Podržite nas!

Gay životni stil ispunjen nasiljem – tvrdi američki Centar za kontrolu bolesti

17.12.2015 16:55

Nova studija otkriva kako homoseksualci, lezbijke i biseksualci u nesrazmjerno većem broju od ostatka populacije trpe ili sudjeluju u partnerskom nasilju. I dok će vođe LGBT udruga za sve okriviti homofobiju i društvenu marginalizaciju LGBT osoba, kritičari tvrde „da je sodomija sama po sebi nasilan čin mržnje te da visoke stope nasilja među homoseksualcima ne začuđuju“. Čak i predstavnica lezbijske udruge upozorava na alarmantne stope nasilja među članovima LGBT zajednice, a jedan od razloga zašto se o tome šuti jest što se ne želi ocrniti članove LGBT zajednice ili pridonositi jačanju negativnih stereotipa.

Autor: Mark Hodges

Objava: 10. prosinac, 2015.

Studija koju je proveo američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) - “Nacionalno ispitivanje o seksualnom nasilju i nasilju u vezama” (NISVS) - otkrila je kako homoseksualci u nesrazmjerno većem broju od ostatka populacije trpe ili sudjeluju u partnerskom nasilju.

CDC-ova  studija je prva takve vrste koja uspoređuje viktimizaciju muškaraca i žena prema seksualnoj orijentaciji. Podaci govore da je kod homoseksualaca puno veća stopa učestalosti seksualnog nasilja nego kod heteroseksualnih žena i muškaraca.

26 % homoseksualnih muškaraca i 37% biseksualnih muškaraca doživljava silovanje, fizičko nasilje i/ili uhođenje od strane partnera u intimnoj vezi.

44% lezbijki i 61% biseksualnih žena tijekom svog života doživljava silovanje, fizičko nasilje i/ili uhođenje od strane partnerice ili partnera u intimnoj vezi.

Polovica (48%) biseksualnih žena koje su bile silovane navode da se prvo silovanje dogodilo kada su bile u dobi od 11 do 17 godina.

Značajno je da izvješće CDC-a otkriva da je kod mnogih transrodnih homoseksualaca i biseksualnih žena seksuallno nasilje otpočelo u djetinjstvu. Međutim, izvješće propušta utvrditi vezu između seksualnog nasilja u djetinjstvu i odabira homoseksualne orijentacije kod muškaraca ili biseksualne orijentacije kod žena.

Jedna od najvećih aktivističkih udruga za prava homoseksualaca Human Rights Campaign za seksualno nasilje nad LGBT osobama okrivljuje „siromaštvo, stigmu i društvenu marginalizaciju“, međutim, kritičari gay agende tvrde kako je nasilje intrinzično povezano s homoseksualnom orijentacijom koju obilježavaju unutarnji konflikti.

„Također se suočavamo s višim stopama nasilja motiviranih mržnjom“, tvrde u udruzi Human Rights Campaign, a „načini na koje društvo... stigmatizira naše veze mogu dovesti do nasilja u vezama kojemu je uzrok internalizirana homofobija i stid.“ Međutim, kritičari tvrde da je sodomija sama po sebi nasilan čin mržnje te da visoke stope nasilja među homoseksualcima ne začuđuju.

Lauren Paulk iz lezbijske udruge National Center for Lesbian Rights priznaje da gay zajednica zatvara oči pred seksualnim nasiljem. „Do nedavno su seksualni napadi unutar LGBTQ zajednice prolazili nezapaženo, naročito kada se radi o ženama koje imaju spolne odnose sa ženama.“

„Dinamika sukoba s najviše zabrinjavajućim ishodima javlja se kada su počinitelji nasilja također članovi LGBT zajednice,“ priznaje Lauren Paulk. Poricanje, uskraćivanje priznanja i odbacivanje uplitanja osoba izvan LGBT zajednice koje se optužuje za latentnu homofobiju primjeri su reakcija na seksualno nasilje koje se događa među članovima LGBT zajednice.“

„Osobe koje su preživjele seksualno nasilje možda ne znaju kome se obratiti za pomoć, što zbog straha da im se neće vjerovati ili neće dobiti potporu, što zbog toga što ne žele ocrniti drugog člana LGBT zajednice ili pridonijeti jačanju negativnih stereotipa,“ napisala je Lauren Paulk.

Stopa učestalosti uhođenja među ženama biseksualkama je 37%, što je više nego dvostruko od stope učestalosti uhođenja kod heteroseksualnih žena.

Gotovo svaka treća biseksualna žena (37%) dobiva ozljede zbog silovanja, fizičkog nasilja i/ili uhođenja od strane partnera ili partnerice u intimnoj vezi.

Izvor: LifeSiteNews

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!