Podržite nas!

Još jedan prijedlog za ocjenu ustavnosti Jovanovićevog ZO

29.12.2013 0:50

Ministar Jovanović je u samo pola mandata zaslužio ocjenu najgoreg ministra u povjesti RH! Ne samo da mu je Ustavni sud već ukinuo 3 protuustavne odluke, da se po školama potpisuju peticije za njegovom smjenom, nego se prijedlozi za ocjenu ustavnosti i dalje nižu. Još jedan prijedlog za ocjenom ustavnosti Odluke o uvođenju Zdravstvenog odgoja podnesen je prekjučer Ustavnom sudu. Uz već podneseni prijedlog Darija Čehića, o čemu smo pisali ovdje i ovdje, novu ustavnu tužbu sada podižu udruge roditelja GROZD i REFORMA.

„Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, usprkos jasnim zahtjevima Ustavnog suda RH, europskoj praksi i dobro poznatom stavu Ustavnog i Europskog suda za ljudska prava da kroz obvezno obrazovanje država ne može nametati vrijednosne stavove djeci bez uvažavanja roditeljskih "vjerskih ili filozofskih" uvjerenja, nanovo je iznjedrilo zdravstveni odgoj koji, u svojem 4. modulu, promovira za većinu roditelja neprihvatljiv svjetonazor. Samo deklaratorno iznose se, u većem dijelu, kvazi-znanstvene činjenice, a faktično prezentira/odgaja za jednu određenu ideologiju (npr. rodna ideologija, bezvrijednosni pogled na spolnost, omalovažavanje vrijednosti braka i obitelji itd.);“ – navodi se u sažetku  tiskovne konferencije GROZD-a i REFORMA-e. S obzirom na neslavnu povijest dosadašnjih odluka ministra Jovanovića, od kojih je većina ukinuta na Ustavnom sudu, za nadati se je da bi hrvatski školarci uskoro mogli biti spašeni od nadasve škodljivog i kvaziznanstvenog Zdravstvenog odgoja.


Udruge ponovno traže ocjenu ustavnosti zdravstvenog odgoja

Udruge Grozd i Reforma ponovno su Ustavnom sudu podnijele prijedlog za ocjenu ustavnosti odluke o donošenju nastavnog plana i programa zdravstvenog odgoja za osnovne i srednje škole, tvrdeći da je i nova odluka protivna Ustavu, zakonu o odgoju i obrazovanju, Obiteljskom zakonu te međunarodnim ugovorima.

 

Udruge tvrde da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta usprkos jasnim zahtjevima Ustavnog suda europskoj praksi i stavu Ustavnog i Europskog suda za ljudska prava da država kroz obvezno obrazovanje ne može nametati vrijednosne stavove bez uvažavanja roditeljskih "vjerskih ili filozofskih" uvjerenja, ponovno donijelo zdravstveni odgoj koji u 4. modulu promovira za većinu roditelja neprihvatljiv svjetonazor.

Pritom navode da se novom odlukom o uvođenju zdravstvenog odgoja, koju je Ministarstvo donijelo u kolovozu pošto je Ustavni sud zbog proceduralnih razloga ukinuo kurikulum zdravstvenog odgoja, samo deklarativno iznose, u većem dijelu "kvazi-znanstvene" činjenice, a faktično odgaja za jednu određenu ideologiju.

Predsjednica Grozda Kristina Pavlović rekla je na konferenciji za novinare da Ministarstvo obrazovanja nije ispoštovalo gotovo ni jedan zahtjev Ustavnog suda niti je provedena javna rasprava.

Član odvjetničkog tima udruga Krešimir Planinić kazao je da je proceduralni aspekt koji je naveden u odluci Ustavnog suda shvaćen samo kao otvaranje i zatvaranje javne rasprave bez suštinskog ulaženja u meritum i bez gledanja na praksu Europskog suda za ljudska prava i međunarodnih konvencija.

Kod uvođenja takvog predmeta, kazao je, moraju biti poštovana filozofska ili vjerska uvjerenja, a roditelji trebaju imati mogućnost sudjelovanja u javnoj raspravi jer imaju pravo da odgajaju i obrazuju djecu.

Planinić je rekao da četvrti modul sadrži svega 10 posto znanstvenih činjenica dok je ostatak usmjeren na preodgoj jedne ideologije, poput rodne ideologije koja nije znanstvena činjenica.

"Ako bi netko poželio zdravstveni odgoj ovakve vrste nametnuti kao obvezni predmet u tom bi slučaju trebao dokinuti sve međunarodne ugovore i konvencije koje je Hrvatska potpisnica", kazao je Planinić.

Odvjetnik Miroslav Šumanović kazao je da program zdrvavstvenog odgoja nije znanstveno neupitan niti svjetonazorski neutralan. "Sam program nije problematičan za djecu agnostika i ateista. No, problem počinje tamo gdje se radi o primjeni europskih standarda - Opće deklaracije o pravima čovjeka, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i posebice Europske konvencije o ljudskim pravima", kazao je Šumanović.

Ti dokumenti, dodao je odvjetnik, nedvojbeno određuju da su roditelji primarni odgajatelji djece i da se njihova vjerska ili filozofska uvjerenja od strane države pri odgoju i obrazovanju djece moraju poštovati.

"Problem je samo u tome što ovaj program ne omogućuje jedan uravnotežen, neutralan i pluralistični odgoj jer ne omogućuje roditeljima da to izaberu", rekao je odvjetnik, dodavši da je to jedan jednostrani odgojni sustav baziran na svjetonazorski određenom uvjerenju koji negira većinsko uvjerenje stanovništva.

Dopredsjednik Grozda Ladislav Ilčić zaključio da je i iz drugih događaja, poput referenduma o braku vidljivo da Vlada ne želi čuti što građani misle, iako u Ustavu stoji da vlast pripada i proizlazi naroda.

Ministra Jovanovića i Vladu su pozvali da usklade svoje ponašanje s voljom i interesima hrvatskog naroda i uvedu zdravstveni odgoj na način koji prihvaća pluralnost.

 

Preneseno s portala Laudato.hr

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!