Podržite nas!

Legalizacija pobačaja utječe na čitavo društvo

10.12.2015 16:05

Centar za nerođeni život Betlehem – Zagreb pokreće „Centar za trudnice“ namjenjen trudnicama i majkama u kriznim situacijama. Trebaju volontere ginekologe, psihologe, medicinske sestre, žene koje imaju iskustvo pobačaja u bilo kojem smislu itd. da bi centar mogao raditi svakodnevno. Pomoći im se može prikupljanjem hrane, kozmetike i pelena za majke i bebe. I sat vremena tjedno je dovoljno za učiniti nešto lijepo za potrebite. Također možete pomoći njihovim malim štićenicima i majkama kupnjom prekrasnih Božićnih ukrasa i jaslica koje izrađuju članovi udruge, kao i kupnjom CD setova s Božićnim pjesmama. Sve informacije pronađite na FB stranici udruge: https://www.facebook.com/betlehem.zagreb/?fref=ts

 

Blaženka Bakula: „Legalizacija pobačaja utječe na čitavo društvo“

Autor: Laudato/Josip Bartulić 

Objava: 10. prosinac, 2015.

Blaženka Bakula predsjednica je Centra za nerođeni život Betlehem – Zagreb. Majka ju je htjela abortirati, no zahvaljujući Božjoj providnosti ona se ipak rodila i danas je supruga i majka četvero djece.

Čime se bavi Centar za nerođeni život Betlehem - Zagreb?

Udruga Betlehem - Zagreb je prvenstveno apostolat za nerođene. Svojim djelovanjem u molitvenom i materijalnom smislu želimo pomoći svakoj trudnici da rodi svoje djetešce.

Što kada saznate da neka majka želi napraviti pobačaj?

Kada saznamo da neka majka želi napraviti pobačaj prvo obavijestimo molitelje i onda pokušamo doći do majke bilo telefonskim putem ili susretom. Objasnimo joj što je zapravo pobačaj, posljedice na njeno tijelo i psihu, ali i što čini djetetu. Isto im objasnimo važnost i neponovljivost tog malenog djetešca i ponudimo svaku vrstu pomoći.  Sve radimo u miru i ljubavi bez pritisaka i agresivnosti.

Kako se brinete za djecu koju ste spasili od pobačaja i njihove majke kojima je potrebna neka pomoć?

Udruga Betlehem postoji u 16 gradova u RH. Karlovac, Sisak i Zagreb imaju zajedno 4 kuće samopomoći za smještaj stambeno nezbrinutih trudnica. Majkama koje ne trebaju tu vrstu pomoći pomažemo u hrani, kozmetici i pelenama koje prikupljamo uz pomoć dobrih ljudi.

Trpe li djeca za vrijeme pobačaja bol?

Svako živo biće kod otkidanja organa trpi neopisivu bol, pošto je i znanstveno dokazano iako to mnogi ne žele priznati da život počinje začećem. Zna se i da nerođenom djetetu 18. dan nakon začeća počne kucati srce, sigurno je da to nedužno maleno stvorenje trpi  veliku bol.

Činite li nešto da osvijestite majke i društvo općenito da ne čine pobačaj?

Udruga u Zagrebu organizira svaki mjesec HODočašće za nerođene. Hoda se iz župe Svih svetih od kipa Marije Majke života do jedne od Zagrebačkih bolnica u kojima se vrše pobačaji. To je molitveni hod u kojem kroz molitvu i pjesmu slavimo život. Dijelimo letke o vrijednosti ljudskog života, često gostujemo u župama gdje pričamo o tom problemu, rado se odazivamo portalima i tiskovinama koji žele napisati nešto o Udruzi i njenom djelovanju itd.

Kako se uključiti u rad Udruge i kako pomoći?

U rad Udruge može se uključiti na razne načine. Fizičkom pomoći u skladištu, radionicama ili molitveno. Upravo radimo na „Centru za trudnice“ gdje bi majke mogle doći i razgovarati. Trebamo volontere ginekologe, psihologe, medicinske sestre, žene koje imaju iskustvo pobačaja u bilo kojem smislu itd. da bi centar mogao raditi svakodnevno. Isto nam se može pomoći prikupljati hranu, kozmetiku i pelene za majke i bebe. I sat vremena tjedno je dovoljno za učiniti nešto lijepo za potrebite.

Utječe li na neki način legalizacija pobačaja na cjelokupno društvo?

Naravno da legalizacija pobačaja utječe na čitavo društvo. Zamislite, novac  od pobačaja slijeva se u državni proračun i od tog krvlju nevinih natopljenim novcem izgrađuju se npr. ceste. Pitam se vrlo često mogu li te ceste biti blagoslovljene. Da ne spominjemo da nam se smanjuje natalitet, a oko 50 dječice se svakodnevno pobaci namjernim pobačajem. Zamislite tragedije i naslove u novinama i reportaže da ne daj Bože svakodnevno jedan autobus pun djece padne u provaliju. O najmanjima, o nerođenima predodređenim na pobačaj od vlastitih obitelji rijetki razmišljaju, a upravo se slično događa, svakodnevno „ jedan autobus“ nerođene djece ode u zagrljaj Stvoritelju prije nego sto su ugledali svijet samo zato što su u krivo vrijeme začeti.

Na blagdan Krista Kralja posjetio vas je i kardinal Josip Bozanić. Što vama kao udruzi znači taj posjet?

Posjet kardinala Josipa Bozanića nas je jako razveselio. Izuzetno nam je drago što smo ga mogli pobliže upoznati sa djelatnostima naše Udruge. Nadamo se još većoj suradnji u budućnosti na dobrobit potrebitih trudnica.

Što je Vas potaklo da se posvetite borbi za život?

Prije svega osobno svjedočanstvo i spoznaja o vrijednosti svakog ljudskog života.

Možete li s nama podijeliti svoje svjedočanstvo?

Vrlo rado. Naime, moja majka je zbog teške materijalne situacije odlučila otići na pobačaj. Otac je sam radio, imao je problema sa alkoholom, brat je imao 8 mjeseci. U toj teškoj situaciji majka je  mislila da nema drugog izbora. Bila je vrlo mlada. Krenula je prema Domu zdravlja u Sesvetama želeći izvršiti pobačaj. U jednom trenutku prolazila je pored trgovine kućanskih potrepština i odlučila ući u nju. Tada je kupila mašinicu za mljevenje oraha i izašla van. Taj maleni stroj u to vrijeme koštao je kao prekid ljudskog života. Pošto nije imala više novaca vratila se kući . Ono u što sam danas sigurna je da je netko tada molio za nerođene, stoga vas pozivam da se nikad ne umorite od molitve za najmanje jer Gospodin pronalazi nevjerojatne načine za očuvanje života.

Kako danas živite?

Danas sam supruga i majka četvero djece, vodim udrugu Betlehem u Zagrebu i radujem se životu. Zahvalna sam Gospodinu na svom životu, jer da je majka tada učinila pobačaj ne bi bilo ni mene ni četvero moje djece, ali ni sve buduće djece moje djece.

Što mislite hoće li Laudato obiteljska televizija s kršćanskim vrednotama pomoći ljudima da spoznaju i čuvaju temeljne kršćanske i ljudske vrijednosti?

Mislimo da hoće i jako se veselimo Laudato televiziji. Veselimo se programu bez nasilja i promicanju pravih vrijednosti. Od srca vam želimo mnogo uspjeha i Božjeg blagoslova.

Izvor: Laudato

 Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!