Podržite nas!

HDZ: nećemo ukinuti Zakon o životnom partnerstvu homoseksualnih osoba

06.11.2015 19:10

SDP i njegovi saveznici izigrali su volju građana, a HDZ-ovi zastupnici ili većinom nisu bili prisutni ili su prilikom glasovanja napustili sabornicu. Ovim zakonom se pravni instituti koji se odnose na brak i obitelji prenašaju na posve drugu vrstu odnosa (istospolnih parova), samo pod drugim nazivom. Najviše prava i sigurnosti izgubili su najnezaštićeniji među nama – djeca. Ali HDZ misli štititi ovaj neustavan zakon... 

Objava: 5. studeni, 2015.

 Šef HDZ-ovog zdravstvenog odbora, dr. Ante Čorušić, izjavio je za Večernji u utorak, 4. studenoga 2015. da HDZ ukoliko osvoji većinu u Saboru ne planira ukinuti Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola: “Ne, nećemo dirati taj zakon, ostat će partnerima prava koja su dobili.”

Zakon o životnom partnerstvu donijela je SDP-ova koalicija 15. srpnja 2014. protivno volji građana, koji su 1. prosinca 2013. na prvom građanskom referendumu ustavno zaštitili brak kao zajednicu žene i muškarca i sve institute koji mu pripadaju.

SDP i njegovi saveznici izigrali su volju građana, a HDZ-ovi zastupnici ili većinom nisu bili prisutni ili su prilikom glasovanja napustili sabornicu. Ovim zakonom se pravni instituti koji se odnose na brak i obitelji prenašaju na posve drugu vrstu odnosa (istospolnih parova), samo pod drugim nazivom.

“Izjednačili smo sve što smo mogli osim samog naziva brak i prava na posvajanje djece u istospolnim zajednicama”, priznao je Arsen Bauk. Zbog građanske inicijative, referenduma o braku i toga što je u Ustavu brak definiran kao zajednica muškarca i žene, nismo imali mogućnost životno partnerstvo uključiti u Obiteljski zakon, ali smo donijeli Zakon o životnom partnerstvu.”

Zakon onemogućuje hrvatskim malim i velikim poduzetnicima te zaposlenicima u državnoj upravi da djeluju u slobodi po svojoj savjesti.

Odredba članka 71. prisiljava ne samo državne službenike, već i privatnike: glazbenike, cvjećare, pekare, slastičare, organizatore vjenčanja, vlasnike prenoćišta itd. – na obvezu sudjelovanja u „ceremoniji“ životnih partnera ili npr. izdavanju sobe s bračnim krevetom, bez obzira na vlastita filozofska ili vjerska uvjerenja. Time se poriču ustavne kategorije prepoznate kao poduzetnička i tržišna sloboda (čl. 49. Ustava) te sloboda savjesti i očitovanje vjere ili drugog uvjerenja (čl. 40. Ustava).

Najviše prava i sigurnosti izgubili su najnezaštićeniji među nama – djeca. Zakon o životnom partnerstvu zaobilazi institut posvajanja i faktično putem “partnerske skrbi” otvara vrata da dijete odgajaju „dvije mame“ ili „dva tate“, bez obzira što to nije u najboljem interesu djece, kako pokazuju brojna znanstvena istraživanja, i čemu se većina građana u Hrvatskoj protivi.

Izvor: Narod.hr

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!