Podržite nas!

Nemogućnost odbijanja obveznog cijepljenja djece otvara vrata neodgovornostima u zdravstvenom sustavu

10.03.2015 13:45

Ovih dana internetskim prostorom širi se publikacija Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za Zdravstveno osiguranje Srbije iz 2014. Radi se o Farmakoterapijskim protokolima za najčešće bolesti i stanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. U protokolima je navedeno da cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR) i cjepivo protiv difterije, tetanusa i pertusisa (DTP) mogu biti okidač za „bolesti sa predominantno imunološkom patogenezom (ADEM ili akutni diseminovani encefalomijelitis, optički neuritis, akutni transverzalni mijelitis, neuromyelitis optica ili Devikova bolest, sindrom Guillain-Barre). Prvi simptomi Sy Dravet, Sy West, ADHD, autizma i Angelmanovog sindroma mogu da se jave posle imunizacije predisponirane dece zbog vremenske povezanosti ispoljavanja bolesti i uzrasta u kome se deca vakcinišu.“

U Hrvatskoj je cijepljenje djece obavezno prema obaveznom Programu cijepljenja koji donosi ministar nadležan za zdravstvo na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Za samo cijepljenje odgovorni su cjepitelji, za nabavku cjepiva odgovoran je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, a za distribuciju cjepiva Imunološki zavod. Roditelji koji u sve većem broju odbijaju cijepiti dijete podliježu odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti prema kojima su liječnici dužni takvog roditelja prijaviti Sanitarnoj inspekciji i tada ih se, temeljem odredbe čl. 77 navedenog zakona, može kazniti s 2.000 kn jer nisu izvršili imunizaciju djeteta prema obveznom Programu.

Istovremeno postoji i odredba o informiranom pristanku koja štiti roditelje u slučajevima kada odbijaju cijepiti dijete. Prema čl. 16. Zakona o zaštiti prava pacijenata pacijent ima pravo prihvatiti ili odbiti pojedini dijagnostički, odnosno terapijski postupak, u što spada i cijepljenje. Pacijent može potpisati obrazac suglasnosti ili obrazac izjave o odbijanju, no u tom će slučaju postojati pismeni dokaz da je roditelj odbio cijepljenje koji može biti korišten protiv njega ukoliko nadležne zdravstvene službe odluče u sve uplesti Centar za socijalnu skrb.

Sve glasnija kampanja roditelja

Zbog sve glasnije kampanje roditelja, zabrinutih nakon niza prijava štetnih posljedica na zdravlje djece, pojavile su se 2013. godine neke naznake o tome da Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) razmišlja o ukidanju obaveznog cijepljenja. Međutim, rješenje Ustavnog suda RH iz ožujka 2014., kojim se odbija prijedlog ocjene ustavnosti obavezne imunizacije djece i u kojem se navodi da samostalna odluka roditelja hoće li cijepiti svoju djecu nije njihovo ustavno pravo, dala je za pravo onima koji zagovaraju obavezno cijepljenje i sankcioniranje roditelja u slučaju da odbijaju cijepiti svoju djecu. Prijedlog za ocjenu ustavnosti podnio je bračni par Gašprotić iz Gračišća i udruga Život ili cijepljenje iz Zagreba koji su kao argument naveli i diskriminaciju necijepljene djece koja se ne mogu upisati u vrtić ili školu.

Ovih dana internetskim prostorom širi se publikacija Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za Zdravstveno osiguranje Srbije iz 2014. Radi se o Farmakoterapijskim protokolima za najčešće bolesti i stanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. U izradi protokola sudjelovalo je oko 240 autora, kojima je koordiniralo 25 imenovanih koordinatora. Protokoli su prošli recenziju kliničkih farmakologa, profesora s Instituta za farmakologiju, kliničku farmakologiju i toksikologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, te kontrolu i usuglašavanje od strane nezavisne grupe stručnjaka sastavljene od 8 članova predstavnika Medicinskog fakulteta, Vojno medicinske akademije, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravlja. Namijenjeni su kao svakodnevni priručnik u radu 7000 liječnika koliko ih je zaposlenih u ustanovama primarne zaštite Republike Srbije. U protokolima je navedeno da cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR) i cjepivo protiv difterije, tetanusa i pertusisa (DTP) mogu biti okidač za „bolesti sa predominantno imunološkom patogenezom (ADEM ili akutni diseminovani encefalomijelitis, optički neuritis, akutni transverzalni mijelitis, neuromyelitis optica ili Devikova bolest, sindrom Guillain-Barre). Prvi simptomi Sy Dravet, Sy West, ADHD, autizma i Angelmanovog sindroma mogu da se jave posle imunizacije predisponirane dece zbog vremenske povezanosti ispoljavanja bolesti i uzrasta u kome se deca vakcinišu.“

Povezanost između cjepiva i autizma

U članku za zdravstveniodgoj.com dr. Lidija Gajski je nedavno komentirala studiju „Utjecaj okolišnih čimbenika na učestalost autističnog poremećaja nakon 1979.“, autora Therese A. Deisher, Ngoc V. Doana, Angelice Omaiye, Kumiko Koyame i Sarah Bwabye, koja je prošle godine objavljena u stručnom medicinsko-epidemiološkom znanstvenom časopisu Journal of Public Health and Epidemiology. Studija je otkrila kako promjena u tehnologiji proizvodnje vakcina, točnije prijelaz s proizvodnje na pretežno životinjskim staničnim linijama na stanične linije dobivene iz ljudskih fetusa, te uvođenje takvih cjepiva u primjenu, koincidira s porastom učestalosti autizma. Prema riječima dr. Gajski, utvrđena je „povezanost s kombiniranim cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole, te naročito s cjepivom protiv hepatitisa A i cjepivom protiv vodenih kozica (u Hrvatskoj dva potonja nisu uključena u kalendar obaveznog cijepljenja).“

Dr. Lidija Gajski naglašava da povezanost tih dviju pojava „ne znači automatski i njihovu uzročno-posljedičnu vezu“, koju tek treba istražiti, odnosno dokazati. „Jedan od uvjeta za kauzalnost je prihvatljivo biološko tumačenje. A ono u ovom slučaju postoji – istraživanja su pokazala da materijal iz cjepiva – virusni i onaj iz podloge na kojoj je virus uzgojen (stanice ljudskih fetusa) može potaknuti autoimune reakcije, te mutacije (promjene) genskog materijala primatelja, stvarajući predispoziciju za autoimune i druge bolesti.“, navodi dr. Gajski.

Glas medicinske struke

Iako su predstavnici medicinske struke koji se protive obaveznom cijepljenju djece u manjini, argumentacija koju oni iznose i sve više potresnih osobnih svjedočanstava opravdava nažalost zabrinutost roditelja. Tako je internetski magazin Kameleon prošle godine objavio članak s izjavama hrvatskih liječnika i znanstvenika koji su svojim radom usko vezani uz područje cijepljenja. Izjave su sakupljene kroz sredstva javnog priopćavanja. Osim već poznatih antivakcinalista dr. Lidije Gajski, dr. sc. Lucije Tomljenović i dr. sc. Srećka Sladoljeva, tu se nalaze i izjave konzervativnih predstavnika medicinske struke poput dr. sc. Andrije Hebranga koji je prije dvije godine dao izjavu povodom izbijanja u javnost afere o tome da Novartis testira cjepivo protiv gripe na hrvatskoj djeci:

„Toliko je danas cjepiva koja nisu dovoljno isprobana i kojima se ne znaju moguće posljedice, da je nužno biti vrlo oprezan. Zarade na cjepivima su enormne, zbog čega je potencijalna opasnost od neželjenih štetnih posljedica još i veća.“ „Svako cijepljenje je zadiranje u imunološki sustav, o kojem mi ne znamo ništa! Velika je to svinjarija. Svako novo cjepivo, naime, zahtjeva mnogo godina testiranja, kako bi sa sigurnošću znali da nema štetnih nuspojava. No, budući da je u igri enormna zarada, farmaceutske industrije sve češće u uporabu guraju nedovoljno provjerena i potencijalno opasna cjepiva. Bolje da vam ni ne pričam što su Hrvatskoj sve u ratu nudili. Bili smo siromašni, pa su nam dječja cjepiva nudili u pola cijene. Nismo to htjeli prihvatiti, no vlasti u susjednoj Bosni i Hercegovini su se, moguće je, uhvatile na tu udicu.“

Bebe u BiH kao pokusni kunići za cjepiva

Broj umrlih beba starih do 12 mjeseci od uvođenja GAVI projekta cijepljenja zdravih novorođenih beba protiv hepatitisa B u Bosni i Hercegovini iznosi 2249 u deset godina. GAVI projekt je fond Mellinde i Bill Gatesa koji u sklopu Svjetske zdravstvene organizacije radi humanitarne projekte cijepljenja djece u zemljama trećeg svijeta na način da farmaceutske industrije doniraju Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji novac, nakon čega Svjetska zdravstvena organizacija njihova cjepiva proglasi pogodnim za UN-ove misije, nakon čega države kupuju baš te vakcine. U svemu se kao posrednik pojavljuje i UNICEF zbog pravila koja su određena Zakonom o vanjskoj trgovini, načinu uvoza i carinjenja roba humanitarnog porijekla. Bivši ministar Hebrang spasio je hrvatsku djecu od sumnjivog UNICEF-ovog cjepiva, no u susjednoj BiH mnoga djeca nisu bila te sreće, što zbog nestručnosti, neodgovornosti ili možda korumpiranosti nadležnih osoba unutar zdravstvenog sustava. Radilo se o cjepivu Euvax B protiv hepatitisa B koje se u BiH primjenjivalo u razdoblju od 2002. do 2007. godine i koje je bilo donacija UNHCR-a .

Neiskorištena cjepiva kojima je istekao rok trajanja predstavljaju dodatan trošak naručitelju jer  se moraju neškodljivo uništiti od strane odabranog ponuditelja, u skladu sa zakonskim propisima koji uređuju načine i uvjete uništenja opasnih tvari i lijekova.

Verica Jačmenica Jazbec, dr. med., specijalista pedijatrije iz Čakovca, u mirovini, u napisu „Vodene kozice“ objavljenom 2013. na portalu roditelji.hr tvrdi: „Nijedno cjepivo ne štiti dijete u 100% slučajeva i ima određene nuspojave. Farmaceutskoj je industriji u interesu da proda što više doza cjepiva. Liječnik koji stoji na razmeđu između agresivnog farmaceutskog marketinga i roditeljskog straha pred bolešću mora biti odgovorna i mudra osoba. Prije odluke o cijepljenju protiv vodenih kozica on će pomno, zajedno s roditeljima, odvagnuti sve koristi i štete koje mogu nastati."

Hrvatske vlasti i Ustavni sud zajedno protiv roditelja

Antivakcinalistima, čije se djelovanje u javnosti i objavljeni članci redovito od strane drugih liječnika nazivaju propagandom i pamfletima, ipak se ne može osporiti da je poziv na revidiranje kalendara cijepljenja i njegovo reduciranje kroz stručnu i javnu raspravu utemeljen na zdravom razumu i brizi za djecu i njihove roditelje jer neka cjepiva za sobom povlače previše kontroverzi da bi se panika među roditeljima mogla smiriti sama od sebe. Međutim, umjesto toga, odluka Ustavnog suda iz 2014. te najnoviji pokušaji ministra Varge da daleko od očiju javnosti, promjenom Zakona o zaštiti prava pacijenata, ukine mogućnost informiranog pristanka u slučaju obveznog cijepljenja pokazuju da negdje u najvišim instancama hrvatskog društva postoji konsenzus da se ide protiv volje roditelja ili kako to navodi aktivistkinja Jagoda Savić iz BiH, voditeljica Udruge roditelja teško bolesne djece, koja se najviše bavila tragedijama roditelja i djece uzrokovanih cjepivom Euvax B, Ustavni sud je svojom prisilom unaprijed zaštitio sustav javnog zdravstva RH od neodgovornosti. „Odluka Ustavnog suda RH je zasnovana na nerealnoj pretpostavci da su sva cjepiva koja se uvezu u Hrvatsku sigurna i učinkovita. Osim toga, ova odluka je i medicinski nepismena jer nikakvom mjerom nije obvezala hrvatsko zdravstvo da obavlja toksikološke analize bočica i laboratorijske pretrage kojima bi se dokazale moguće komplikacije“, tvrdi Savić.

 

S time se slaže i dr. sc. Srećko Sladoljev s Imunološkog zavoda u Zagrebu koji tvrdi da je Ustavni sud svojom odlukom „najblaže rečeno, "blagoslovio" kontroverzni medicinski postupak za koji se s razlogom sumnja da je odgovoran za golemi porast autizma i teških autoimunih bolesti u novodobnom zdravstvenom pejsažu.“

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!