Podržite nas!

Grad Rijeka uz podršku GOOD inicijative uvodi građanski odgoj kao zaseban predmet

29.10.2015 15:20

Može li lokalna uprava prema Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi uvoditi samostalno zaseban predmet u škole koji je nacionalnim kurikulom predviđen samo kao međupredmetni sadržaj? Povrh toga, nije jasno tko su nositelji projekta, hoće li to biti udruge koje će se puštati u škole ne prema stručnosti već prema stranačkom odabiru? Nisu li to iste one udruge iz GOOD inicijative koje ‘reže’ protiv vjeronauka i proganjaju vjeroučiteljice i jedva čekaju da im se prepuste djeca na milost i nemilost s ciljem ideološkog programiranja? Djeca i njihovi roditelji su drugdje u Hrvatskoj bar donekle zaštićeni od neželjene indoktrinacije dok u Rijeci svakodnevno moraju prolaziti pored vulgarnih transparenata obješenih na pročelje nacionalne kazališne kuće, aktivistkinje iz lezbijske udruge LORI bez znanja roditelja upadaju u škole i djecu prisiljavaju da slušaju homoseksualnu propagandu, a sada su riječki roditelji i djeca diskriminirani u svojim pravima i u pogledu neželjenog programa građanskog odgoja.  

Objava: 26. listopad, 2015.

Grad Rijeka je kao osnivač osnovnoškolskih ustanova odlučio uvesti građanski odgoj i obrazovanje u osnovne škole kao zaseban predmet. Prema najavama koncipirat će se kao zaseban predmet, odnosno izvannastavna aktivnost, po modelu programa “Moja Rijeka” kroz koji riječki osnovci uče o svom zavičaju, navodi Novi list.

Tu priči nije kraj, ovaj potez pozdravljaju i u GOOD inicijativi, točnije, pozdravljaju bilo kakav oblik uvođenja građanskog odgoja, pa i kada je to parcijalno kao u slučaju riječkih škola. Koordinatorica inicijative Martina Horvat ističe da se “GOOD zalaže za građanski odgoj i obrazovanje koji se sastoji se od 6 međusobno povezanih područja: ljudsko-pravno, političko, društveno, (inter)kulturalno, ekološko i ekonomsko, Horvat ističe da prošle školske godine kod uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja nisu uključene preporuke učenika, učitelja i nastavnika te stručne skupine koja je imala zadatak revidirati Kurikulum”.

Spomenula je i istraživanja koje su proveli rekavši kako su “potvrdila postojanje demokratskog deficita i među mladima i među ponoljetnim građanima Hrvatske”. Tako spominje da je “30 posto sudionika istraživanja neodlučno u stavu prema totalitarističkim režimima, a 48,6 posto je neodlučno je li Nezavisna Država Hrvatska (NDH) bila fašistička tvorevina”. Ipak, ne spominje se kako su se mladi u izvještaju u istoj tablici 14 “Stavovi o totalitarističkim sustavima” jasno izjasnili protiv svakog totalitarizma:

Treba kažnjavati isticanje komunističkih simbola u javnosti. – slaže se 57,1 %
Treba kažnjavati isticanje fašističkih simbola u javnosti. – slaže se 54,4 %
Nezavisna država Hrvatska je bila fašistička tvorevina. – slaže se 28,5 %, ne slaže se 22,9 %; niti se slažu niti se ne slažu 48,6 %

Više pročitajte OVDJE.

Tko sve čini inicijativu GOOD i za što se zalažu?

U inicijativi GOOD okupljene su nevladine feminističke i LGBT organizacije, između ostalih GONG, Mreža mladih Hrvatske, B.a.b.e. i Forum za slobodu odgoja. Radi se o udrugama koje su plaćene proračunskim novcem, te bi trebale promicati demokraciju, a one to ne rade, nego žele indoktrinirati djecu.

Podsjetimo, zbog inicijative GOOD, koja u suradnji s Ministarstvom obrazovanja sudjeluje u uvođenju građanskog odgoja u škole, Udruga Glas roditelja za djecu – GROZD održala je 2014. godine konferenciju za novinare na kojoj je poručila da je građanski odgoj nova platforma za nametanje ideologije u škole budući da ona nije uspjela kroz zdravstveni odgoj.

“Što je s dvije trećine građana i roditelja koji su glasovali ‘za’ na referendumu o ustavnoj definiciji braka, a kojima se nameće jedna ideologija prvo kroz zdravstveni, a sada i kroz građanski odgoj”, postavila je tada pitanje predsjednica GROZD-a Kristina Pavlović.

Podsjetila je kako je ministar obrazovanja Željko Jovanović izjavio svojevremeno da udruge nemaju što raditi u školama. “Očito se to odnosilo samo na neke udruge dok one druge mogu provoditi svoje projekte u školama, s obzirom da u Hrvatskoj ima stotinjak udruga koje provode u školama svoje projekte i sve su istog predznaka i slažu se s resornim ministrom kada je riječ o svjetonazoru”, tvrdi Pavlović.

GROZD drži kako bi roditeljima i djeci trebalo ponuditi više programa kako bi mogli izabrati onaj koji je u skladu s njihovim odgojnim vrijednostima.

Iako im je novi ministar Vedran Mornar donekle osujetio planove, nevladine feminističke i LGBT organizacije okupljene u inicijativu GOOD same su izjavile da im je odobreno 5.300.000 kn za daljnje provođenje građanskog odgoja u školama.

Kako i što dalje?

Na kraju ostaju dva jako važna pitanja na koja odgovor tek treba naći: Što roditelji na području Rijeke mogu napraviti da zaštite svoju djecu? Po kojem ključu će se, osim stranačkom, odabirati udruge koje će se puštati u škole?

Izvor: narod.hr/Novi list

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!