Podržite nas!

Građanski odgoj i trashmarksizam

12.07.2014 09:50

„Priručnik za nastavnike – pomoć u provedbi građanskog odgoja i obrazovanja” koji su sastavili aktivisti iz udruga Mreža mladih Hrvatske,Centar za mirovne studije, Gong, Forum za slobodu odgoja, CESI, Documenta i slične toliko izgleda pršti nebulozama da je postao predmet sprdnje hrvatskih blogera. Sudeći tek prema malom broju citata sasvim je jasno da je za dobrobit učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola iznimno važno da se GOO, u ovakvom obliku, nikada ne uvede, ni kao zasebni predmet, ni kao međupredmetni sadržaj. Prenosimo članak koji upozorava da uvođenje GOO od strane ovih aktera znači pranje mozga hrvatskoj djeci nekakvim trashmarksizmom.


Objavljeno: 29. lipanj, 2014.

 

Prošlog tjedna pisao sam o državi-odgojiteljici koja svoje građane tretira kao malu djecu potrebitu materinske skrbi. Pa nam tako država određuje što ćemo gledati na TV-u i u kazalištu, koje nevladine udruge će nam ispirati mozak, kažnjavat će nas ako previše pušimo, pijemo ili jedemo slatko, a nagrađivati ako smo ekološki osviješteni i poslušni njezinim poticajima. Na temi građanskog / zdravstvenog odgoja u školama namjerno se nisam zadržavao, jer se o tom ideološkom ratu ionako već dovoljno govori.

Međutim, danas slučajno naiđem na post s bloga Nekompetentna reakcija koji se na izvrstan i sebi svojstven duhovit način osvrnuo na neke stavke iz knjige “Priručnika za nastavnike – pomoć u provedbi građanskog odgoja i obrazovanja”. Moram priznati da sam se nemalo iznenadio kada sam shvatio da građanski odgoj otvoreno promovira marksističke ekonomske paradigme, uz naglašeno negativan odnos prema tržišnim i ekonomskim slobodama.

Navest ću samo dva citata iz spomenutog Priručnika. U prvom citatu, Priručnik govori o negativnim i pozitivnim slobodama. Evo točnih riječi (naglasci moji):

„Razlikovanje statusa i uloge može se povezati s razlikom između pozitivne i negativne slobode. Negativna sloboda označava slobodu pojedinaca da slijede svoje privatne interese s najmanjim mogućim uplitanjem države u njihove poslove. Pojedinci su jednaki jer posjeduju jednaka formalna prava i jednaku slobodu, a to je sloboda od uplitanja države i drugih građana u njihove poslove. To je sloboda OD nečega. Pozitivna sloboda je sloboda pojedinaca da sudjeluju u odlučivanju o pitanjima koja utječu na njihove živote. Jednakost ovdje znači jednakost mogućnosti da se sudjeluje u društvenim i političkim procesima putem kojih se odlučuje o zajedničkoj budućnosti. To je sloboda ZA nešto.“

Tržišne i ekonomske slobode su dakle negativne slobode, a pozitivne slobode su sloboda izlaska na izbore jednom u četiri godine. Što se tu dakle propagira? Sustav u kojem će država donositi odluke umjesto nas, a mi smo slobodni jednom u četiri godine izabrati one koji će te odluke donositi. Predivno.

U drugom citatu govori se o Adamu Smithu, ekonomiji slobodnog tržišta i kapitalizmu. Pa poslušajmo:

„Od Adama Smitha do suvremene neoklasične ekonomske teorije, na različite načine se pretpostavljalo kako tržišni mehanizam prepušten samome sebi daje najbolje rezultate na mikro i makroekonomskoj razini. Međutim, ekonomske krize veoma često nisu rezultat slučajne, neočekivane nepogode ili šoka koji ima svoje porijeklo izvan privrede. Tokom dvadesetog stoljeća kapitalizam se pokazao nestablinim sustavom u kojem iznimno bogatstvo i rast proizvodnih sposobnosti društva su-postoje s nesigurnošću, nemogućnošću zadovoljenja osnovnih životnih potreba ili neprestanom prijetnjom pada u siromaštvo. Zbog toga su poneki autori koji su se ekonomskim problemima bavili izvan dominantnog neoklasičnog okvira, poput Karla Marxa, J. M. Keynesa, Thorstena Veblena ili J. K. Galbraitha, zadobili popularnost i priznanje u nekim znanstvenim krugovima.“

Za nepovjerovati vlastitim očima! Kapitalizam kao nestabilan sustav, koji ne omogućava zadovoljenje osnovnih životnih potreba? Čekajte malo, da li mi govorimo o sustavu u kojem je normalno imati besplatno obrazovanje, tekuću vodu, struju, mobitel i kompjuter? Zemljama koje su toliko bogate da su se nabrojane stvari počele smatrati temeljnim ljudskim pravima?

I to da kapitalizam prijeti siromaštvom. Pa upravo se kapitalizam pokazao kao najučinkovitije sredstvo borbe protiv siromaštva! Pitajte Kineze kako su živjeli dok nisu uveli tržišno gospodarstvo. Upravo zahvaljujući kapitalizmu, pola milijarde Kineza u posljednjih 20 godina izvuklo se iz krajnje bijede, slično i u Indiji. U Sjevernoj Koreji ljudi još uvijek umiru od gladi – doslovno. Kada ste čuli da je u nekoj kapitalističkoj zemlji netko umro od gladi, a da nije riječ o štrajku glađu?

I tako smo dobili predmet u školi koji će djecu od malih nogu učiti da je za njih najbolje da drugi donose odluke umjesto njih, da sloboda znači imati mogućnost izabrati tko će umjesto tebe donositi odluke koje možeš donositi sam, da je Adam Smith šarlatan, da neoklasična ekonomska škola nema ništa za ponuditi svijetu, da je kapitalizam nestabilan sustav koji ljudima ne omogućuje zadovoljene osnovnih životnih potreba, i da rješenja treba tražiti isključivo u marksističkim i kejnsijanskim paradigmama.

U svakom slučaju, još jedna prilika da konzervativci i liberali udruže snage protiv ove lakrdije.

Izvor: blog katkapital

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!