Podržite nas!

Kazne i do 250.000 dolara u slučaju da transrodnu osobu oslovite pogrešnom zamjenicom

27.12.2015 12:50

Evo simpatičnog teksta za nasmijati se malo u blagdansko vrijeme. Uz napomenu kako se ipak ne radi o satiričnom tekstu. Sve je pisano prema istinitim događajima i možemo se samo tješiti što se priča događa u nama dalekom New Yorku u nadi da slične ludorije uskoro neće pasti na pamet gradonačelniku nekog hrvatskog grada.


Rodna ideologija: Ako se zaposleniku obratite s njegovim naravnim rodom, kazna do 250 tisuća dolara

 

Objava: 26. prosinac, 2015.

 Vijeće za ljudska prava grada New Yorka izdalo je smjernice prema kojima se poslodavci mogu kazniti s do 250 tisuća dolara ako se transrodnim osobama obraćaju koristeći njihov naravni rod. Kako prenosi portal LifeSiteNews, prema novim smjernicama, koje su dodatak na gradski zakon protiv rodne diskriminacije, namjerno nekorištenje imena ili roda koji transrodna osoba želi da se za nju koristi, smatrat će se prekršajem zakona o ljudskim pravima i moći će se kazniti velikim novčanim kaznama.

 „Odbiti koristiti izabrano ime, zamjenicu ili titulu (primjerice, gospodin/gospođa) može biti nezakonito maltretiranje na temelju roda“ – stoji u novim smjernicama. Kazne su primjenjive neovisno o tome je li muškarac koji želi da ga se zove ženom ili žena koja želi da ga se zove muškarcem zakonski promijenio svoje ime ili ne.

 K tome, transrodnim osobama se mora dopustiti korištenje toaleta, tuševa i drugih prostorija namijenjenih za spol s kojim se poistovjećuju, tako da muškarci mogu koristiti ženske toalete, a djevojčice mogu sudjelovati u aktivnostima i programima isključivo za dječake. Nova se pravila primjenjuju „neovisno o spolu koji se odredi pri rođenju, anatomiji, medicinskoj povijesti, izgledu ili spolu koji je naveden u osobnim dokumentima“. Među smjernicama se posebno ističe napomena da skloništa za žene ne smiju odbiti udomiti muškarca koji se smatra ženom i obrnuto.

 Novi pravilnik prihvaćanje naravnoga spola pejorativno naziva „tradicionalnim rodnim stereotipima“. Također ističe da bilo kakvo razlikovanje u dodjeljivanju zadataka na poslu se također može označiti kao rodna diskriminacija. Osim toga, navodi se da neke osobe ne žele koristiti zamjenice „on“ ili „ona“ te radije biraju neku sasvim drugu, novu riječ. Tako se izabrane zamjenice prema novom kaznenom pravilniku također moraju koristiti.

 U tu svrhu, određuje se praksa da se svakoga zaposlenika pita koju rodnu zamjenicu želi koristiti i da poslodavci ažuriraju svoj sustav tako da ljudi mogu promijeniti svoje ime i rod – a mogu se identificirati kao muško, žensko, nijedno ili oboje. Diskriminacijom se smatra zabraniti muškarcima da nose nakit ili šminku na poslu te se također smatra diskriminacijom imati različite pravilnike o odijevanju za muškarce i žene. Zabranjeno je, primjerice, tražiti da svi muškarci nose kravate na službene sastanke ili zabraniti im da nose cipele s visokim potpeticama.

 Zdravstveno pokriće prema novom zakonu mora uključivati troškove „transrodne skrbi“ za zaposlenike, uključujući hormonsku terapiju, vježbe promjene glasa ili kirurške zahvate, poput ugrađivanja grudi za muškarce. Pažnju oko izbjegavanja „rodne diskriminacije“ naziva se „primarnom brigom“ transrodnih osoba.

 

Izvor: Vatikanski radio

 Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!