Podržite nas!

Kujundžić: Mora se u potpunosti poštovati ustavna definicija braka kao zajednice muškarca i žene

26.12.2014 21:30

„Mora se u potpunosti poštovati činjenica da je u hrvatski Ustav ušla definicija braka kao zajednice muškarca i žene. To ne isključuje zakonsku zaštitu i nekih drugih vrsta partnerstava, no nipošto se takva definicija ne smije tretirati kao da se radi tek o jezičnoj zaštiti samog prava na naziv 'brak' te pritom na mala vrata u potpunosti izjednačavati brak i alternativna partnerstva. Suštinska razlika mora postojati, sve dokle god društvo u većini smatra da je brak jedan od temeljaca naše civilizacije te da tako treba i ostati. A Hrvati su na referendumu jasno rekli što misle o tome.“ – odgovorio je predsjednički kandidat Milan Kujundžić na pitanje novinarke lezbijskog portala Crol.hr o tome treba li mijenjati ili ukinuti Zakon o životnom partnerstvu. Kujundžić je u intervjuu odgovarao na ista pitanja koja su bila postavljena Ivi Josipoviću. Inače, Milan Kujundžić ne skriva da je dao svoj potpis za obje dosadašnje referendumske inicijative „U ime obitelji“ te da je na referendumu glasovao ZA ustavnu zaštitu braka kao zajednice žene i muškarca.


Kujundžić: „Ustavna zaštita braka ne isključuje zakonsku zaštitu druge vrste partnerstava“


Autorica: Goga Kiš

Objava: 22. prosinac, 2014.

Uoči predsjedničkih izbora svim smo kandidatima uputili ista pitanja na temu LGBT prava. Danas donosimo odgovore Milana Kujundžića, predsjedničkog kandidata Saveza za Hrvatsku - Hrvatske zore, kojoj je na čelu, HDSSB-a, HSP-a, Akcije za bolju Hrvatsku, Obiteljske stranke te Zavjeta za Hrvatsku.

Zašto ženama bez partnera i lezbijkama ne treba dozvoliti medicinski potpomognutu oplodnju, što misli o Zakonu o životnom partnerstvu i zašto "podvlači crtu" kod mogućnosti da se istospolnim partnerima omogući posvajanje djece?

Što mislite o razini LGBT prava u Hrvatskoj?
– Svi državljani Hrvatske moraju imati jednaka temeljna prava. Manjine raznih vrsta mogu, a ponekad i moraju uživati i pozitivnu diskriminaciju. Pri tome ne vjerujem da doista postoji nekakva posve formirana LGBT zajednica u Hrvatskoj (sam termin je i na jezičnoj i suštinskoj razini prilično nesretno odabran, a vjerojatno ni ne pokriva sve što bi mogao pokrivati) , koja bi imala jedinstvene interese, osim poštivanja prava na različitost koje mora biti osigurano na civilizacijskoj i zakonskoj razini. U tom smislu još ima mnogo nedostataka u Hrvatskoj i sigurno ću raditi na tome da se to popravi.

"Neka ograničenja uvijek moraju postojati"

Podržavate li istospolni brak?
– Država nikome ne treba i ne smije zavirivati u krevet, no društvo ima pravo procijeniti koje oblike zajednica će aktivno promicati, koje će samo štititi, a koje će priječiti. Pri tome se moraju u najvećem mogućem obimu i zakonski zaštititi i materijalna i druga prava onih koji žive u alternativnim oblicima partnerstva, odnosno u izvanbračnim i istospolnim zajednicama. Neka ograničenja uvijek moraju postojati, treba biti svjestan da ih je društvo uvelo i za razne oblike heteroseksualnih partnerstava koje smatra nepoželjnima, kao recimo između bliskih srodnika, malodobnika ili zajednica s više od dva partnera, bez obzira na spol.

Treba još raditi na unapređivanju prava istospolnih partnera, no crtu podvlačim kod posvajanja djece

Biste li mijenjali ili ukidali Zakon o životnom partnerstvu ? Ako biste mijenjali postojeći, što biste promijenili?
– Mora se u potpunosti poštovati činjenica da je u hrvatski Ustav ušla definicija braka kao zajednice muškarca i žene. To ne isključuje zakonsku zaštitu i nekih drugih vrsta partnerstava, no nipošto se takva definicija ne smije tretirati kao da se radi tek o jezičnoj zaštiti samog prava na naziv 'brak' te pritom na mala vrata u potpunosti izjednačavati brak i alternativna partnerstva. Suštinska razlika mora postojati, sve dokle god društvo u većini smatra da je brak jedan od temeljaca naše civilizacije te da tako treba i ostati. A Hrvati su na referendumu jasno rekli što misle o tome.

Surogat-majčinstvo u pojedinim slučajevima može biti opravdano

Treba li dozvoliti istospolnim parovima posvajanje djece?
– Treba još raditi na unapređivanju prava istospolnih partnera, no crtu podvlačim kod posvajanja djece. Treba biti svjestan da i za heteroseksualne parove vrijede mnoga ograničenja pri posvajanju.

Treba li dozvoliti medicinski potpomognutu oplodnju lezbijkama i ženama bez partnera?
– Ne. Djeca u odrastanju i razvoju trebaju majku i oca i nitko nema pravo unaprijed im tu mogućnost svjesno uskratiti.

Država nikome ne treba i ne smije zavirivati u krevet, no društvo ima pravo procijeniti koje oblike zajednica će aktivno promicati, koje će samo štititi, a koje će priječiti

Vaš stav o surogat-majčinstvu - treba li ga dozvoliti?
– Ako postoje medicinski razlozi za to i ako odnos sa surogat-majkom nije materijalne prirode, onda to u pojedinim slučajevima može biti opravdano. Medicina je tu da pomogne ljudima. No, ne smije se trgovati djecom ni majčinstvom. Ljudi ne smiju biti roba.

Jeste li sudjelovali u kojoj domaćoj ili inozemnoj Povorci ponosa? Ako jeste - kad i u kojoj i koji su bili Vaši motivi sudjelovanja, ako niste - zašto niste i namjeravate li sudjelovati u nekoj budućoj?
– Nisam. Kad se pojavite na jednoj takvoj manifestaciji teško je zaključiti koje ćete sve i čije stavove svojom pojavom nesvjesno podržati, a da se s njima eventualno ne slažete. Odabrao sam humanistički poziv i svakog dana spašavam živote, mislim da barem ja na taj način mogu dati mnogo više.

 

Izvor: Crol.hr

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!