Podržite nas!

Hitno - Potpišite apel za obitelj!

21.10.2013 20:40

Molimo poštovane čitatelje portala Zdravstveniodgoj.com da što hitnije i u što većem broju svojim potpisom pomognu naporima da se rezolucija portugalske zastupnice Edite Estrela NE usvoji na sutrašnjem glasovanju u EU parlamentu. Radi se o rezoluciji koja promiče pobačaj i umjetnu oplodnju, napada prigovor savjesti i pravo roditelja na odgoj djece, želi financirati kontracepciju, nameće rodnu ideologiju, novu seksualnost u škole te želi politički neutralizirati uspjeh inicijative „One of Us“. Apel protiv ove rezolucije možete potpisati na sljedećem linku.

 

Hitno - Potpišite apel za obitelj!

Europarlament raspravlja i glasuje o rezoluciji koju je predložila zastupnica Edite Estrela, koja promiče pobačaj i umjetnu oplodnju, napada prigovor savjesti, želi financirati kontracepciju, nameće rodna prava i novu seksualnost u škole. Cilj je jasan: bez djece postoji više vremena "posvetiti se" radnim i kulturalnim aktivnostima. Potpišimo apel protiv ove rezolucije!

Rezolucija je zamišljena kao direktan napad na inicijativu „One of Us“ koja je jedna od prvih europskih građanskih inicijativa – novog instrumenta sudioničke demokracije. Ovakvim inicijativama, koje moraju skupiti potporu najmanje milijun građana Europske unije koji dolaze iz najmanje 7 od ukupno 28 država članica, upućuje se poziv Europskoj komisiji da predloži zakonodavni akt koji uređuje pitanja u nadležnosti Europske unije. Cilj inicijative „One of Us“ ili “Jedan/Jedna od nas” je bitno unaprijediti zaštitu ljudskog života od začeća na prostoru Europe, unutar mogućnosti i nadležnosti EU-a. Traži se da EU prestane financirati aktivnosti koje pretpostavljaju uništavanje ljudskih zametaka, osobito na područu istraživanja, razvojne pomoći i javnog zdravstva. Zabrana takvog financiranja iz proračuna EU-a u velikoj će mjeri doprinijeti zaštiti ljudskog života od začeća unutar EU-a. Ako još niste potpisali peticiju, možete to učiniti na sljedećem linku: http://www.oneofus.eu/hr/

Iako je inicijativa u Hrvatskoj krenula sa zakašnjenjem, Hrvatska je ovih dana ispunila svoju potrebnu kvotu potpisa i naši potpisi biti će uračunati kao valjan doprinos inicijativi koja je već premašila potrebnih milijun potpisa, a potpisuje se do 1. studenog ove godine. Napredovanje inicijative i stanje prema svakoj pojedinoj zemlji možete pratiti ovdje.

U sljedećem tekstu kojeg prenosimo s portala Laudato.hr objašnjava se što sve podrazumijeva rezolucija „Seksualno i reproduktivno zdravlje i prava“, popularno nazvane Estrela Report. Tekst rezolucije sastavljen je prema uputama Vicky Claeys, predsjednice europskog odjela najmoćnije abortivne organizacije Međunarodne federacije za planirano roditeljstvo (International Planned Parenthood Federation) čiji se američki ogranak Planned Parenthood u 2012. pohvalio da su u 2011. godini izvršili rekordnih 333 964 abortusa te je u sljedećoj fiskalnoj godini zbog toga dobila rekordnih 542 milijuna dolara od američkih poreznih obveznika. Na taj novac njihovi europski ogranci računaju u sklopu proračuna EU te im je inicijativa „One of Us“ izravna prijetnja. Upravo Međunarodna federacija za planiranje roditeljstva pritišće države članice UN-a i EU-a da uvedu spolni odgoj u školski kurikulum, i to prema smjernicama o kojima smo pisali ovdje. Zbog takvih pritisaka ministar Jovanović i vlada RH ne poštuju odluke Ustavnog suda koji se brine o poštivanju trodiobe vlasti u Hrvatskoj i putem svoje odluke zahtijeva da se roditeljima i djeci omogući spolni odgoj prema njihovom svjetonazoru, namijenjen isključivo njihovoj dobrobiti. Usvajanje ove rezolucije značilo bi još snažniji napad na pravo roditelja na odgoj svoje djece. Molimo poštovane čitatelje portala Zdravstveniodgoj.com da što hitnije i u što većem broju svojim potpisom pomognu naporima da se rezolucija portugalske zastupnice Edite Estrela NE usvoji na sutrašnjem glasovanju u EU parlamentu. Peticiju možete potpisati na sljedećem linku.

Potpišite apel za obitelj!

Europarlament raspravlja i glasuje o rezoluciji koju je predložila zastupnica Edite Estrela, koja promiče pobačaj i umjetnu oplodnju, napada prigovor savjesti, želi financirati kontracepciju, nameće rodna prava i novu seksualnost u škole. Cilj je jasan: bez djece postoji više vremena "posvetiti se" radnim i kulturalnim aktivnostima. Potpišimo apel protiv ove rezolucije!

Autor: Verica Kraš Villa, ponedjeljak, 21. listopada 2013.

 

Danas i sutra Europski parlament će raspravljati i glasovati o nacrtu rezolucije naslovljene “Zdravlje i seksualna i reproduktivna prava”, koju je predložila parlamentarna zastupnica Edite Estrela iz Portugala i članica Naprednog saveza socijalista i demokrata. Tekst je sastavljen prema uputama Vicky Claeys, predsjednice europskog odjela najmoćnije abortivne organizacije International Planned Parenthood Federation. U ovoj rezoluciji pro-choice lobiji nisu izostavili ništa: pobačaj, borbu protiv prigovora savjesti, kontracepciju, umjetnu oplodnju, teoriju gender, donosi La Nuova Bussola Quotidiana.

Tekst 2013/2040 INI, odobren do strane Europske komisije za prava žene i rodnu jednakost, jasan je u razotkrivanju ideoloških namjera koje pokreće nemali broj europskih parlamentaraca. Već se u pojmu “obzirom na” nailazi na ne tako rijetke bisere. U prvom “obzirom na” na jasan se način navodi da su “seksualna i reproduktivna prava ljudska prava”, i to kao dokaz da su u Europi pobačaj, sterilizacija, kontracepcija i umjetna oplodnja istinska zakonska prava. Nepriznavanje tih “prava” dovodi do apokalipse, naime «povreda seksualnog i reproduktivnog zdravlja i s tim vezanih prava imaju izravan utjecaj na život žene i djevojke, na ekonomsku neovisnost žene, na korištenje socijalnih usluga od strane žene, na pristup ovih posljednjih donošenju odluka i sudjelovanju u javnom životu, na ranjivost žena pri muškom nasilju, na pristup žena obrazovanju i uživanju osobnog života te se stoga takve povrede odražavaju na društvo u cjelini». A zapravo «izražava se zabrinutost zbog ograničavanja pristupa uslugama za seksualno i reproduktivno zdravlje u zemljama koje su u postupku pridruživanja».

Takva ograničenja treba pripisati dvojici krivaca. S jedne strane Crkvi: «zdravstveno i reproduktivno zdravlje i s tim vezana prava […] ne bi smjela trpjeti ograničenja iz vjerskih razloga, na primjer sklapanjem konkordata (ugovora)». S druge strane liječnicima koji pozivanjem na priziv savjesti ne žele vršiti pobačaje: «naglašava se da bi Države članice trebale urediti i pratiti pozivanje na priziv savjesti» budući da je «pravo na priziv savjesti individualno pravo, a ne kolektivna politika». Ukratko, u redu je ako na priziv savjesti pozivaju jedan ili dvojica, ali ne više od toga. Naravno, individualna i vjerska sloboda trebaju popustiti pred abortističkim credom: prijedlog rezolucije zapravo izražava «zabrinutost zbog činjenice da je liječničko osoblje prisiljeno odbijati pružati usluge na području seksualnog i reproduktivnog zdravlja i s tim vezanih prava u bolnicama i klinikama vjerskog predznaka u čitavoj EU». Da postoje liječnici prisiljeni na priziv savjesti je uistinu nova vijest.

Dokument potom opisuje jednadžbu koja bi trebala biti instant-rješenje svakom društvenom zlu: ako postoji manje djece, više se vremena ima za «posvetiti aktivnostima poput obrazovanja i zanimanja, što doprinosi rodnoj ravnopravnosti, smanjivanju siromaštva i održivom razvoju za sve». Glagol “posvetiti se” odnosi se na ideju postojanja jednog gotovo svetog poziva na neplodnost, na novo sekularno i laičko djevičanstvo za dobro čovječanstva.

Nastavlja se nepobitnim silogizmom: ako su pobačaj, kontracepcija i umjetna oplodnja ljudska prava, moraju biti priznata svima i bez obzira na dob. Svima: uz nadu da pobačaj postane raširena praksa i izvan granice Europe. Bez obzira na dob: otvorena vrata s jedne strane pobačaju i kontracepciji i za najmlađe, a s druge školskim programima koji objašnjavaju kako pristupiti navedenim praskama «poučavajući mlade da preuzmu vlastite odgovornosti vezane uz vlastito seksualno i reproduktivno zdravlje», jer na taj se način «na dugi rok postižu pozitivni rezultati koji traju čitav život, s pozitivnim učincima na društvo», a i zato što je «manje vjerojatno da majke adolescentice steknu diplomu srednjeg obrazovanja, dok je vjerojatnije da će živjeti u siromaštvu». Više nego li znanstvena istina čini se da je  ovo proročanstvo propasti.

Nastavlja se tvrdnjom da «stereotipne predodžbe o ženskosti i muškosti u cjelini, […]predstavljaju ozbiljnu prepreku za postizanje seksualnog i reproduktivnog zdravlja i s njima povezanih prava». Binom majka-žena je prema tome stereotipno nasljeđe prošlosti kojeg treba napustiti.

Postoji dakle i poglavlje kontracepcija koje počinje pozivom da kontracepcijske prakse ekonomski financiraju Države i jao, ako se smanji pokrivanje troškova pobačaja i kontracepcije zbog krize, jer to bi bilo “neprihvatljivo”: bolje biti siromašni aborteri, nego dobrostojeći neaborteri. U odnosu na mlade i adolescente ohrabruju se «reklamne kampanje, društveni marketing za korištenje prezervativa i drugih kontracepcijskih metoda, i inicijative poput povjerljive telefonske linije». Toliko povjerljive da tata i mama neće nikad saznati ništa od onoga što ste rekli na telefonu, dragi mladi. Očito će adolescentice moći abortirati u potpunoj “diskreciji”, tj. bez potrebe suglasnosti roditelja i bez potrebe da oni budu barem informirati o kćerinoj odluci.

U odnosu na umjetnu oplodnju «potiče se države članice da jamče pristup liječenju neplodnosti i medicinski potpomognutoj oplodnji i za žene bez partnera i lezbijke».

Poglavlje o rodu (gender) nije moglo izostati: «Danas su lezbijske, gay, biseksualne, transrodne i interseksualne osobe (LGBTI) i dalje žrtve diskriminacije, nasilja te neobjektivnog prikazivanja svoje seksualnosti i rodnog identiteta u svim državama članicama». Pozivaju se države članice da šire informacije vezane uz promjenu spola.

“Seksualni i afektivni odgoj” i onaj vezan uz rod – “bez tabua” – trebat će biti obvezni predmeti u osnovnim i srednjim školama. Na osobit način «podsjeća se države članice na njihovu obvezu osigurati da djeca i mladi mogu koristiti svoje pravo tražiti, primati i pružati informacije vezane uz spolnost, uključujući i one vezane uz seksualnu orijentaciju, rodni identitet i rodno izražavanje". To podrazumijeva uključivanje "komunikacije pozitivnog mišljenja o LGBTI osobama, kako bi podupirali i učinkovito štitili prava mladih pripadnika LGBTI."

Savez europskih udruga katoličkih obitelji kritizira dokument u više točaka. Među ostalim ističe da “pravo” na pobačaj nije «sadržano ni u jednoj međunarodnoj izjavi i pravnim dokumentima», da se suprotstavlja prigovoru savjesti, da se odgojnu ulogu roditelja zaobilazi putem Države koja bi trebala indoktrinirati djecu u skladu s rodnom ideologijom, da rezolucija zahvaća područja zdravlja i odgoja koje je u isključivoj nadležnosti pojedinih država te «potiče na promicanje pobačaja izvan granica Europske unije, kao u nekoj vrsti neo-kolonizatorskog poduzeća».

Rezolucija će uz veliku vjerojatnost biti usvojena. Dakako, ona pravno nije obvezujuća za države članice, međutim, jednako tako će na pojedine pravne sustave vršiti značajan politički pritisak.

 Apel protiv ove rezolucije potpišite ovdje.

 

Preneseno s portala laudato.hr.

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!