Podržite nas!

LORI provodi indoktrinaciju po školama

06.11.2014 09:30

Riječka lezbijska udruga LORI pohvalila se ovih dana da su njene članice tijekom listopada održale 5 predavanja za učenike trećih razreda Prve riječke hrvatske gimnazije.  Navode kako su zasad jedina LGBT organizacija u Hrvatskoj koja je uspjela ostvariti suradnju sa školama, koje su prihvatile program njihovih predavanja i omogućile provedbu. Suradnja se vjerojatno ostvarila kroz prethodni projekt indoktrinacije stručnih djelatnika (psihologa i pedagoga) i profesora 5 srednjih škola u Rijeci i 2 srednje škole u Opatiji nazvan „Smanjenje homo-bi-transfobije u srednjim školama“. Iz evaluacije koju je LORI provela nakon predavanja srednjoškolcima jasno je da je bilo negodovanja od strane učenika zbog indoktrinacije neželjenim sadržajima, ali nije jasno da li je škola prethodno obavijestila roditelje učenika da će se u školi održati predavanje jedne aktivističke lezbijske udruge. Za očekivati je da će se takva indoktrinacija nastaviti, štoviše, već su za studeni dogovorena predavanja po srednjim školama u Opatiji.

Sljedeće škole u Rijeci bile su uključene u projekt protiv homofobije te bi tamo mogla uslijediti „gostovanja“ lezbijskih aktivistica: „Prva riječka hrvatska gimnazija“, „Gimnazija Andrije Mohorovičića“, „Ekonomska škola Mije Mirkovića“, „Elektroindustrijska i obrtnička škola“, „Medicinska škola“ te u Opatiji „Gimnazije Eugena Kumičića“ „Obrtnička škola Opatija“. Jedini koji mogu spriječiti daljnju indoktrinaciju učenika su roditelji. U suprotnom će se ovakva predavanja ili još gori LGBT programi ustaliti po čitavoj Hrvatskoj, kao što se uostalom ustalio i Zdravstveni odgoj.

Napomenimo još da je jučer održana promocija prve hrvatske gay slikovnice za djecu (doduše slikovnica je njemačkih autora) u zagrebačkoj knjižnici „Silvije Strahimir Kranjčević“ u sklopu Mjeseca hrvatske knjige. Slikovnica opisuje tzv. „patchwork“ obitelji, sastavljene od supružnika koji imaju djecu iz prethodnih brakova i možda zajedničku, te „dugine“ obitelji, u kojima djeca nastaju dogovorom između lezbijskih i homoseksualnih parova. Slikovnica je namijenjena predškolskoj djeci i učenicima nižih razreda osnovne škole, a predstavljala ju je prevoditeljica i urednica Lara Hölbling Matković. Slikovnicu je otkupilo Ministarstvo kulture i poslalo u knjižnice diljem Hrvatske.

 

LORI u školama: Prva riječka hrvatska gimnazija


Veselimo se izvijestiti vas da smo tijekom listopada održale 5 predavanja za učenike/ice trećih razreda Prve riječke hrvatske gimnazije. :)
 

Upoznale smo učenike/ice s LGBT terminologijom, LGBT identitetima te općenito s temama vezanim uz seksualnu orijentaciju, odnosno spolni/rodni identitet. Zanimljiv, interaktivan dio bio je onaj gdje smo učenicima/icama pročitale priču „Drugačiji svijet“ koja kroz „obrnutu dimenziju“ govori o odrastanju i življenju u svijetu u kojem je većina homoseksualna, a glavni junak priče je heteroseksualne orijentacije. Govorile smo o nasilju i vrstama zlostavljanja i uznemiravanja koje LGBT mladi doživljavaju u svojim školskim sredinama, te ukazale na posljedice ovakvog nasilja. Jedan od zanimljivijih dijelova predavanja je upoznavanje učenika/ica s ljudskim pravima LGBT osoba, odnosno kakva su to „posebna“ prava koja mi želimo. U ovom djelu spominjemo i zbog čega postoji potreba za održavanjem Prajda, što je učenicima/icama posebno zanimljivo jer ih ova tema potakne na raspravu. Zadnja tema predavanja je važnost i problematika coming outa gdje srednjoškolce/ke i savjetujemo kako da podrže svoje LGBT prijatelje/ice te im za kraj pročitamo pismo djevojke svojim roditeljima, koja na emotivan način otkriva roditeljima da je lezbijka.

Evaluacije učenika/ica su najvećim dijelom pokazale kako im je ovo predavanje bilo edukativno i korisno te kako im je približilo problematiku LGBT osoba. Ono što većina učenika/ica navodi da im se najviše svidjelo na predavanju je priča „Drugačiji svijet“, a posebno ih dirne pismo djevojke svojim roditeljima. Bitno je i naglasiti da učenici/ice u evaluaciji navode da su naučili/e čemu potreba za Gej Prajdom, kako se gej osobe osjećaju u društvu, kako je teško živjeti osobama koje su drugačije i dr. 

A kakvi su naši dojmovi? 

Kada smo 2012. godine započele s ovim projektom nismo ni slutile da će nam se vrlo brzo ostvariti ono što smo negdje željele, a činilo se nemogućim - direktan rad s učenicima/icama. Stoga smo izuzetno sretne što imamo priliku educirati srednjoškolce/ke o LGBT temama, a za sada smo jedina organizacija u Hrvatskoj koja je uspjela ostvariti suradnju sa školama, koje su naš program predavanja prihvatile i omogućile da ga provodimo.

Većina učenika/ica se prvi put susretne s ovim informacijama, prvi put čuje kakav je svakodnevni život LGBT osoba, prvi put se zapita o nasilju i homofobiji, te prvi put uvide da ih se zapravo ovo tiče jer su oni/e ti/e koji/e mogu pružiti podršku. Iznenadimo se kako zapravo malo znaju, iako se nama čini da već i vrapci na grani bruje o položaju LGBT osoba (valjda je to profesionalna deformacija :)…). Nekako kao da možete vidjeti kako se „okreću kotačići“ i počinju razmišljati da svi/e zaista trebamo imati jednaka prava, dostojanstven život i ne osuđivati druge zbog različitosti. Dogodilo nam se i da nam poslije priđu sami/e učenici/ice koji su LGBT i da nam zahvaljuju što smo tu i govore kako je to bitno.

Ipak, redovito su tu i situacije kada se izraz lica pojedinih učenika/ica pretvori u onaj negativan iz kojeg se osjeti mržnja, ismijavanje, netrpeljivost i gnušanje. Ponekad se čuju pitanja i komentari poput: „Ah, evo predavanja o pederima“,„Seksualnu orijentaciju dijelimo na onu normalnu i nenormalnu“, „Zašto mi se nameće da ovo slušam?“, „Seksualna orijentacija se može izabrati, ja sam izabrao ovu normalnu“, „Ako to u društvu postane normalno, svi će postati gej“, „Ako vam se dozvoli da imate djecu, odgajat će te ih da budu gej“, „Imate sva prava kao i mi normalni, šta hoćete?“, „Sve je to ok, al zašto morate paradirati s tim zastavama, kad mi heteroseksualci ne paradiramo?“ i sl. Upravo ovakva pitanja i ovakvi komentari podsjete nas koliko je još potrebno educirati mlade o ovoj tematici i koliko je važno stati pred njih i pričati otvoreno o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu/izražavanju. Točno možete vidjeti koliko im nedostaju objektivne informacije i koliko svoje mišljenje temelje na predrasudama i „prepisuju“ stavove svoje homonegativne okoline.

I što dalje? Mi nastavljamo... Iduće mjesece smo u Opatiji u školama, javimo vam dojmove. :)

Izvor: LORI

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!