Podržite nas!

Hrvatska postala bankomat za LGBT udruge širom svijeta

31.01.2014 18:00

Članovi Kukuriku koalicije koji se nalaze na ključnim mjestima u vladi, dotakli su samo moralno dno! Nakon što je ministrica Pusić u listopadu samovoljno priključila Hrvatsku LGBT Core Grupi od 11 zemalja koje su se obvezale da će promicati homoseksualnost kroz institucije UN-a, postali smo i zemlja partner u fondu koji odobrava bespovratna sredstva za financiranje aktivnosti LGBT udruga širom svijeta! Jedna od aktivnosti koje fond financira su i degutantni nastupi Lady Gage na gay prideovima.

 

Hrvatska postala 'bankomat i kasica-prasica' za LGBT udruge širom svijeta!

Novi rebalans proračuna najavljen je za veljaču, nakon što je zadnji napravljen ne tako davno, točnije u studenom prošle godine. Prilikom nedavne Konferencije Vlade Republike Hrvatske „Poslovanje, restrukturiranje i ulaganja javnih poduzeća u 2014. godini“ premijer Zoran Milanović oštro je zaprijetio direktorima javnih poduzeća da javni sektor više neće biti „kasica prasica i bankomat, tako više ne ide“ i najavio otpuštanja novih 2000 radnika iz javnog sektora.

Imunološki zavod jedno je od takvih poduzeća. Vlada RH ga je mrtva hladna otjerala u stečaj uz najavu otpuštanja 200 radnika. Trgovački sud u Zagrebu poništio je stečaj, sudbina Imunološkog zavoda i dalje je neizvjesna, izvjesno je jedino da Vlada ne namjerava pomoći Imunološkom zavodu već je predstavnicima sindikata dan ultimatum da imaju dva dana za složiti upravu i dati pismeno rješenje o tome tko će ih i kako financirati.

Ova Vlada je uštede u proračunu već napravila preko leđa invalida, i to stopostotnih, čak i djece, čijim majkama ukida status njegovateljica. Nedavno su roditelji djece s invaliditetom ili teškoćama u razvoju održali prosvjed na Markovu trgu tražeći da im država vrati status njegovatelja, traže povrat prava na pomagala, te da im se prizna status manjine. „Stalno sam uz nju. Ne želim ju dati u neku ustanovu. Radije ću biti nezaposlena, ali biti sa svojim djetetom“ – rekla je na prosvjedu majka sedmogodišnje djevojčice Sare Elene sa cerebralnom paralizom koja se nikada neće moći brinuti sama o sebi. Druga majka teško bolesnog djeteta je rekla da zbog mjera štednje Centri za socijalnu skrb i Ministarstvo socijalne politike i mladih odlučuju metodom ‘eci peci pec’ kome će od stopostotnih invalida uskratiti novčanu pomoć ili ortopedska pomagala jer svi imaju valjanu dokumentaciju.

Hrvatska je i službeno ušla u proceduru prekomjernog deficita, što znači da će zbog tog mehanizma discipliniranja javnih financija koji je postavila Europska unija morati napraviti oštre dodatne rezove u zdravstvu, školstvu, upravi i javnim poduzećima, u cilju ušteda. Najavljeno je rezanje radničkih prava u Zakonu o radu. Postalo je banalno spominjati lošu kvalitetu života građana Hrvatske jer se već dugo to više ni ne može nazvati pravim životom već životarenjem, a mnogi su na samom rubu izdržljivosti. Umirovljeni hrvatski branitelj i invalid Domovinskog rata Zvonko Čulina (49) prodaje bubreg da bi spasio svoju četveročlanu obitelj koja je na rubu gladi. Nije jedini. Sudeći prema istinitim oglasima u hrvatskim novinama puno je takvih očajnika u našoj zemlji koji prodaju svoj bubreg za 50 000 eura.

Ima li tužnijih priča od ovih? Vjerojatno nažalost ima. Međutim, mi se pitamo što jedna takva država, koja je na rubu propasti, radi u elitnom društvu devet zemalja svijeta koje financiraju Globalni fond za jednakost? Ako niste znali, to je fond koji okuplja partnere iz javnog i privatnog sektora da bi zajednički financirali programe koji promiču aktivnosti LGBT udruga širom svijeta. Pristup ovom fondu drugi je čin show programa koji izvodi ministrica i potpredsjednica hrvatske Vlade Vesna Pusić koja je prošle jeseni Hrvatsku samovoljno priključila LGBT Core Grupi od 11 zemalja koje promiču homoseksualnu agendu širom svijeta. A promiču je na teret poreznih obveznika. Onih istih poreznih obveznika kojih je u Republici Hrvatskoj sve manje, a sve više socijalnih slučajeva čija se prava kontinuirano režu zbog proračunskog deficita.

Američki State Department objavio je u ponedjeljak priopćenje da je Hrvatska postala njihov novi partner u Globalnom fondu za jednakost, koji je od osnivanja 2011. godine dodijelio više od 7,5 milijuna dolara nevladinim organizacijama u više od 50 zemalja svijeta kako bi ojačao njihova nastojanja da se bore za zaštitu ljudskih prava LGBT osoba. Hrvatska se našla u zaista finom društvu, samo nije poznato po kojim kriterijima. U fondu su, još od prije, kao partneri Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Island, Nizozemska, Norveška, Švedska i Sjedinjene Američke Države te fondacije Arcus i John D. Evans, LLH (norveška LGBT organizacija), M∙A∙C AIDS, USAID i korporacija Deloitte.

Fond funkcionira na način da odobrava bespovratna sredstva za programe LGBT udruga iz raznih dijelova svijeta. Fond je osnovala Hillary Clinton koja je u govoru povodom osnivanja fonda najavila i aktivnosti koje će fond financirati: „Ovaj će fond pomoći LGBT udrugama da snime situaciju prema kojoj će postaviti ciljeve svog djelovanja, naučiti kako koristiti zakone kao alat u postizanju svojih ciljeva, kako upravljati sredstvima, educirati zaposlenike te sklapati partnerstva s feminističkim organizacijama i drugim udrugama iz civilnog sektora.“

Za početak je u 2011. godini američka vlada izdvojila više od 3 milijuna dolara novca poreznih obveznika kako bi fond otpočeo s radom. Na web stranici fonda navodi se kako se traži partnerstvo u sudjelovanju od vlada drugih država donatora, korporacija i fondacija. Programi koji se financiraju iz fonda namijenjeni su borbi protiv diskriminacije i homofobije, podizanju svijesti građana o LGBT pitanjima, kroz građanski odgoj i 'kulturne' aktivnosti, stvaranje koalicija udruga koje se zajednički bore za iste ciljeve (npr. Platforma 112) i kreiraju važne društvene poruke putem javnih kampanja za povećanje vidljivosti svojeg djelovanja. Posebice se financiraju kampanje usmjerene na rušenje zakona u nacionalnom zakonodavstvu koji štite brak kao zajednicu žene i muškarca. U tu svrhu se financiraju povorke ponosa i koncerti Lady Gage.

Lady Gaga je planetarno poznata LGBT pop ikona koja sa svojim šokantnim performansima redovito izaziva gnjev javnosti, a jedan od radikalnijih video spotova s kojim je uznemirila vjernike kršćane bio je bogohulni spot za pjesmu „Judas“ u kojem se kao Marija Magdalena pojavljuje u lascivnim sekvencama s glumcem koji nosi krunu od trnja i predstavlja Isusa. Upravo je američki State Department omogućio da Lady Gaga nastupi na EuroPride-u u Rimu 2011. Savjetnici američkog predsjednika Baracka Obame bili su jako dirnuti njenim nastupom i svime što čini za promicanje LGBT aktivizma u svijetu.

Zna li Slavko Linić da ćemo mi, uz Renu Sinovčića, financirati još i Lady Gagu? Ali nećemo više Saru Elenu i njezinu mamu, branitelje koji su teško nastradali u Domovinskom ratu i mnoge druge kojima uistinu treba naša pomoć. Nije li ovo stvarno previše?

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!