Podržite nas!

Ginekolog Boris Ujević: Abortus je biznis, a ne pitanje javnog zdravstva

16.12.2014 07:58

Rasprava o abortusu i prizivu savjesti u Hrvatskoj ne jenjava već se njome bave mediji čak i van granica Hrvatske. Bosanskohercegovačka Al Jazeera Balkans ugostila je u emisiji Kontekst dva ginekologa iz Zagreba, dr. Jasenku Grujić-Koračin, koja je nedavno u prilogu na HTV-u pozvala ministra zdravlja da odobri ginekolozima u privatnoj praksi pružanje usluga abortusa, i dr. Borisa Ujevića, ginekologa iz bolnice „Sveti Duh" koji koristi pravo na priziv savjesti. U emisiji također sudjeluju Zorica Maros, profesorica moralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, i Nataša Škaričić, dugogodišnja novinarka koja prati teme iz području zdravstva.

Novinarka Nataša Škaričić ponovila je ono što se posljednjih mjeseci uporno plasira u javnosti bez ikakvih dokaza: pozvala je Ministarstvo zdravlja na slanje inspekcija onim ginekolozima koji se pozivaju na priziv savjesti tvrdeći da velik broj njih u bolnicama glumi da ima priziv savjesti, dok privatno zarađuju na abortusima. Dr. Boris Ujević se spremno složio s takvim zahtjevom da se konačno utvrdi istina i makne stigma koja je neodgovorno i potpuno neutemeljeno bačena na liječnike s prizivom savjesti. Također je istaknuo kako kod abortusa nije riječ o pitanju iz javnog zdravstva, budući da se on ne izvodi na teret HZZO-a, nego o biznisu jer bolnice i privatni ginekolozi koji ga ilegalno rade na njemu ostvaruju značajne i sigurne prihode.

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!