Podržite nas!

Marijana Petir u EU parlamentu protiv rodne ideologije

27.11.2014 15:56

U povodu 25. godišnjice donošenja UN-ove Konvencije o pravima djeteta Europski parlament donosi rezoluciju u kojoj koristi termine kao što su „rod” i „seksualni identitet“ djeteta te ne podržava jasno pravo djeteta da odrasta u obitelji, iako je to istaknuto originalnom Konvencijom o pravima djeteta. Na ovakav tekst nacrta rezolucije reagirala je Marijana Petir, zastupnica HSS-a u europarlamentu i udruga Glas roditelja za djecu (GROZD),koja je poslala apel hrvatskim europarlamentarcima da glasuju protiv ovakvog teksta rezolucije. Pismo Marijane Petir prenosimo u cijelosti.


Nacrt rezolucije o pravima djeteta EP-a: rodna ideologija i marginaliziranje obitelji


U povodu 25. godišnjice donošenja UN-ove Konvencije o pravima djeteta Europski parlament donosi rezoluciju na čiji je nacrt zbog spornih djelova, posebice onih koji žele uvesti “rod” djeteta, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir izrazila rezervu, a udruga Glas roditelja za djecu (GROZD) poslala je apel hrvatskim europarlamentarcima da glasuju protiv ovakvog teksta rezolucije.

Predlagateljica rezolucije je Anna Maria Corazza Bildt, supruga Carla Bildta koji je tijekom vojno-oslobodilačkih akcija Bljesak i Oluja 1995. godine, u više navrata tražio vojnu intervenciju UN-a i NATO-a protiv Hrvatske kako bi se očuvala tzv. SAO Krajina.

Marijana Petir je za narod.hr kazala kako je unatoč tome što je je rezolucija neobvezujući instrument koji predstavlja političku želju da se djeluje u smjeru dobrobiti djece te daje smjernice za koordinaciju nacionalnih zakonodavstava i administrativnih praksi, donošenje rezolucije u ovako predloženom obliku zbog proizvoljnih tumačenja međunarodnih definicija te uvođenja neznanstvenih termina otvara niz dvojbi.

U okviru nacrta rezolucije o pravima djeteta, govori se o diskriminaciji na temelju seksualnog identiteta djeteta, istaknula je zastupnica Petir.

Budući da nema međunarodne definicije seksualnog identiteta, nejasnost termina mogla bi prouzročiti krive interpretacije što bi moglo dovesti i do nepotrebnih sudskih sporova na Europskom sudu za ljudska prava. Ukoliko se pretpostavlja da je seksualni identitet nešto što se tek treba naučiti, otkriti ili razviti procesom sazrijevanja, upitno je kako dijete može biti zaštićeno od diskriminacije na temelju onoga što je za njega još uvijek nepoznato?, pita Petir.

“Zabrinjavajuće je i to da draft rezolucije ne stavlja dovoljan naglasak na pravo djeteta da odrasta u obitelji, iako je to istaknuto originalnom Konvencijom o pravima djeteta te smatram da pravo djeteta na obitelj mora biti jasno podržano ovom rezolucijom”, zaključuje Petir.

Udruga Glas roditelja za djecu (GROZD) poslala je apel hrvatskim europarlamentarcima u kojem ističu kako se u prijedlogu rezolucije barata terminima „roda“ djeteta i „rodne jednakosti“, te ističu kako se pokušava progurati rodna ideologija koja je dokazano neznanstvena i vrlo opasna za razvoj djece i mladih.

U Hrvatskoj većina roditelja, a vjerujemo i u drugim zemljama, ne želi da se ona nameće njihovoj djeci. Međutim, upravo je uloga roditelja u prijedlogu rezolucije potpuno marginalizirana, što je, bojimo se, dio smišljene taktike za bolju kontrolu i manipulaciju djecom od strane pojedinih političkih i civilnih interesnih skupina, upozorava GROZD.

“Molimo Vas da u raspravi glasate protiv usvajanja termina vezanih uz „rod“ djece (koji se nameće umjesto “spola”) i da se založite za isticanje uloge roditelja kao prvih i odgovornih odgojitelja svoje djece” piše u apelu udruga GROZD.

Izvor: Narod.hr

Pismo Marijane Petir članstvu Europske pučke stranke (EPP), čijem klubu zastupnika pripada, da reagira na nedavno izvješće UNFPA-e (Populacijski fond UN-a) kao i na nacrt rezolucije uz 25. obljetnicu Konvencije o pravima djeteta koji promiču "rodni i spolni identitet djece", potpuno dostupan pobačaj te smanjivanje roditeljskih prava u odgoju.

Draga gđo Corazza Bildt, draga gđo Hohlemeier, drage kolege iz Europske pučke stranke,

Dopustite mi da Vas upozorim na skorašnju rezoluciju povodom 25. obljetnice UN Konvencije o pravima djeteta koja je na rasporedu sljedeći tjedan u Strasbourgu. Molim Vas, obratite pozornost na odlomak F predloženog nacrta rezolucije koji po prvi puta uvodi problematičnu formulaciju i jezik u pogledu diskriminacije na temelju rodnog i spolnog identiteta - djece. Molim, primite na znanje kako su, u suprotnosti s originalnom Konvencijom o pravima djeteta, ovoga puta roditelji i skrbnici izostavljeni te su uključena samo djeca u odnosu na njihov spolni identitet te su uz to navedeni i razlozi za diskriminaciju na temelju istog kao i drugih čimbenika.

Dopustite mi da Vas informiram kako do sada nisam uspjela dobiti niti jedno primjereno objašnjenje koja bi bila definicija pojma “spolni identitet” navedenog u ovom nacrtu. Također, spomenuti pojam ne postoji u međunarodnom pravnom sustavu. Djeca i njihovi roditelji odn. skrbnici trebali bi svim sredstvima biti zaštićeni od bilo koje vrste diskriminacije u odnosu na njihov spol. Ali pojam “seksualnog identiteta”, koji se k tome odnosi isključivo na djecu, postavlja pitanje što se podrazumijeva pod “seksualnim identitetom”; pričamo li zapravo o seksualnoj orijentaciji djece ili k tome pričamo i o seksualizaciji djece?

Stoga bih Vas srdačno zamolila da promptno reagirate kao koordinator EPP-a u europskom Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) te kao začetnik ove rezolucije kako bi se uklonili zbunjujući i problematični pojmovi iz članka F - riječi “rod, spolni identitet” - te se zamijene jednom riječju: “spol”. Također je bitno da dijete ostane povezano sa svojim roditeljima ili skrbnicima, te bi po tom pitanju tekst mogao koristiti formulaciju originalne Konvencije, članak 2. Glede uloge roditelja, molim, pogledati članak 5 originalne Konvencije.

Hvala i srdačan pozdrav,

Marijana Petir

 

Izvor: Ne dirajte djecu

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!