Podržite nas!

Ni ona ni on - nego ONO

05.04.2013 21:30

Švedska, zemlja koja je najdalje otišla kada je u pitanju rodna ideologija, napravila je korak dalje i uvela rodno neutralnu zamjenicu „hen“ kako bi se izbjeglo isticanje spola određene osobe („ona“ ili „on“). Kako bi se postigla rodna neutralnost postoje i rodno neutralni dječji vrtići gdje se, već od malih nogu, djecu uči da se ne identificiraju s tradicionalnim rodnim ulogama. Tome doprinosi i uporaba nove, rodno neutralne zamjenice „hen“.

To što jezični konstrukti počivaju na tisućljetnim, antropološki uvjetovanim korjenima, očito više nije važno...

 


Švedska: Rodno neutralnom zamjenicom do "rodne jednakosti"

Šveđani su „uzdrmali“ vlastitijezik s novom rodno neutralnom zamjenicom „hen“  koja u govoru i pismu omogućuje identifikaciju osobe bez isticanja njezina spola. Ključan korak prema redovnoj uporabi nove zamjenice učinjen je uvrštavanjem ove zamjenice u Nacionalnu enciklopediju.

Većina svjetskih jezika već ima rodno neutralne zamjenice. Međutim, slično kao i u engleskom jeziku, u švedskom su već postojale zamjenice za „on“ i „ona“, ali nije postojala zamjenica koja bi se odnosila na osobu bez upućivanja na spol. Zagovornici zamjenice „hen“  željeli su radije imati jednu riječ koja opisuje hipotetsku osobu nego uobičajeno „on“ ili „ona“. Riječ se također koristi kada se upućuje na osobu koja se ne identificira s tradicionalnim rodnim ulogama.

„Hen“ se izgovara kao eng. riječ za „kokoš“, modificirana je verzija švedske riječi „han“ i „hon“ koja znači „on“ i „ona“. Zamjenica je nastala još 1960.-ih kao prijedlog švedskih jezikoslovaca. Iako je trebalo neko vrijeme kako bi ušla u uporabu, neki su je švedski magazini, pa čak i dječje knjige, usvojili u svojim tekstovima.

Švedska je jedna od "najnaprednijih" zemalja u svijetu kad je u pitanju rodna jednakost. Ima najveći udio zaposlenih žena na svijetu, Švedska kuglačka udruga ide prema tomu da se muškarci i žene natječu na istim događanjima, trgovine odjećom nemaju uvijek odvojene odjele za muškarce i za žene, a postoje i rodno neutralni dječji vrtići.

Unatoč svim pokušajima izostavljanja spola, jezične se promjene usvajaju malo sporije te jezik još uvijek identificira ljude kao muški ili kao ženski spol. Švedska ima i posebne propise o imenima koje roditelji mogu nadjenuti svojoj djeci, a većinom mogu birati ona imena koja su izričito za jedan spol. Dopušteno je 170 imena koja mogu nositi i djevojčice i dječaci. LGBTIQ aktivisti i feministice pritišću vladu kako bi se omogućilo roditeljima odabrati ime za svoju djecu, bez obzira na spol.

Međutim, mnogo se Šveđana protivi takvim promjenama. Švedski autor Jan Guillou pripisuje popularnost zamjenice „hen“ feminističkim aktivistima koji žele uništiti njihov jezik. Općenito, mnogi građani uopće ne vide razlog za uvođenje rodno neutralne zamjenice kad je zemlja već poduzela tolike korake kako bi osigurala jednakost obaju spolova.

Unatoč tomu, zagovaratelji zamjenice „hen“ vjeruju kako se prava jednakost ne može postići bez apsolutne rodne neutralnosti. Dok god se pravi razlika, tvrde, potvrđuju se razlike između muškog i ženskog i odražavaju se stereotipi. Kad se govori o nekoj osobi, lako se može izbjeći spominjanje godina, etničkog podrijetla i seksualnog opredjeljenja, no postojeće jezične konvencije često prisiljavaju ljude za etiketiranje osoba kao „on“ ili „ona“ tijekom cijeloga razgovora.

Poticanje uporabe zamjenice „hen“ moglo bi se suočiti s izazovima. Čak i za one kojima je to simpatično, nakon što su se cijeli život koristili riječima „han“ i „hon“, uporaba riječi „hen“ značila bi odbacivanje nekih navika. No, čak i ako većina ne usvoji zamjenicu „hen“ u svakodnevnom govoru, imati prihvaćenu alternativu još je jedan korak prema ostvarenju rodne ideologije.


Više: http://www.care2.com/causes/sweden-adopts-a-gender-neutral-pronoun.html#ixzz2PTlREFtt

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!