Podržite nas!

Književnica koja ne želi biti ni muško ni žensko odstranila dojke, maternicu i jajnike kako bi prestala biti zarobljena u tijelu stranca

22.09.2015 5:00

Lore Graham ne želi se identificirati ni kao muško ni kao žensko. Iako je rođena kao žensko, osjećala je kako joj ni jedan od spolova ne paše savršeno. Ovog ljeta se književnica iz Bostona svojevoljno podvrgla duploj mastektomiji i histerektomiji kako bi „harmonizirala“ svoj mozak i tijelo. Jedan od razloga zašto je sve učinila bio je i paničan strah od trudnoće. Kojeg se nije mogla osloboditi iako je živjela s partnericom. Sada osjeća olakšanje i sretna je što napokon ima tijelo u kojem se osjeća dobro. Sakaćenje vlastitog tijela doživjela je više kao „oslobađanje“ i zgodnu zamjenu za psihičku terapiju koja joj je očito prijeko potrebna. I sada to kao književnica na svom blogu preporučuje i drugima....

  

„Bilo mi je čudno imati dojke i prezirala sam mogućnost trudnoće“


Objava: 8. rujan, 2015.

 

Lore Graham je naravno iz Bostona u Massachusettsu, trenutno najjače LGBT kolonije u SAD-u. Ona je književnica koja se odbija identificirati kao muško ili žensko te se odlučila podvrći dvjema teškim operacijama, duploj mastektomiji i histerektomiji. Ne želi da ju postojanje maternice ili dojki definira kao osobu ili veže za određeni spol.

Ona samu sebe opisuje kao 'nebinarnu' osobu, osobu koja ne želi odabrati spol. Ne voli da se o njoj govori kao „ona“ ili „on“ već odabire zamjenicu „ze“. Iako je rođena kao žena, svoje dojke, jajnike i maternicu osjećala je kao teret te je odlučila poduzeti nešto u vezi toga.

„Svoje sam tijelo ovog ljeta kastomizirala da bude bolje usklađeno s mojim mozgom i sada to funkcionira savršeno“, napisala je književnica u jednom svom eseju.

Sve do nedavno Lore je živjela kao ženska cisdžender djevojka. To bi značilo da je ono što je Lore biološki i što projicira prema vani djevojka. Ali joj taj životni stil nikako nije skroz sjeo u mozgu jer se nikako nije mogla uklopiti u imidž tipične 'djevojke'. Međutim, Lore nije u potpunosti transrodna osoba i nije nužno željela ni postati dječak, tako da operacija koja bi dovela do potpune promjene spola za nju nije bila rješenje.

„Osjećala sam se čudno s dojkama i prezirala sam što moje tijelo ima mogućnost ostati u drugom stanju“, objasnila je Lore. „Počela sam s uzimanjem testosteronske terapije prije tri godine, zbog čega mi se popravilo psihičko stanje i izgled tijela, ali to nije riješilo problem s mojim grudima ili maternicom“.

I tako je ovog ljeta Lore „otišla pod nož“ i skinula si obje dojke i reproduktivne organe. Dvije teške operacije napravila je unutar mjesec dana.

Prve konzultacije s liječnicima napravila je još u travnju. Nakon puno inzistiranja s njene strane liječnik je nevoljko pristao obaviti periareolarnu operaciju, odnosno rijeđe korišten oblik uklanjanja dojki.Kod ovog oblika kirurške operacije ostaju manje primjetni ožiljci, a postoji mogućnost zadržavanja osjeta na bradavicama. Lorina partnerica Q također je nebinarna i ona se podvrgla istoj operaciji.

U lipnju, na dan operacije, liječnik je došao i s flomasterom obilježio Lorine grudi, što joj se činilo čudnim: „Bizaran je osjećaj znati da je zadnja osoba koja mi dira grudi srednjovječni muški kirurg koji po njima šara s markerima.“

Što se više približavala operacija Lore je bila zabrinuta da kad jednom to napravi da će se i dalje osjećati nesretno zbog estetskog rezultata operacije. Ali ispalo je da su ti strahovi bili neutemeljeni. Kad je učinak anestezije popustio, Lore je uspjela vidjeti rezultate na svom tijelu i istog trena je osjetila olakšanje i sreću što ima ravna prsa.

Međutim, svo to mučenje nije moglo proći bez napora. Period oporavka bio je težak: nije smjela podizati ruke i dizati bilo što teže od dva kila, ispod pazuha su joj stavljene drenažne cjevčice i morala je obavezno ležati u krevetu tjedan dana. Nakon pet dana, kada su uklonili cjevčice, morala je nositi posebnu kompresijsku gazu u koju je povremeno krvarila.

Sve to bilo je frustrirajuće, ali Lore tvrdi da je vrijedilo. Ni sva bol i neugoda definitivno ju nisu odvratile od druge teške operacije koja je bila zakazana mjesec dana kasnije.

Ovog puta Lore je sebi uklonila cerviks, jajnike i maternicu, dok je vaginu ostavila nepromjenjenu.

I ova je operacija prošla glatko: „Trbuh me bolio, ali srećom ne i vagina, a liječnik je rekao da je sve išlo kao po loju.“

Zapravo, ne i nakon operacije. Nakon takve operacije pacijenti ne mogu biti otpušteni iz bolnice ukoliko se ne uspiju pomokriti kako bi se dobilo potvrdu da sve i dalje radi kako treba. Lore nije mogla mokriti nenormalno dugo vremena nakon operacije, čak i nakon uzimanja velikih količina tekućine te su je doma otpustili uz kateter. Srećom, iako je sve izgledalo „grozno“, već sljedeći dan su joj skinuli kateter.

I oporavak je ovaj put bio lakši jer je operacija napravljena laparoskopski. Iako je Lore bila u bolovima, nije imala drenažne cjevčice ili zabranu kretanja i osjećala je olakšanje što je postupak uklanjanja organa za nju napokon završio. Budući da je već od prije uzimala testosteron, nije osjećala nikakve simptome menopauze koji su tipično nakon histerektomije.

Lore je također pri tom dobila i neke vrlo „cool“ rendgenske snimke njenog tijela prije i poslije operacije, a od liječnika je saznala da su joj na jajnicima otkrili ciste, zbog čega je Lore bila još sretnija što ih se riješila.

Čak ni dva mjeseca kasnije Lore i dalje nema osjeta u bradavicama, ali sretna je što se još uvijek mogu ukrutiti. Štoviše, drago joj je što više ne mora brinuti o svojim dojkama dok se druži s ljudima ili za vrijeme seksa, a shvatila je da je bez njih i oblačenje puno jednostavnije.

„Ukoliko želim, obučem si košulju. I to je sve. Nema grudnjaka, vezica, steznika, bolova u leđima, nikakve brige o tome kakvu ću košulju obući, ništa. Ovo je stvarno genijalno!“, govori Lore.

Ova androgina osoba neutralnog roda, kako samu sebe opisuje, sada se smiješi dok gleda svoje ožiljke od operacije. Lore je patila od „teške anksioznosti“, ali sada osjeća olakšanje što se nikada više neće zabrinjavati zbog trudnoće ili menstruacije.

Lore, koja više ne osjeća da je zarobljena u tijelu strankinje, tvrdi da je donošenje odluke o svom tijelu uistinu oslobađajuće, neovisno o tome što društvo o tome misli ili očekuje.

 

Izvor: Daily Mail

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!