 20.000 kn, njegovim bivšim zamjenikom Marijanom Cesarikom, te tehničkim ministrom obrane Antom Kotromanovićem protiv kojeg se pokreće postupak jer je privatnim zrakoplovom s obitelji putovao na Mali Lošinj i natrag u Zagreb, a račun od 28,5 tisuća kuna platio je tajkun koji želi koncesiju na uvalu u Malom Lošinju.

Prema Povjerenstvu sporno je što je predsjednica prekršila etička načela u obnašanju javne dužnosti upravljajući milijunskim iznosom koji joj je isplaćen iz proračuna kao naknada za troškove predsjedničke kampanje i nakon što je novac uplaćen na račun HDZ-a. Točnije, davala je stranci HDZ-u upute kako će i kome raspodijeliti novac te umjesto HDZ-a uručivala donacije kao predsjednica Republike Hrvatske.

Predsjednica je od samog početka priče o donacijama, njezinog predizbornog obećanja, hrabro izdržavala napade u medijima iako je cijeli milijunski iznos do zadnje lipe uplaćen na račune udruga koje skrbe o djeci, invalidima i oboljelima od najtežih bolesti te siromašnim obiteljima i braniteljima, vodeći pri tom računa o tome da pomoć ode u sve hrvatske županije, a posebno u ruralne krajeve Hrvatske, u kojima je i veći udio siromašnih.

Napadi su počeli od strane vladajuće koalicije kako predsjednica RH izbjegava platiti porez svojoj državi. Kako je zakonom predviđeno da se na 40 posto iznosa naknade plaća porez, što iznosi 468.587 kn manje raspoloživog novca za humanitarne svrhe, a morao bi se platiti i PDV na donacije, Kolinda Grabar Kitarović pametno je iskoristila zakonsku mogućnost i zahtjevala da novac od naknade bude preusmjeren pravnoj osobi, političkoj stranci koja ju je kandidirala – HDZ-u.

Prema riječima Dalije Orešković Povjerenstvu nije sporna isplata novaca na račun stranke niti izbjegavanje poreza, što zakon dozvoljava. Povjerenstvo tvrdi da je predsjednica RH povrijedila članak 5. stavak 1. Zakona o spriječavanju sukoba interesa koji glasi: “Dužnosnici u obnašanju javnih dužnosti moraju postupati časno, pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerene im dužnosti te povjerenje građana”.

Nas kao porezne obveznike u ovom slučaju zadivljuje kako je predsjednica upravo postupila “časno, pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano” time što iznos od 468.587 kn nije željela prepustiti Milanovićevoj vladi da bude pojeden od podobnih portala i udruga već ga je vrlo minuciozno i obzirno podijelila među najpotrebitijima i najranjivijim članovima našeg društva. Time je dala primjer savjesnog upravljanja proračunskim novcem u trenutku kada državi zbog enormne prezaduženosti prijeti bankrot.

Da je iznos od 468.587 kn poreza dijelila vlada na odlasku, odnosno njihova ministarstva, on bi najvjerojatnije bio potrošen na samo dva skupa projekta bahatih i raskalašenih udruga poput Gonga, Iskoraka, Kontre i sličnih. Podsjetimo da se zastupnik u Saboru Josip Đakić svojevremeno nadao se da će Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa sa zanimanjem proučiti slučaj nepotističkog prelijevanja novaca iz Državnog proračuna između brata i sestre Pusić. U tom slučaju nije bilo potrebno tražiti dlaku u jajetu kao što to radi Dalija Orešković sada u slučaju Kolinde Grabar Kitarović. I slijepcu je bilo vidljivo da se radi o direktnom sukobu interesa. Naime, krajem 2014. Ministarstvo vanjskih poslova dodijelilo je sredstva u iznosu od 248.992 kn Documenti – centru za suočavanje s prošlošću, čiji je predsjednik Upravnog odbora Zoran Pusić. Sve se formalno pokrilo nekakvim projektom u Ukrajini.

Istom odlukom MVEP-a dodijeljeno je u 2014. udruzi B.a.B.e. 243.821 kn za projekt “Obrazovanjem ka ravnopravnosti”, zatim Centru za mirovne studije Gordana Bosanca 250.000 kn, a Gong-u, udruzi čiji rad i trud je građanima čak i unutar Hrvatske nevidljiv, naročito u vezi njihove glavne djelatnosti praćenja izbora, dodijeljeno je za projekt u Bosni i Hercegovini također 250.000 kn.

I vjerojatno bi takvih primjera očitog sukoba interesa za Daliju Orešković bilo jako puno u zgusnuto isprepletenoj interesnoj mreži između NGO sektora i vlade Zorana Milanovića da je samo htjela istraživati. Smeta li nekom što je ovaj put novac otišao Caritasima za krevete za djecu, autističnoj djeci, djeci s cerebralnom i dječjom paralizom, slijepim osobama, osobama s mentalnom retardacijom, oboljelima od raka, djeci iz Gunje, dakle, ni “vašima” ni “našima” već onima kojima inače idu mrvice ispod stola kada se namire Gongovi i Babe? A neki s popisa donacija predsjednice Kolinde, kao što su udruga Betlehem ili Sveti Josip, ne dobiju iz proračuna čak ni mrvice jer je u “sekularnoj” Republici Hrvatskoj smrtni grijeh poduzimati nešto protiv abortusa.

Najveći apsurd kod odluke Povjerenstva je što se u njoj predsjednicu Grabar Kitarović optužuje da je “ugrozila vlastitu nepristranost i vjerodostojnost”. Zar se nije predsjednica u ovom slučaju ponašala posve nepristrano i vjerodostojno uplaćujući naš novac onima kojima bi svatko od nas donirao da može, za razliku od ministara u vladi Zorana Milanovića protekle 4 godine koji su taj novac dijelili samo svojim parazitima? Ne usuđujemo se ni pomisliti kakav bi se tek postupak vodio protiv nje da je novac stvarno prepustila na raspolaganje HDZ-u. Odluku Povjerenstva protiv predsjednice RH kao da je pisao pijani šišmiš koji iz svoje perspektive vidi sve naopako, pa tako i u dobrome zlo, a u zlu valjda dobro.

Ugledu predsjednice ovime se neće naštetiti, ali je zato predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković nepovratno kompromitirala vlastiti ugled i ugled institucije kojoj je na čelu budući da je dopustila da Povjerenstvo bude instrumentalizirano u ovom sramotnom pokušaju povlačenja predsjednice RH kroz blato za nečije privatne ciljeve. Kakav li je to tek sukob interesa…

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!