Podržite nas!

Otvoreno pismo ministru Mornaru: malim koracima do velikih promjena

10.08.2014 11:45

Naš čitatelj predložio je ministru Mornaru nekoliko rješenja koje je u vrlo kratkom roku jednostavno provesti u postojećem sustavu obrazovanju. S obzirom na kratko vrijeme koje je ministru preostalo da ostvari kvalitetne pomake u školstvu s pozitivnim učincima koji bi se odrazili na mnoge naraštaje, ministar bi samo trebao ispraviti većinu loših stvari koje je u svom mandatu uveo bivši ministar Jovanović, a s konačnim uvođenjem etike u školski kurikulum, kao alternative postojećim vjeronaucima, barem bi se dio svjetonazorskih problema koji teško opterećuju javnost i odvlače pozornost od pravih problema napokon riješio. Čitatelj od ministra još uvijek nije dobio odgovor.


Poštovani gospodine Ministre,

obraćam Vam se potaknut Vašim nastupnim izjavama o spremnosti na suradnju sa svima koji žele boljitak na području odgoja i obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Ovim pismom dajem svoje prijedloge, iz osobnoga iskustva neposrednoga odgojno-obrazovnoga rada u osnovnoj školi, za poboljšanje općega obveznoga obrazovanja. Slijedeći Vaše izjave putem medija, uočio sam i Vašu namjeru reformiranja općega obveznoga i srednjoškolskoga obrazovanja, što silom semantike termina reforma, uključuje dubinske zahvate i promjene. Hvale vrijedna je Vaša spremnost za ozbiljan i zahtjevan rad. No, držim da je u kratkom razdoblju, kojega za sada imate na raspolaganju, puno učinkovitije napraviti male, a kvalitetne pomake nego ulaziti u tako zahtjevne i dalekosežne projekte.

Slobodan sam predložiti da u ovom prvom mandatu posvetite pozornost popravljanju postojećih nedostataka školskoga sustava i ukidanju, od Vašega prethodnika, nametnutih destruktivnih odredbi. Uvjet za poboljšanje stanja u školstvu jest:

  1. vraćanje zaključnih ocjena na polugodištu,
  2. povratak vrjednovanja ocjene ponašanja pri upisu u srednju školu,
  3. primjena izvrsnih i jasnih smjernica Nacionalnoga okvirnoga kurikula. Ona će značiti više od bilo kojih drugih reformi. U stvari, bit će to upravo ona željena i potrebna reforma! Nacionalni okvirni kurikul na str. 20 utvrđuje  svoju trostruku nastavnu strukturu:

-  jezgrovni kurikul: predmeti se nazivaju zajednički, a obvezni su, redoviti i ulaze u obrazovni standard učenika

-  razlikovni ili diferencirani kurikul: predmeti se nazivaju izborni, a obvezni su, redoviti i ulaze u obrazovni standard učenika

-  školski ili fakultativni kurikul: predmeti se nazivaju fakultativni, nisu obvezni, ni redoviti i ne ulaze u obrazovni standard učenika; ako se brojčano ocjenjuju ne ulaze u opći prosjek uspjeha učenika i unose se u dodatak svjedodžbi

Provedba navedenih kurikularnih smjernica bit će upravo ta revolucionarna reforma što nedostaje našem školstvu. Kvalitetni NOK propisuje i uvođenje etike u dijelu razlikovnoga kurikula kao alternative postojećim vjeronaucima kako bi svi učenici imali mogućnost odgoja i obrazovanja osobne etičke komponente. Uvođenjem etike ostvarila bi se i obveza jednakoga opterećenja učenika u osnovnoj školi. O svemu sam iscrpnije pisao na: http://hu-benedikt.hr/?p=17483http://hu-benedikt.hr/?p=17950 ;   http://hu-benedikt.hr/?p=19489 .  Kratko rečeno, u naše školstvo treba primijeniti ono što određuje NOK na str. 20.-23.!

Na dobro bi učenicima došlo i nijansirano ocjenjivanje ponašanja. Moglo bi biti podijeljeno  u pet kategorija: neprihvatljivo (1); zadovoljavajuće (2); pristojno (3); pohvalno (4) i uzorno (5). Takvim iznijansiranim mjerilima ne će preko 90 posto učenika, kako je trenutno, ponašanje imati uzorno. Postojećim mjerilima dajemo djeci krive informacije i otežavamo danas-sutra njihovu socijalizaciju u svijet odraslih građana.

Štetne će posljedice za učinkovit, kreativan i poduzetan rad prosvjetnih djelatnika imati  odredbe novoga Pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole. Posljedično će to značiti osiromašen i monoton rad za učenike. Taj Pravilnik od nas učitelja napravit će birokrate, koji od pisanja o terenskoj nastavi ne će imati vremena izaći na teren. Dajte nam, gospodine Ministre, povjerenje i prigodu da svojim učenicima praktično demonstriramo što znači poduzetnost. Prethodna nam je garnitura nametnula raspisivanje javnoga natječaja i kad hoćemo učenike odvesti u gradsku knjižnicu, pogledati film u kinu i marendati. Zar nam je agencija za to nužna? Zar je to put i duh poduzetništva u školama??? U novom kvalitetnom Pravilniku o izvanučioničnoj nastavi, izletima i ekskurzijama uvrstite odredbu o obvezi počinka učenika od 23.00 sata do buđenja na ekskurziji ili višednevnoj terenskoj nastavi. Na putovanju s učenicima na prvom je mjestu njihova sigurnost i zdravlje. Bez spavanja ne može biti govora ni o zdravlju ni o sigurnosti. No, Jovanovićev Pravilnik o tom ništa ne govori. Vi budite Ministar!

Zahvaljujem Vam što ćete pročitati ovo pismo, što ste spremni slušati i odvažni prihvaćati nova rješenja.

Srdačan pozdrav,

Antun Budimir

vjeroučitelj u Osnovnoj školi „Josip Pupačić“ - Omiš

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!