Podržite nas!

Heidi je djevojčica i uvijek će biti djevojčica

01.10.2015 19:05

U kolovozu ove godine prikazan je trailer za nadolazeći film o Heidi, čiji je početak prikazivanja planiran za Božić. Radnja filma je vrlo slična svjetski poznatoj priči autorice Johanne Spyri, Heidi, i bavi se pričom o “malenoj djevojčici velikog srca koja je u potrazi za svojim pravim domom”. Istovremeno s ovom “klasičnom, autentičnom“ produkcijom, kako je opisuje redatelj Alain Gsponer, počela je priprema drugog filma „Heidi“ koji je opisan kao reinterpretacija Heidi iz rodne perspektive. Nosi naslov „Limina“ (množina latinske imenice Limen što znači granica) i zadatak mu je prikazati „naizgled nejasnu i promjenjivu granicu između spolova“.Junak filma, 8-godišnji Alexander, čiji spol namjerno nije određen, prema autorima je „rodno slobodan“.

Peticija dostupna na linku: http://citizengo.org/hr/30134-heidi-je-djevojcica-i-uvijek-ce-biti-djevojcica

Nedavno smo objavili šokantan članak o književnici koja se podvrgnula više nego radikalnim kirurškim zahvatima odnosno svojevoljnom sakaćenju tijela iz razloga što se nije osjećala ugodno u vlastitom tijelu niti željela prihvatiti spol i obilježja spola u kojem je rođena. Radi se o mladoj književnici iz Bostona Lore Graham. Primili smo na račun objave članka i negativne komentare, doduše vrlo rijetke, u smislu da nema potrebe objavljivati toliko šokantne vijesti koje nisu od interesa za širu javnost, a pogotovo ne za roditelje hrvatskih učenika koji čine dobar dio naše čitateljske publike. Međutim, moguće je da većina roditelja u Hrvatskoj nije dobro upoznata sa sadržajem Zdravstvenog odgoja koji se trenutno provodi u hrvatskim školama te da većina njih misli da su sadržaji 4. modula koji se odnosi na spolnost znatno ublaženi od onoga što je bilo prvotna namjera seksualnih ideologa s Kinsey instituta.

To baš nije istina. Hrvatski učenici na satovima spolnog odgoja i dalje dobivaju potpuno iskrivljene, netočne, neznanstvene i ideološki obojene podatke i definicije homoseksualnosti, transeksualnosti i transrodnosti. Glavnina medicinske struke smatra transseksualnost mentalnim poremećajem, te je ona u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti Svjetske zdravstvene organizacije svrstana u grupu "Poremećaji spolnog identiteta" (šifre bolesti koje počinju sa F64). Hormonalne terapije i kirurške intervencije se sagledavaju kao metode ublažavanja simptoma, koje pacijenta ne izliječe, ali mu smanjuju patnje zbog simptoma bolesti. Aktivisti LGBT udruga često iznose da je neprihvatljivo govoriti da je riječ o mentalnom poremećaju, makar se uglavnom ne upuštaju u medicinske aspekte problema.

Ništa od gore navedenog ne govori se našim učenicima već im se bez ikakve ograde ili upozorenja prenose stavovi koje iznose aktivisti LGBT udruga koji su očito i sastavili dobar dio priručnika za provođenje zdravstvenog odgoja koji se nalazi na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje. Tamo na strani 237. u lekciji „Stigmatizacija i diskriminacija seksualnih manjina“, koja se obrađuje u trećem razredu srednje škole, u ishodima učenja stoji: „Definirati pojam seksualne orijentacije, Definirati pojam transseksualnosti, Izgraditi vrijednosti prihvaćanja“. Pa pogledajmo kakva se definicija od strane nastavnika učenicima nudi:

„Transseksualnost je trajni osjećaj nelagode i nepripadanja spolu u kojem je osoba rođena uz težnju da se živi i bude prihvaćen kao osoba suprotnog spola. Od rane dobi sebe doživljavaju i osjećaju kao pripadnike ili pripadnice suprotnog spola od onog u kojem su rođene. Ako imaju tu mogućnost, velika većina transseksualnih osoba u nekom će se trenutku odlučiti kirurški promijeniti svoj spolni izgled. Bez obzira na to hoće li ili neće promijeniti spol, transseksualne osobe imaju pravo javno se identificirati vodeći se vlastitim osjećajem pripadnosti određenom spolu. Preciznije, transseksualne osobe mogu, nakon postupka propisanih Pravilnikom o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije o promjeni spola, promijeniti spol i ime u osobnim dokumentima. Epidemiološki podaci govore da se transseksualnost javlja kod najmanje jednog od 30.000 muškaraca i kod jedne od 150.000 žena. (Više informacija o transseksualnosti dostupno je u članku Jokić-Begić, 2008. te Jokić Begić i sur., 2008)“

Ovdje se ne radi o tome da će srednjoškolci koji su podvrgnuti takvom ideološkom „ispiranju mozga“ LGBT pamfletima odjednom masovno postajati transrodni i tražiti promjenu spola. Radi se o tome da je i u Hrvatskoj, sudeći po tome što je brzinski usvojen zakon po kojem transeksualne osobe mogu bez previše komplikacija promjeniti spol i ime u svojim osobnim dokumentima, stvar otišla malo predaleko. Naš obrazovni sustav između ostalog obrazuje i buduće liječnike, kirurge te psihijatre koji će jednog dana sjediti u odborima koji će odlučivati o sudbinama ljudi. Za sakaćenje Lore Graham nije kriva samo ona – štoviše, njezina je uračunljivost zbog psihičkog poremećaja uvelike smanjena – već krivica leži više na liječnicima koji su udovoljili njezinim radikalnim zahtjevima.

 


Heidi je djevojčica i uvijek će biti djevojčica

 

Objava: CitizenGO Hrvatska

U kolovozu ove godine prikazan je trailer za nadolazeći film o Heidi, čiji je početak prikazivanja planiran za Božić. Radnja filma je vrlo slična svjetski poznatoj priči autorice Johanne Spyri, Heidi, i bavi se pričom o “malenoj djevojčici velikog srca koja je u potrazi za svojim pravim domom”. Istovremeno s ovom “klasičnom, autentičnom“ produkcijom, kako je opisuje redatelj Alain Gsponer, počela je priprema drugog filma „Heidi“ s potpuno suprotnom porukom: kratki film „Limina“ Floriana Halbedla i njegovog trans-rodnog partnera Joshue Fergusona prikazuje priču o 8-godišnjem Alexanderu, čiji spol namjerno nije određen, odnosno kako autori kažu: rodno je slobodan.

Namjera tog filma za djecu, opisanog kao reinterpretacija Heidi iz rodne perspektive jest prikazati, kao što naslov Limina (Limina je množina latinske imenice Limen što znači granica) kaže, naizgled nejasnu i promjenjivu granicu između spolova.

Prema autorima, cilj snimanja u lijepom krajoliku Alpa je poticanje suosjećanja za raznolikost spolova. Film želi potaknuti roditelje na smanjenje pritiska prema određenju spola u odgoju svoje djece. Prema navodima mjesnih novina, Odbor za promicanje kulture Oberwaldena (Švicarska) pokazuje jak ineteres za sufinanciranje projekta, te su pokušali uključiti i odbor za kulturu Nidwalena. Cijelu kampanju je podržala Dominique Gisin, bivša olimpijska prvakinja I Halbedlova školska kolegica.

Ovakav pokušaj nametanja prihvaćanja transseksualnosti i transrodnosti kao normalnog je napad na djetinjstvo koji sa sobom nosi brojne razorne psihološke i društvene posljedice. Trenutno važeća klasifikacija bolesti prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji navodi brojne različite oblike neodgovarajuće identifikacije sa spolom koji pripadaju poremećaju spolnog identiteta, te se ubrajaju u skupinu bolesti
poremećaja osobnosti i ponašanja. Također, Svjetska zdravstvena organizacija smatra kako su poremećaji spolnog identiteta u djetinjstvu vrlo rijetki. Očituju se u dugotrajnom snažnom razumijevanju sebe drukčijim od svojeg spola zajedno sa željom za stalnim potvrđivanjem pripadnosti drugom spolu, trajnom zaokupljenosti oblačenjem i aktivnostima drugog spola te odbijanjem vlastitog. Dijagnoza ukazuje na “duboki poremećaj normalnog spolnog ideniteta što je nešto posve drugo od muškastog ponašanja kod djevojčica ili obrnuto. S obzirom na ozbiljnost simptoma navedene bolesti, ne može se govoriti o promjenjivim granicama ili “trans” djeci, kao da postoji više od dva spola. Činjenica kako se navedena bolest, koja kod ljudi uzrokuje veliku patnju, ka tome još i promovira, je skandalozna.

LGBT lobij i autori filma “Limina” objavili su rat postojanju muškog i ženskog spola. S jedne strane, žele uništiti “mit” kako postoje samo dva spola, a s druge strane tvrde kako “rodne” uloge navodno nemaju ništa sa spolom nego su društvene tvorevine. Kao da je sudbina jednog od autora bila odlučujuća za takvo gledište. Naime, Halbedlov partner Ferguson je transrodan: oblači se kao žena, a navodno se tako i osjeća. Za obwaldenske novine Halbedl je izjavio: “Moj muž je biološki muškarac, ali se ne uklapa u društveno poimanje tog spola.” Unatoč tome, ne želi napraviti promjenu spola. To razlikuje Fergusona kao transrodnog od “klasičnih” transeksualnih osoba koje kirurškom promjenom spola žele odstraniti neugodnost proizašlu iz njihovog gledišta kako su rođene u krivom tijelu.

Ozbiljni psihički problemi koje je potrebno liječiti terapijom, u ovom su slučaju po kratkom postupku pripisani kao pogrešno tijelo. To sa sobom nosi kobne posljedice. Transseksualne osobe pate od ozbiljnih unutarnjih sukoba, često povezanih sa depresijom i odbijanjem prihvaćanja vlastitog sebe kao djevojčice ili dječaka.

Mnogi psiho-terapeuti nisu prikladno obučeni kako bi otkrili takve duboke i ozbiljne sukobe unutar osobe. Umjesto toga, operacije se predstavljaju kao najbolje,a često i jedino rješenje. Činjenica kako su operacije dostupne dovode pacijente koji vjeruju kako su one rješenje na veliku odbojnost prema terapiji. Prema stručnjacima Richardu P. Fitzgibbonsu, Philipu M. Suttonu i Dale O'Learyu dostupnost operacija često puta obeshrabruje pacijente i terapeute za suradnju na riješavanju “narcizma, ljutnje i nesposobnosti prihvaćanja vlastitog spola” pomoću psiho-terapije.

Švedska studija iz 2011. također pokazuje kako je postotak samoubojstva transrodnih osoba nakon operacije spola gotovo 20 puta viši nego u ostatku populacije. Ipak, zabluda kako je trans-rodnost normalna, promicat će se filmom, koji izravno cilja na djecu i njihove roditelje. I to čak uz podršku državnih vlasti.

Zbog toga od Vas tražimo potpisivanje peticije odsjeku za promicanje kulture Kantona Obenwald sa zahtjevom da ne pruže podršku destruktivnom projektu Limina ni pod kojim okolnostima.

Florian Halbedl, jedan od producenata, porijeklom je iz Engelberga, koji se nalazi u kantonu Obwalden, ali zapravo živi u Kanadi. Članovi Odbora za promicanje kulture će o financiranju odlučiti na sastanku u listopadu. Stoga je važno do tad skupiti što veći broj potpisa kako bi spriječili financiranje filma Limina pomoću državnih sredstava. Još je važnije poslati poruku kako smo spremni boriti se za našu djecu i kako ćemo to uvijek činiti.

Peticija dostupna na linku: http://citizengo.org/hr/30134-heidi-je-djevojcica-i-uvijek-ce-biti-djevojcica

 Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!