Podržite nas!

Hrastovci poručuju: „Pretvorimo minus u plus“

21.01.2014 08:03

U subotu, 18. siječnja, po cijeloj su Hrvatskoj članovi stranke HRAST – pokreta za uspješnu Hrvatsku promovirali akciju pod nazivom „Pretvorimo minus u plus“ kojom se željelo skrenuti pažnju javnosti na gorući problem s kojim se već duže vrijeme suočava Hrvatska, a to su izrazito negativni demografski pokazatelji za našu zemlju i problem dubokog starenja stanovništva. Niti jedna vlast ne želi se suočiti s ovim pitanjem i sa svakom novom političkom garniturom problem postaje sve dublji. Demografski procesi postajati će sve veći problem države zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju, na što većina političkih stranaka ne nudi nikakav odgovor već samo registrira postojeće probleme.

Hrast je tijekom subotnje akcije ponudio i neke konkretne mjere u sklopu obiteljske politike koje Zdravstveniodgoj.com pozdravlja. No, da bi se državna politika uistinu okrenula obiteljima i brojnim egzistencijalnim problemima koji muče hrvatske obitelji i koji stvaraju nemogućnost i prepreke brojnim mladima da uopće zasnuju obitelj, potrebno je da i političari i mediji te državne institucije počnu slušati ono što im obitelji poručuju umjesto da otvoreno ratuju s njima prihvaćajući kao prioritete ono što se Hrvatskoj nameće izvana i direktno je usmjereno PROTIV braka, obitelji i rađanja. Primjerice, u 4. modulu Zdravstvenog odgoja koji se nameće hrvatskoj djeci obitelj kao da ne postoji, spolni odnosi kao da nemaju nikakve veze s brakom, odnos prema novom životu izrazito je negativan. Kako će to pomoći u zaustavljanju izrazito negativnih trendova u hrvatskom društvu u pogledu sklapanja i razvoda braka nije jasno. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj se 2011. godine vjenčalo jedva nešto više od 20.000 parova, što je najmanji broj sklopljenih brakova otkad Državni zavod za statistiku vodi te podatke. Istodobno, broj razvoda najveći je u posljednjih 20-tak godina, zbog čega je omjer sklopljenih i razvedenih brakova pao na najniže razine - ispada da se u Hrvatskoj raspada svaki treći brak, dok se se još prije tri godine raspadao svaki peti!

Kako očekivati da će se ovi negativni trendovi zaustaviti kada su tijekom referendumske kampanje predstavnici državnih institucija, primjerice pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, otvoreno izražavali neprijateljstvo prema ustavnoj zaštiti braka i spriječavanju izjednačavanja istospolnih partnerstva i braka nazivajući to diskriminacijom. Kako je u takvoj političkoj klimi moguće uvođenje populacijskih mjera koje će stimulirati brak i obitelj, ako će se svaki takav pokušaj smatrati diskriminatornim? 

 

Pula, 18. siječnja 2014. god.

Priopćenje za javost

„Pretvorimo minus u plus“ – Demografska problematika mora postati strateško pitanje

Republike Hrvatske

 

U subotu 18. siječnja u 11,00 sati, Istarska podružnica Hrasta organizirala je na Narodnom trgu u Puli susret s građanima, gdje se u sklopu HRAST-ove akcije „Pretvorimo minus u plus“ - provedene istodobno u čitavoj Hrvatskoj - željelo upoznati javnost s negativnim demografskim pokazateljima i razornim posljedicama koje one imaju na lokalnoj i državnoj razini. Konačni cilj ove akcije postavljanje je demografske problematike u središte planiranja održivog razvoja Republike Hrvatske.

Hrvatska izumire i nalazi se na pragu demografskog sloma. Svi pokazatelji demografskih procesa izrazito su negativni:

• broj rođene djece svake je godine u prosjeku za 10.000 manji od broja umrlih

• nekoliko tisuća ljudi, uglavnom mladih i školovanih, godišnje napušta Hrvatsku

• mladih je sve manje i dobna struktura ukazuje na duboko starenje stanovništva

• između posljednja dva popisa broj stanovnika smanjen je za novih 150.000 osoba

• samo u 2012. godini broj stanovnika u Republici Hrvatskoj smanjen je za 13.857.

• u Hrvatskoj je u protekle 4 godine nestao grad veličine Pule

Stanje nije mnogo bolje ni u Istarskoj županiji. Pokazatelji za 2012. su neumoljivi:

• rođeno je čak 470 osoba manje od broja umrlih

• iz Istre se iselilo 1761 osoba, od čega u inozemstvo njih 889

• u Istru se doselilo 1930 osoba, od čega iz inozemstva njih 735

Već samo površnim pregledom ovih alarmantnih podataka nije teško zaključiti da demografska politika, uz nezaobilaznu biološku, gospodarsku i socijalnu dimenziju, ima ključnu ulogu u očuvanju kulture i identiteta na lokalnoj i državnoj razini.

HRAST – pokret za uspješnu Hrvatsku poziva cjelokupnu javnost, a posebno onu stručnu i političku, da pridonese postavljanju demografske politike na najvišu razinu društvenog prioriteta. Polazeći od načela da svi hrvatski zakoni trebaju biti usklađeni s planom demografskog razvoja, potrebno je potpuno i bez odgađanja redefinirati postojeću populacijsku politiku zasnovanu na parcijalnim mjerama i rješenjima, te izraditi sveobuhvatnu strategiju demografskog oporavka kao osnovicu održivog razvoja Republike Hrvatske.

 

Za Istarsku podružnicu HRAST-a

Predsjednik Istarske podružnice HRAST-a

Davor Jurica

 

Neke od konkretnih mjera za koje se Hrast zalaže u sklopu svoje obiteljske politike:

• Poboljšanje uvjeta za mlade obitelji i obitelji s više djece

- subvencioniranje kupnje prve nekretnine

- povećavanje poreznih olakšica na djecu

- povećanje porodiljskih naknada

- veće subvencije na cijenu vrtića ili subvencije za čuvanje djece kod kuće (institut

dadilja)

- ukidanje PDV-a kod kupnje novih automobila za obitelji s troje i više djece

- snižavanje troškova udžbenika i školskog pribora

• Usklađivanje obiteljskog života i rada

- poticaji poslodavcima (za zapošljavanje mladih roditelja, za instituciju skraćenog

radnog vremena, za otvaranje internih vrtića u poduzećima itd.)

- promoviranje i sufinanciranje certifikata Obitelji naklonjeno poduzeće

- veća radno-pravna zaštita trudnica i roditelja malodobne djece

- uvođenje instituta majke odgojiteljice

• Izravna financijska pomoć za svako rođeno dijete

- dječji doplatak za svako dijete, prema razredima primanja i broju djece u obitelji

- pronatalitetni dodatak za svako 3. i 4. dijete (bez cenzusa)

• Stvaranje ozračja u društvu kojim bi se poticale obiteljske vrednote i roditeljstvo

 

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!