Podržite nas!

LGBT ugođaj na Piazza Navona u Rimu za Sveta Tri Kralja: umjesto jaslica grad osigurao prostor za gay i trans događanja

05.01.2016 2:30

U godini Jubileja milosrđa gay lobi osvaja prostor koji je do sada bio rezerviran za tradicionalne Božićne štandove na trgu Piazza Navona u Rimu, javljaju talijanski mediji. Obitelji i djeca koja će se kao i uvijek u ovo doba godine naći na povijesnom rimskom trgu radi predstojećeg blagdana Sveta Tri Kralja doživjet će ružno i neugodno iznenađenje jer će se neočekivano naći pred aktivističkim gay, trans, islamskim i romskim štandovima na mjestu gdje su nekada bili tradicionalni štandovi puni slatkiša svake vrste i čizmica s poklonima za djecu u svim veličinama.

 Za Rimljane, i ne samo za njih, Piazza Navona je zapravo simbol blagdana Sveta Tri Kralja jer kao središnji trg glavnog grada Rima ima stoljetnu tradiciju da se za vrijeme čitavog jednog tjedna, zaključno sa 6. siječnjom, transformira u neku vrstu minijaturne zemlje igračaka. U to doba ovaj trg postaje omiljeno odredište velikih i malih, koji onamo dolaze privučeni štandovima u živopisnim bojama, punih igračaka, figurica za jaslice, lutki Sveta Tri Kralja u svim dimenzijama, slatkiša, karamela i šećerne vune.

Vijest je prvi prenio zamjenik direktora dnevnika Libero u svojoj kolumni u kojoj piše kako je prefekt grada Rima Francesco Paolo Tronca pripremio iznenađenje za djecu povodom blagdana Božića i Bogojavljenja te Jubileja u glavnome gradu. Naime, prefekt je uoči blagdana poništio natječaj za dodjelu štandova na trgu Piazza Navona zbog navodnih nepravilnosti. Na štandovima su tradicionalno izlagali obrtnici koji prodaju jaslice, igračke i slatkiše. Umjesto toga, proveden je novi natječaj na kojem je uvjete zadovoljilo samo 18 udruga. Inicijativa je tematski posvećena solidarnosti i nosi naslov „Bogojavljenje može biti na primjer ovakvo...“, a organizatori su ovako objasnili ciljeve inicijative:

„inicijativa će kulminirati na blagdan Sveta Tri Kralja, bit će nadahnuta temom solidarnosti i jamčiti će sudjelovanje svih gradskih zajednica s posebnim naglaskom na sudjelovanje i zabavu najmlađih; smatramo da je oportuno organizirati jednu posebnu manifestaciju u kojoj će sudjelovati neprofitne organizacije i udruge iz područja zdravstvene i socijalne skrbi, obrazovanja, međunarodnih odnosa, razvoja i međunarodne solidarnosti; sve će navedene organizacije tijekom manifestacije moći promovirati svoje aktivnosti te istovremeno omogućiti zabavni program za djecu, te različite igre i kulturne sadržaje za obitelji;

Gledajući popis 18 organizacija koje su prošle natječaj, jasno je da je selekcija napravljena slijedeći poprilično monotoni kriterij političke korektnosti. Na poznatom rimskom trgu Piazza Navona izglagat će zadnji tjedan Božićnih blagdana Amnesty International, Slow Food, Greenpeace, Emergency, Sant'Egidio, Unicef, udruga 21. srpanj, koja se godinama bori za prava Roma i Sinta, zatim muslimanski Crveni polumjesec i Gay centar koji je dobio čak dva štanda. Osim navedenih udruga na natječaju su prošle i druge udruge specijalizirane za reintegraciju u društvo bivših zatvorenika te za pomoć hendikepiranim osobama.

A što na sve kažu obrtnici koji nisu prošli natječaj: „Gradska uprava je prvi natječaj objavila sa zakašnjenjem“, kaže Paolo Padovani, predsjednik udruge Sajam na trgu Piazza Navona i obrtnik koji je izradio povijesne jaslice za glavni grad, „ali ipak smo uspjeli sudjelovati i ispuniti tražene kriterije iako s puno poteškoća jer se radilo o gotovo nemogućim uvjetima. Pa ipak, kada smo došli podići dozvole, poslali su nas kući jer je prefekt Tronca poništio natječaj zbog nepravilnosti. Kasnije smo saznali da se dogodila intervencija predsjednice Alfonsi i da se objavljuje novi natječaj u kojem ekskluzivno pravo sudjelovanja imaju samo neprofitne organizacije i udruge“, žali se Padovani.

„Šalju kući obrtnike koji već 100 godina izlažu na trgu Navona. Moja obitelj izrađuje jaslice i ovdje ih izlaže već 89 godina. Moje je mišljenje kako iza svega stoji politički projekt. Želim shvatiti zašto mi obrtnici ne smijemo više obavljati svoju djelatnost na trgu Navona i posebice bih želio senzibilizirati javnost grada Rima za pitanje gubitka jedne važne tradicije za ovaj grad i njegovu turističku ponudu“.

Talijanski novinari pišu kako će sada djeca grada Rima, koja su ionako i previše skupa sa svojim obiteljima svakodnevno po školama i vrtićima bombardirana homoseksualnom propagandom, umjesto da preko Božićnih blagdana nakratko odlutaju u čaroban svijet jaslica, slatkiša i igračaka biti prisiljena na trgu Navona udisati napornu i mučnu atmosferu LGBT i ostalih udruga za odrasle.

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!