Podržite nas!

Ministar Mornar sastao se s predstavnicima udruge GROZD

12.07.2014 09:45

Kako je i najavljivao, ministar Mornar sastao se u utorak s predstavnicima udruge roditelja GROZD u vezi preinaka u provođenju zdravstvenog odgoja, prenosi Slobodna Dalmacija i Laudato.hr. Kako je protekao razgovor i koje zahtjeve je postavio GROZD pročitajte u nastavku.


srijeda, 09. srpnja 2014.

Jedan od najvećih projekata bivšeg ministra obrazovanja Željka Jovanovića, zdravstveni odgoj, zbog kojega je zaratio s Katoličkom crkvom i građanskim udrugama koje podržavaju vjerske zajednice, ipak bi mogao doživjeti preinake za mandata njegova nasljednika Vedrana Mornara. Mornar je, kako doznajemo, u utorak u zgradi MZOS-a primio predstavnike udruge GROZD, Glas roditelja za djecu, koji su zdravstveni odgoj rušili na Ustavnom sudu i bili trn u oku ministra Jovanovića.

 

Jovanović se nikada nije susreo s grozdovcima i nije htio ni čuti njihov zahtjev da zdravstveni odgoj koji je uveo u škole dobije alternativu, odnosno da roditelji imaju mogućnost izbora, osobito vezano uz sporni IV. modul Rodna i spolna ravnopravnost.

No, Mornar je od predstavnika udruge upravo to zatražio: da iznesu svoje mišljenje o zdravstvenom, ali i građanskom odgoju, te predlože modele provedbe koji bi za njih i roditelje koje zastupaju bili prihvatljivi. Grozdovci su ministru iznijeli stajalište prema kojemu bi cijeli program ili barem sporni modul trebali dobiti alternativu, odnosno roditeljima bi se trebao omogućiti izbor između dvaju programa.

Drugi je prijedlog Grozda da se, umjesto na satu razredne zajednice, zdravstveni odgoj provodi kao izvannastavna aktivnost, pa samim tim ne bi bio obvezan za sve učenike.

– Ministar je izrazio zanimanje za naše prijedloge i dojam je da i on traži modele koji bi spriječili daljnje prijepore oko provedbe toga programa u školama. Razgovor je tekao logično i racionalno, zanimalo ga je kako je naše prijedloge moguće inkorporirati u nastavi. Svjestan je da je dosadašnji neuspjeh u provedbi programa rezultat želje da se nametne jedna ideologija, što u pluralističkom društvu nije dopustivo – kazao je nakon sastanka Ladislav Ilčić, dopredsjednik Udruge Grozd. Iste primjedbe Grozd je imao i u vezi s građanskim odgojem.

Sastat će se i s Markić

– Sve udruge koje su radile na izradi programa istog su svjetonazora i na referendumu o braku zauzimale su ista stajališta. Toliko dugo dok se oko tih programa budu vrtjele iste udruge i dok se nešto bude nametalo kao obvezno za sve, za nas neće biti prihvatljivo – poručuje Ilčić.

Sastanku u Ministarstvu bili su nazočni ministar Mornar, njegova pomoćnica Ankica Nježić te Darko Tot, načelnik Sektora za potporu sustavu i programe EU u MZOS-u, koji je radio na programu ZO-a. Ministar Mornar, podsjetimo, s predstavnicima Grozda sastao se nakon razgovara s kardinalom Josipom Bozanićem, a ministar je najavio da se namjerava sastati i sa Željkom Markić.

Izvor: Laudato/Slobodna Dalmacija

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!