Podržite nas!

I Italija kreće u boj za obitelj

16.01.2014 11:55

I Italija od nedavno ima svoju „La Manif Pour Tous“ organizaciju! Organizacija je nastala u uskoj suradnji s istoimenom organizacijom u Francuskoj s ciljem mobiliziranja talijanskih građana, bez obzira na njihovu političku pripadnost, vjeroispovjest, rasu ili kulturu iz koje potječu. Cilj je probuditi savjest Talijana u odnosu na problematiku koja se pojavila s nedavnim zakonima o homofobiji i transfobiji, rodnom teorijom, „istospolnim brakom“ i posvajanjem djece od strane istospolnih partnera. Namjera ove organizacije je braniti pravo na slobodu izražavanja, sačuvati nepovredivost braka između muškarca i žene te pravo djeteta na oca i majku.

U rujnu je donji dom talijanskog parlamenta usvojio zakon protiv diskriminacije i zločina iz mržnje, na način da se proširio tzv. Mancinov zakon iz 1993. koji je zabranjivao širenje mržnje na vjerskoj, rasnoj i nacionalnoj osnovi na širenje mržnje protiv homoseksualaca i transrodnih osoba. Međutim, Talijani su uvjereni kako će zakon ograničiti slobodu govora i izražavanja budući da bi zauzimanje za ono što je priroda stvorila moglo biti proglašeno, sukladno zakonu, homofobijom ili transfobijom te sankcionirano.

Skup u Rimu nije prvi takav skup u Italiji. Sa sličnim manifestacijama počelo se već prošle godine na sjeveru Italije u Milanu. 

 

I Italija kreće u boj za obitelj!

Na tisuće je osoba u subotu popodne (11. siječnja) sudjelovalo na rimskom skupu za obranu naravne obitelji i slobode mišljenja, organiziranom pod pokroviteljstvom udruge „La Manif pour tous Italia“ protiv usvajanja zakona o homofobiji, o kojem se raspravlja u talijanskom parlamentu. Na skupu su sudjelovale brojne obitelji s djecom te različite udruge. S pozornice je najavljeno održavanje europske manifestacije za obranu obitelji 2. veljače, te pripremanje novoga Dana obitelji u Italiji.


Talijanske su se obitelji okupile u Rimu da potvrde ono što je zapisano u talijanskom ustavu: slobodu izražavanja i naravnu obitelj. Zakonski prijedlog o homofobiji dovodi u pitanje dva ustavna načela: slobodu izražavanja i naravnu obitelj. Osim laičkih i katoličkih udruga na skupu su sudjelovali predstavnici drugih religija te homoseksualci koji odbacuju rodnu ideologiju.


Ovo nije ideološka borba! Nismo protiv nikoga, ali branimo neupitno pravo da dijete raste s ocem i majkom, da ima skladan i miran rast. Po srijedi je dobro društva.

 

Na upit zašto je obitelj u opasnosti, odgovor je bio jednoglasan: „U opasnosti je poštivanje stvorenoga i ljudske naravi. Ne želimo da nam se brani iznošenje vlastitoga mišljenja o naravnom društvu, o tomu na čemu se temelji država, odnosno o obitelji. Ako se predloženi zakon usvoji, onda je u opasnosti obitelj i samo društvo. Ovdje smo s djecom jer mislimo da je ovo najbolje svjedočenje naravne obitelji.


Na upit zašto treba javno govoriti o obitelji odgovorili su da je u pitanju naravni zakon. Nije važno biti katolici ili vjerovati u Boga. Naša nam narav veli da muškarac i žena rađaju djecu, ne rađaju se djeca od dva muškarca ili dvije žene… Chesterton je govorio: „Trgnut ćemo sablje da kažemo da je trava zelena, da je ljeti lišće zeleno“. Mi smo se okupili da to potvrdimo. Prije trideset godina vjerojatno nitko nije mogao zamisliti da će na trgovima vikati da se dijete rađa ili kao muško ili kao žensko, a ne neodređeno. Mi smo ovdje da to potvrdimo.


Ovdje poručujemo svim osobama da nitko ne treba biti diskriminiran, ali ni obitelj između muškarca i žene, koja je budućnost društva, ne smije biti diskriminirana. Obitelj nije prirodna, tradicionalna ili nova: obitelj je obitelj! Muškarac, žena; otac majka i djeca. To je obitelj i ništa drugo. Ovdje smo i želimo reći da Italija pripada obiteljima – istaknuo je Francesco Belletti, predsjednik Foruma obiteljskih udruga.

S obiteljima na trgu, upozoravamo državu na veliku opasnost za demokraciju. Predloženi zakon protiv homofobije prividno je borba protiv homofobije, ali u svojoj biti to je borba protiv slobode. Previše smo zabrinuti za opće dobro države da bismo mogli šutjeti – kazao je Belletti.


Na skupu su sudjelovali i političari. Eugenia Roccella, poznata talijanska političarka, rekla je da je kucnuo čas za organiziranje novoga Dana obitelji. Ovaj me skup veoma iznenadio, jer je spontan i preteča novih prosvjeda. Mislim da je skup zagrijavanje za organizaciju novoga Dana obitelji – kazala je Roccella.

Homofobija nije žuran problem. Oni koji govore o homofobiji promiču ideju o nazadnosti Italije jer su neke europske zemlje usvojile takav zakon. Prije svega treba provjeriti što su ti zakoni donijeli tim državama: prouzročili su društveno raslojavanje, uništili obitelj i državi stvorili veće probleme jer obitelj rješava probleme koje bi inače imala rješavati država, prouzročili su dakle veće društvene i gospodarske troškove. Mi ne govorimo – kao neki – o talijanskoj anomaliji, nego želimo braniti obitelj koju je Ivan Pavao II. nazivao „talijanskom iznimkom“ u pozitivnom, a ne negativnom smislu, kako nas neki žele uvjeriti – istaknula je Roccella.


Udruga 'La Manif pour Tous“ najavila je za 2. veljače veliko istodobno mobiliziranje ljudi u raznim europskim gradovima.Tekst preuzet sa stranice http://hr.radiovaticana.va/news/2014/01/14/talijani_se_spremaju_u_boj_za_dom_i_obitelj/cro-764074
s internetske stranice Radio Vatikana 

 

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!