Podržite nas!

Italija - uvođenje totalitarističkog režima pod krinkom zakona protiv homofobije

15.07.2014 15:32

Već smo pisali kako je u Italiji nacrt zakona protiv homofobije i diskriminacije mobilizirao talijanske građane i bio jedan od razloga stvaranja inicijative „La Manif Pour Tous Italia“. Građanska inicijativa „Ne dirajte djecu“ izvješćuje kako je nacrt Zakona prošao glasovanje Donjeg doma, pa su građani odlučili izlaskom na ulice Perugie, Genove, Rima, Sijene i drugih gradova ukazati kako se ovakvom pravnom regulacijom cenzurira njihovo mišljenje i demokracija općenito.  U Hrvatskoj su zbog Zakona o suzbijanju diskriminacije neki građani imali problema pred sudom, a upravo je protivno volji hrvatskih građana u Saboru izglasan Zakon o životnom partnerstvu kojim se istospolne zajednice u praktički svim pravima izjednačavaju s bračnim zajednicama. Taj zakon unosi ozbiljne prijetnje slobodi misli, govora, odgoja i vjeroispovijesti u Republici Hrvatskoj.


„Stražari na nogama“ prosvjeduju zbog nacrta zakona protiv homofobije i diskriminacije


ITALIJA - Nacrt zakona protiv homofobije i diskriminacije uzrokovao je veliko nezadovoljstvo i neslaganje Talijana zbog izrazito oštrog ograničavanja slobode mišljenja i izražavanja. Predloženi zakon, nazvan Scalfarottijev zakon po talijanskom zastupniku te zagovaratelju LGBT prava Ivanu Scalfarottiju, pretpostavlja primjerice kazneno djelo ako brakom smatrate zajednicu muškarca i žene ili ako držite kako bi dijete trebalo odrastati u obitelji s majkom i ocem ili ako se izjasnite protiv seksualnog odgoja u školi riskirajući i do 18 mjeseci zatvora. Nacrt Zakona prošao je glasovanje Donjeg doma, pa su građani odlučili izlaskom na ulice Peruge, Genove, Rima, Sijene i drugih gradova ukazati kako se ovakvom pravnom regulacijom cenzurira njihovo mišljenje i demokracija općenito.

NASILJE LIBERALA PREMA DRUGAČIJIMA
Talijani su reagirali na doista zanimljiv način. Građani koji ne prihvaćaju ovakav zakon okupili su se pod imenom “Stražari na nogama” (Sentinelle in piedi) i prvi puta su se krajem svibnja našli na jednom od glavnih trgova Sijene i samo su u tišini stajali držeći u rukama knjigu. Svoj prosvjed nazvali su bdijenjem, stajali su po dogovorenom rasporedu i šutke širili poruku o cenzuri koja je sve izraženija u našem društvu što je općenito predznak nadolazećeg režima i totalitarizma. Ali akcija nije baš bezazleno prošla, unatoč dozvoli o mirnom okupljanju policija je ubrzo dopustila ljevičarskim aktivistima i panseksualnoj udruzi Arcigay ulazak u prostor prosvjeda kako bi neprimjerenim seksualnim mimikama, ljubljenjem i sličnim performansima ometali i provocirali prosvjednike.

ZABRANJENI LETCI I PROMJENA PROSVJEDIŠTA
Međutim, kada su sredinom lipnja Stražari ponovno organizirali prosvjed u Sijeni, gradska uprava im je oduzela letke i zastave, a onda ih poslala na jedan od sporednih trgova na kojem su ih već spremno bili dočekali anti - prosvjednici.

KAŽNJENI
Na kraju istog tog bdijenja bilo je planirano obraćanje glasnogovornika udruge “Stražari na nogama” i čitanje letka čije su širenje vlasti već zabranile na prethodnom bdijenju. Svojim vikanjem i vrištanjem antiprosvjednici to nisu dopustili, te su Stražari bili novčano kažnjeni zbog uporabe megafona, a novce su za tu “prigodu” darivali i slučajni prolaznici.

ZASTRAŠUJUĆE PONAŠANJE
Stražari kažu kako se još snažnije okupljaju gradovima Italije i ne odustaju. Vraćaju se na ulice jer žele prokazati zastrašujuće ponašanje institucija. Žele upozoriti kako se totalitaristički režimi uspostavljaju baš ovako - polako, zahvaljujući šutnji onih koje uspije zaplašiti njihova moć.

Izvor: Ne dirajte djecu/Umbria online

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!