Podržite nas!

Konačno datum referenduma!

25.10.2013 9:30

Nakon 4 i pol mjeseca odugovlačenja konačno smo dobili datum referenduma. Referendum će se održati 1. prosinca 2013. godine. Odluku još treba potvrditi Sabor. No vladajući i dalje pokušavaju izigrati volju naroda i stvaraju mogućnost za nastanak ustavne krize.  


Prvi narodni referendum biti će 1. prosinca 2013.

„Svaka odluka građana na ustavotvornom referendumu bila bi po prirodi stvari odluka ustavnog karaktera i obvezivala bi sva državna tijela. Ona bi predstavljala promjenu Ustava, koja bi stupila na snagu potvrdom da je referendum održan u skladu s Ustavom, bez obzira na postojanje određenih formalno-pravnih nedostataka u referendumskom pitanju (nepreciziranje pitanja u vidu ustavnog amandmana). Hrvatski sabor, smatramo, bio bi dužan implementirati eventualnu potvrdnu referendumsku odluku u tekst Ustava.“

Ovo je dio izjave 11 stručnjaka za ustavno pravo potpisane 12. lipnja ove godine i objavljene na službenim web stranicama Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dakle, nema nikakve sumnje da odluka građana dobivena putem narodnog referenduma automatizmom ide u Ustav.

Saborski Odbor za Ustav raspravljao je jučer, 23. listopada, o zahtjevu građanske inicijative „U ime obitelji" za raspisivanjem referenduma na kojem bi se odlučilo o ustavnom definiranju braka kao životne zajednice muškarca i žene, što je poduprlo oko 750 tisuća građana. Nakon 4 i pol mjeseca odugovlačenja konačno smo dobili datum referenduma. Referendum će se održati 1. prosinca 2013. godine. Odluku još treba potvrditi Sabor.

Međutim, unatoč protivljenju oporbe i GONG-a, u odluci o raspisivanju referenduma stoji formulacija da se neće odlučivati izravno o promjeni, već o odluci o pristupanju promjeni Ustava. Vladajuća koalicija nada se da će na taj način, ako predložena definicija braka uspije na referendumu, spriječiti da u konačnici uđe u Ustav te da će o svemu odlučivati Sabor dvotrećinskom većinom. Oporba upozorava da se tako otvara mogućnost ustavne krize. Predstavnici vladajuće koalicije na saborskom su odboru ostali potpuno usamljeni u pokušaju da do kraja opstruiraju volju naroda. Čak je i GONG, koji se u početku svrstao na stranu Platforme 112, stožera udruga koje su pokušale opstruirati inicijativu „U ime obitelji“, osudio pokušaj vladajućih da ne poštuju volju naroda izglasanu na referendumu. Bilo bi nevjerojatno kada bi tako nešto zaista i proveli u djelo, no ovo je još samo jedna od niza smicalica kojima se vladajući služe da bi građane Hrvatske demotivirali od izlaska na referendum na način da u njima kontinuirano stvaraju osjećaj da je sve uzaludno. Nije uzaludno i velike su šanse da hrvatski narod donese presudnu odluku o svojoj budućnosti i zaustavi mijenjanje civilizacije kakvu poznajemo.

Vladajućima je podršku dao jedino Milorad Pupovac koji je otišao tako daleko da je organizatore inicijative optužio da su inicijativu pokrenuli s namjerom da izazovu ustavnu krizu. Međutim, gospodin Pupovac bi trebao razumjeti kako je nemoguće izazvati ustavnu krizu zahtjevom za unošenjem u Ustav odredbe prema kojoj se uređuju brak i obiteljski odnosi u Republici Hrvatskoj još od njena nastanka. Ako manji broj zemalja u svijetu želi drukčije uređivati brak i obiteljske odnose, to ne znači da ih Hrvatska neminovno treba slijediti jer u Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda, a ne iz hireva određenih svjetskih lobija. Prema tome, biti će kako odluči narod na referendumu.

Nenad Stazić iz SDP-a još se dalje potkopavao u apsurdima. Kako navodi HRT „Stazić smatra apsurdnim da Ustav na referendumu može promijeniti i 5000 birača, dok je za njegovu promjenu u Saboru potrebna dvotrećinska većina, dakle 101 glas zastupnika, koji su, da bi postali zastupnici, na izborima ukupno morali dobiti najmanje 1,5 milijuna glasova. „Takve kriterije iskoristila je inicijativa 'U ime obitelji'. Krenulo se opasnim putem, kojim će se nastaviti jer izlaza nema. Mi ćemo uskoro imati ideološki ocrtan Ustav. To se može spriječiti samo ako sada, kod promjena Ustava, postrožimo kriterije za referendum, no pojedine stranke to ne žele učiniti, nego guraju državu i društvo u jedno nestabilno razdoblje, kada će se mijenjati Ustav glasovima malog broja birača“, kazao je Stazić.

Vrlo paranoidno zvuče ovakve i slične konstatacije o tome da bi narod konačno, putem neposredne demokracije, onako kako je navedeno u Ustavu, mogao nešto odlučiti u vlastitoj zemlji. Kriterije u vezi referenduma nije postavio nitko drugi osim hrvatskih političara kako bi proveli svoju volju i spriječili da građani većinom glasova ukupnog broja birača odluče o tome žele li ulazak u Europsku uniju. Tada su im ti kriteriji odgovarali i SDP je za njih glasao, uključujući i Nenada Stazića. Tako ni u ovom slučaju sasvim sigurno neće doći do smaka svijeta iako ga Nenad Stazić, Milorad Pupovac i Peđa Grbin zlokobno predviđaju. A što se tiče brojke od 1,5 milijuna glasova koje su političari u ovom sazivu Sabora morali skupiti da dođu na vlast, dovoljno je primjetiti da je to samo dvostruko više od broja u kojem su se hrvatski građani odazvali inicijativi „U ime obitelji“.

Na ovom linku pogledajte reportažu HRT-a sa sjednice Odbora za Ustav Hrvatskog sabora.

Na ovom linku možete poslušati emisiju o ovoj temi u emisiji "U mreži prvog". U emisiji se razotkrivaju namjere i stavovi pojedinih govornika. Pored Peđe Grbina od kojeg nismo čuli ništa novo, indikativna izjava je predstavnika GONG-a koji iznosi svoje svjetonazorske stavove što je od vodeće osobe GONG-a skandalozno i potpuno neprihvatljivo. GONG očito više ne može imati mandat nepristranog promatrača bilo kojeg izbornog procesa.

 

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!