Podržite nas!

Izvješće sa tribine u Osijeku

06.07.2013 0:30

Zahvaljujući našim vrijednim čitateljima, donosimo vam izvješće sa tribine koja je jučer, u izuzetno nezgodnom terminu (u podne, kada ljudi rade), održana u Osijeku. Nastavlja se unisona "pjesma" ravnatelja škola koji iznose očite neistine kako su "roditelji oduševljeni s programom" i da "nemaju niakvih primjedbi". Zbilja je žalosno da su ravnatelji, u strahu za svoja radna mjesta, prisiljeni davati takve "naručene" izjave.

 

Lepušić: "Taj film ne bute gledali!"

 

U  Osijeku se danas u 12 sati u Ugostiteljsko-turističkoj školi održala  javna tribina na temu Kurikuluma zdravstvenog odgoja u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Iako je službena obavijest o održavanju ove tribine na stranicama Ministarstva objavljena prije svega dva dana te  je ta objava bila i jedina obavijest o događaju, tribini se odazvalo oko tridesetak zainteresiranih sudionika.  Slične su tribine održane u Zagrebu i Rijeci, a ista je najavljena je i u Splitu. 

Moderator tribine je bio Darko Tot, socijalni pedagog i pomoćnik ravnatelja AZOO-a, a izlagači su  bili ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) prof. Vinko Filipović,  ginekolog dr. sc. Dubravko Lepušić i biologinja i viša savjetnica za biologiju u Agenciji za odgoj i obrazovanje Marina Ništ.

Formalni razlog zašto je tribina održana jest članak 19. stavak 3. Zakona o procjeni učinaka propisa (NN 90/11): „Za vrijeme razdoblja savjetovanja, Stručni nositelj izrade propisa dužan je putem svog Koordinatora, ovisno o složenosti materije koja se propisom uređuje, provesti jedno ili više javnih izlaganja materije koja je predmet  savjetovanja.“  Nitko od predstavnika MZOS nije se obratio prisutnima pa je ostalo nejasno kako je to cilj Ministarstva čuti glas javnosti i stajališta roditelja i ostalih zainteresiranih skupina. 

Tijekom svog izlaganja moderator g. Tot  izjavio je da su u Kurikulumu zdravstvenog odgoja sadržane općeprihvaćene društvene vrijednosti(?), da je on namijenjen nastavnicima (?) a da su temeljem njega  za učenike pripremljeni nastavni sadržaji, a gdje su u cijelom sustavu roditelji ostalo je neizrečeno.  Moderator je u nekoliko navrata izjavio kako mu je drago da se u Osijeku odazvalo vrlo malo ljudi, pa i to pokazuje prirodu stvarne želje za raspravom i uvažavanjem različitih stavova. Također je pozvao prisutne da se u svojim pitanjima ne vraćaju na način uvođenja Kurikuluma, svjestan činjenice da se prilikom uvođenja istog nisu poštovale nikakve demokratske niti pravne procedure, misleći valjda da su sudionici tribine i hrvatska javnost to već zaboravili.

Ravnatelj AZOO g. Vinko Filipović izjavio da je zdravstveni odgoj nije ništa novo, već je i do sada bio uključen u programe ostalih predmeta, ali se zbog debljine(?)  i nasilničkog ponašanja u školama morao još i dodatno uvesti. Ponovno su spominjani stari podaci o 2000 maloljetničkih trudnoća, znanstvenom pristupu zdravstvenog odgoja koji govori o znanstvenim činjenicama oslobođenim svjetonazora,  da bi u jednom trenutku izjavio kako Zdravstveni odgoj ne utječe na odgoj.  Ostalo je nejasno, neizrečeno i neuvjerljivo kako nešto što se zove odgoj ne utječe na odgoj?

Uslijedila je žustra diskusija u kojoj su se čula različita mišljenja i stavovi. Na pitanje jedne majke zašto je tribina tako loše oglašena i u tako lošem terminu, gospodin Filipović je odgovorio kako se u današnje vrijeme prava diskusija vodi online, potvrdivši tako tezu da je ova tribina i  zamišljena kao samo formalna, kako bi se moglo reći da je javna rasprava održana.  Nekolicina  osječkih ravnatelja  i nastavnika  biranim su riječima hvalili i podržavali Kurikulum zdravstvenog odgoja te se hvalili njegovom uspješnom provedbom i implementacijom u hrvatski školski sustav govoreći kako znanost nema alternative i kako su roditelji, nastavnici i učenici oduševljeni zdravstvenim odgojem što je van svake pameti i daleko od stvarnosti. Ponovno se stvorio dojam kako je ovo rasprava „znanosti protiv Crkve“.  Prisutni roditelji, predstavnici Vijeća roditelja iz osječkih i našičkih škola tražili su pravo roditelja na izbor alternativnog programa, komentirali kako je Kurikulum zdravstvenog odgoja nametanje svjetonazora i iznosili konkretne prijedloge, ali za njihove primjedbe i zahtjeve nije bilo sluha. „Taj film ne bute gledali“  bio je odgovor gospodina Lepušića je na primjedbe gospodina Igora Kraljevića, oca petero djece i predstavnika Vijeća roditelja kako želi mogućnost izbora alternativnog programa za svoje djecu.  Gospodin Kraljević odgovorio je da Ministarstvo ne bu gledalo film u kojem njegova djeca takav zdravstveni odgoj pohađaju.

Gospodin Zdenko Knežević, kriminolog i umirovljeni policijski inspektor u vrlo je burnom nastupu pojašnjavao kako se ovdje zapravo radi o uvođenju rodne ideologije, dženderizmu, opasnom nametanju raznih homoseksualnih udruga i lobija.

Mr. sc. Snježana Majdandžić-Gladić, majka troje djece i vjeroučiteljica, autorica portala Zlatna djeca imala je vrlo konstruktivne prijedloge da se o trudnoći prestane govoriti kao o neželjenoj a o kontracepciji kao sprječavanju začeća, nego je predložila govor o metodi reguliranja poroda, govor o trudnoći kao pozitivnoj vrijednosti, spomenula da se u Kurikulumu nigdje ne govori o braku i obitelji kao temelju svakog odgoja.

Sudionicima skupa koji se ne slažu s ponuđenim Kurikulumom zdravstvenog odgoja nakon tribine ostao je gorak okus kako je tribina organizirana samo kako bi se zadovoljila forma a da nije bilo prave želje i volje da se čuje drugačije mišljenje i razmišljanje niti je bilo stvarne volje za poboljšanjem.  S ovim Ministarstvom i ministrom, te njihovim satelitima AZOO, čini se da će roditelji opet morati u ilegalu, škola će odgajati na jedan, a roditelji na drugi način.


Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!