Podržite nas!

Međunarodna konferencija o obitelji sljedeći tjedan u Zagrebu

14.10.2015 16:25

Diskusije i radionice na temu obiteljskih politika, gostovanje mađarske državne tajnice za obitelj i mlade gđe. Katalin Novak, stručnjaci s Instituta Ivo Pilar, dr. sc. Nenad Pokos i dr. sc. Ivo Turk, domaći i strani stručnjaci za obiteljsko pravo poput prof. dr. sc. Aleksandre Korać Graovac i dr. sc. Anice Čulo Margaletić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Andree Popescu iz udruge pravnika iz Bruxellesa, izlaganja o obiteljskom poduzetništvu i njegovom utjecaju na gospodarski razvoj i oporavak, programi iz sfere civilnog društva, sve će to biti predstavljeno u sklopu međunarodne konferencije koja se sljedeći tjedan, 22. i 23. listopada, održava u Zagrebu pod nazivom “Obitelj: ključ demografskog i ekonomskog oporavka”. Još danas i sutra moguće je prijaviti se za sudjelovanje.

Međunarodna konferencija u Zagrebu: snažna obitelj je temelj pravog prosperiteta za sve građane

Objava: 9. listopad, 2015.

Povodom međunarodne konferencije “Obitelj: ključ demografskog i ekonomskog oporavka” koja će se za 2 tjedna održati u Zagrebu razgovarali smo sa Ivanom Munjinom, voditeljem organizacijskog tima.

Narod: Udruga U ime obitelji zajedno s prijateljskim udrugama organizira međunarodnu konferenciju o osnaživanju obitelj. Recite nam nešto više o konferenciji i zašto je u U ime obitelji organizirate?

Munjin: Međunarodna konferencija “Obitelj: ključ demografskog i ekonomskog oporavka”, koja će se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović, održati 22. i 23. 10. 2015., za dva tjedna, upravo je plod cijelog našeg dosadašnjeg iskustva u zalaganju za obitelj. Želimo prikazati primjere dobre prakse osnaživanja obitelji jer vjerujemo da je snažna obitelj temelj snažnog društva, gospodarskog rasta, dinamičnog civilnog društva, te u konačnici – temelj pravog prosperiteta za sve građane.

Kako bi ostvarila svoju ulogu, obitelji je potrebna supsidijarna potpora društva, države i Crkve. Projektima i dobrim praksama na polju obiteljskog zakonodavstva, ekonomije, obiteljske politike, odgoja i obrazovanja, civilnog društva, vjerskih zajednica želimo pokazati kako se kvalitetno podupire obitelj te kroz diskusije i radionice potaknuti sudionike da zajedno nastave provoditi takve i druge projekte u svojoj sredini. Stanje obitelji je odgovornost svih nas, stoga ovom konferencijom želimo pokazati uspješne oblike doprinosa u kojima svatko može sudjelovati.

Narod: O čemu će se izlagati na konferenciji i koji će projekti biti predstavljeni?

Munjin: Primjerice, obiteljska politika koju će predstaviti mađarska državna tajnica za obitelj i mlade, gđa. Katalin Novak, donijela je značajne rezultate za stanje obitelji u toj državi. Zbog različitih faktora te politike je u Mađarskoj sklopljeno 9% više brakova samo u 2014., dok je taj broj bio bio pao od 2002. do 2010. za 23% upravo zbog izostanka kvalitetne obiteljske politike. Samu važnost uključivanja države u supsidijarnu potporu obitelji, kao i pregled primjera dobrih praksi na tom području, objasnit će domaći stručnjaci s Instituta Ivo Pilar, dr. sc. Nenad Pokos i dr. sc. Ivo Turk.

Osim toga i izlaganja o obiteljskom poduzetništvu i njegovom utjecaju na gospodarski razvoj i oporavak, iz sfere civilnog društva bit će predstavljeni programi volonterske pomoći roditeljima s malom djecom, čije rezultate također potvrđuju istraživanja, kao i programi kvalitetnog odgoja i obrazovanja putem studija slučaja od međunarodne udruge Obiteljsko obogaćivanje, uspješni programi spolnog i građanskog odgoja koji usmjeravaju mlade osobe prema pravim vrijednostima te medijske kampanje promocije majčinstva iz Poljske.

Temu obiteljskog prava dotaknut će domaći i strani stručnjaci poput prof. dr. sc. Aleksandre Korać Graovac i dr. sc. Anice Čulo Margaletić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Andree Popescu iz udruge pravnika iz Bruxellesa, koje će govoriti razlici braka i izvanbračne zajednice, o pravnim institutima pomoći obitelji te praksi Europskog suda za ljudska prava koja se tiče obitelji i obiteljskog života. Na konferenciji će govoriti i brojni drugi renomirani stručnjaci, sveukupno oko 30 iz Hrvatske i inozemstva.

Narod: Koji je glavni cilj konferencije? Koja je glavna poruka koju želite poslati konferencijom “Obitelj: ključ ekonomskog i demografskog poretka”?

Munjin: Kao što sam spomenuo, želimo okupiti vrsne stručnjake i sve one koji se na različite način ophode s obitelji ili s članovima obitelji: civilne udruge, stručnjake – pravnike, ekonomiste, pedagoge i psihologe, učitelje, socijalne radnike, i druge -, donositelje odluka, vjerske zajednice… kako bismo razgovarali o tome što je obitelji konkretno potrebno i koje su konkretni primjeri dobre prakse koji mogu pomoći obiteljima i koje sudionici mogu implementirati u svojim sredinama. Glavna poruka konferencije je da želimo adresirati ključne probleme s kojima se obitelj susreće, upoznati kvalitetna rješenja tih problema te se međusobno upoznati i zajedno i poveznao djelovati nakon konferencije provodeći ono što smo čuli u djelo.

Želimo pozvati sve zainteresirane da dan i pol, 22. i 23. listopada 2015., budu s nama i drugim zauzimateljima za obitelj na ovoj važnoj konferenciji koja će značajno doprinijeti stanju obitelji u Hrvatskoj. Svoje sudjelovanje na konferenciji možete prijaviti najkasnije do 15. 10. 2015. putem poveznice: http://konferencija2015.uimeobitelji.net/prijava/, a za sva pitanja nam se javiti na konferencija@uimeobitelji.net

“Inspirira me činjenica, ali i iskustvo kroz ove dvije godine djelovanja u U ime obitelji da zajedno kroz civilno društvo možemo učiniti donijeti promjene, i da će se ono što činimo širiti i umnažati kroz nove projekte i inicijative koje će građani pokretati u svojim sredinama”, zaključio je Munjin.

* Ivan Munjin je član Upravnog odbora udruge U ime obitelji. Sudjelovao je u Organizacijskom odboru za referendum o braku i referendumu o promjeni izbornog sustava. Apsolvent je teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Sudjeluje u radu udruge U ime obitelji jer želi biti dio ekipe koja u hrvatskom društvu promiče i štiti obitelj te zalaganje svih za opće dobro, pogotovo mladih.

 Izvor: narod.hr

Mislite li da je ovo važna tema? Podržite nas na Facebooku ili na jedan od načina navedenih ovdje.