Podržite nas!

Jovanović zloupotrebljava poziciju moći

03.01.2013 11:30

Članovima diplomatskog zbora akreditiranim u RH
Hrvatskom helsinškom odboru za ljudska prava
Saborskom odboru za ljudska prava
Ured predsjednika


Poštovani,


udruga Glas roditelja za djecu želi Vama i svima Vašima svako dobro u 2013. godini!


S obzirom na to da Republika Hrvatska 1. 7. ove godine postaje punopravna članica Europske Unije te je već sada dužna provoditi zajedničku pravnu stečevinu iz pristupnog ugovora, a koja kroz poglavlje 23 definira i pitanja ljudskih prava i sloboda – želimo Vam iznijeti zabrinutost zbog činjenice da veliki dio medija posljednjih tjedana sudjeluje u nastojanjima ministra Jovanovića da oteža rad naše udruge Glas roditelja za djecu – GROZD.

GROZD je građanska, nevladina udruga koja okuplja ljude različitih vjerskih, političkih i svjetonazorskih opredjeljenja te argumentirano iznosi nezadovoljstvo jednog dijela civilnog društva u Hrvatskoj programom zdravstvenog odgoja koji je odlukom ministra uveden početkom ove školske godine u sve osnovne i srednje škole. Ministar Jovanović zloupotrebljava svoju poziciju političke moći kako bi u javnosti ocrnio, difamirao i etiketirao Glas roditelja za djecu – GROZD jedino zato što javno izražavamo neslaganje s načinom uvođenja i sadržajem 4. modula zdravstvenog odgoja.

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!


Ovoj zloupotrebi političke moći, represiji i prijetnjama pridružili su se i brojni mediji:
* nekritičkim ponavljanjem ministrovih neutemeljenih optužbi (npr. da u pozadini rada GROZD-a stoje materijalni interesi)
* jednostranim izvješćivanjem (predstavljanjem samo jednog mišljenja ili selektivnim anketiranjem koje potvrđuje to isto mišljenje)
* etiketiranjem GROZD-a (srednjevjekovni, nazadan, skandalozan itd.)
* neizvješćivanjem o ovoj, za javnost važnoj i zanimljivoj temi
* stavljanjem izjava predstavnika GROZD-a u netočan kontekst
* objavljivanjem detaljnih, osobnih informacija o predstavnicima udruge GROZD (poput informacija o njihovom zaposlenju, poslodavcu, prebivalištu, članovima obitelji, iznošenje popisa poslovnih partnera)
* kontaktiranjem poslodavaca predstavnika udruge GROZD itd. a sve u cilju vršenja pritiska i uznemiravanja čelnih ljudi GROZD-a te obeshrabrivanja drugih podupiratelja u javnim nastupima.


Proteklih dana javio nam se veći broj članova GROZD-a – roditelja i nastavnika. Obavijestili su nas da se boje iznositi u javnosti svoje neslaganje sa zdravstvenim odgojem kako ne bi bili izloženi istom javnom uznemiravanju, sramoćenju, diskreditiranju, pa i mogućnosti gubitka radnog mjesta.


Ovakva zloupotreba medijskog prostora osobito je zabrinjavajuća jer podsjeća na metodologiju kojom se komunistički sustav obračunavao sa neistomišljenicima. Pokušaj oktroiranja stava oko zdravstvenog odgoja i odgoja uopće ne jamči razvoj demokracije u hrvatskom društvu, već, sasvim suprotno, koči ga. Javna rasprava koju je pokrenula udruga GROZD umjesto da bude prihvaćena, u
Hrvatskoj je dovela u pitanje slobodu govora i javnog djelovanja koje svim građanima jamči Ustav RH.

U privitku Vam dostavljamo priopćenje koje smo dostavili svim medijima u Hrvatskoj kako bismo još jednom iznijeli činjenice, stavove i zahtjeve udruge Glas roditelja za djecu – GROZD.


S poštovanjem,
Ladislav Ilčić, prof.
predsjednik udruge Glas roditelja za djecu – GROZD


U Zagrebu, 3. siječnja 2012.