Podržite nas!

Pariška konferencija o klimatskim promjenama počela sa žalopojkama princa Charlesa o „prenapučenoj planeti“

07.12.2015 20:35

U Parizu je 30. studenog započela konferencija UN-a o klimatskim promjenama pod nazivom COP21. Pariški summit o klimi okupio je čak 150 šefova država koji će odlučivati o budućnosti planeta tj. što poduzeti kako bi se spriječilo da globalno zatopljenje prijeđe granicu od 2 stupnja Celzija, nakon čega bi proces zagrijavanja planete postao ireverzibilan i van ljudske kontrole. No, što to točno znači utjecati na proces zagrijavanja planete, znači li to samo ograničenje emisija štetnih plinova ili primjena drugih metoda koje imaju utjecaj na okoliš i ima li to kakve veze s kontrolom rasta stanovništva? Dosadašnje iskustvo s politikom UN-ovih odbora i agencija pokazuje da su već duže vrijeme abortusi, kontracepcija i promidžba LGBT „prava“ uklopljeni u UN-ove ciljeve o održivom razvoju. Početak konferencije o klimatskim promjenama obilježio je govor princa Charlesa o čijim se problematičnim stavovima u vezi prenapučenosti zemlje govori u sljedećem tekstu.

Autorica: Jeanne Smits

Objava: 1. prosinac, 2015.

COP21 – ili 21. izdanje Konferencije stranaka Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama – imao je svoj spektakularan početak u ponedjeljak kada se u Parizu okupilo 150 šefova država kako bi govorili o “urgentnosti” borbe protiv “antropogenskog” globalnog zatopljenja.

Iako se mnogi znanstvenici ne slažu s teorijom da ljudskim djelovanjem izazvano ispuštanje ugljičnog dioksida uzrokuje zagrijavanje planete, a dobar dio njih vjeruje da već više od 18 godina postoji barem “stanka” u globalnom zagrijavanju, ogromna većina političara koji se trenutno nalaze na kormilima svojih zemalja traži uvođenje hitnih mjera kako bi se smanjile emisije štetnih plinova.

U pozadini svega je maltuzijanska ideja o tome da stanovništvo zemlje više nije “održivo” (Thomas Malthus:„Populacija, ako nije regulirana, raste geometrijskom progresijom. Prehrana pak raste aritmetičkom progresijom.“, op. ur.)  Ukoliko za to okrivimo čovjeka, ispada kako na planeti trenutno postoji previše ljudskih bića.

Upravo je to bilo jedno od prvih pitanja koje je istaknuto u ponedjeljak kada se 150 šefova država izmjenjivalo sa svojim šestominutnim govorima punih alarmantnih upozorenja.  Toliko njih je prihvatilo poziv francuskog predsjednika François Hollandea da su morali biti podijeljeni u dvije grupe na paralelnim skupovima. Kao poseban gost, princ od Walesa je bio jedan od prvih govornika.

„Na planeti koja je sve više prenapučena ljudima,“ rekao je, „čovječanstvo je suočeno s mnogim prijetnjama, ali ni jedna nije toliko velika kao opasnost od klimatskih promjena.” Princ Charles je naveo nekoliko rizika koji su povezani s globalnim zatopljenjem: „naša sposobnost prehranjivanja, održavanja zdravlja i sigurnosti u uvjetima ekstremnih vremenskih prilika, upravljanja prirodnim resursima koji su potrebni za održavanje naših nacionalnih gospodarstava te spriječavanje humanitarne katastrofe zbog masovnih migracija i sve većih ratnih sukoba.”

U kontekstu nedavnih terorističkih napada u Parizu od 13. studenog, jačanja Islamske države i prizora tisuća migranata koji tijekom cijelog ljeta prelaze južnu granicu Europe, ovim se riječima trebalo djelovati na ljudske osjećaje straha i želje za sigurnosti. Ključne operativne riječi za izazivanje takvih osjećaja su naravno „planeta koja je sve više prenapučena ljudima“.

Doduše, čitajući samo priopćenja za medije sa summita COP21, uglavnom nećete naići na riječi kao što su „prenapučenost“, „kontrola populacije“ ili „obiteljsko planiranje“. Ali ove ideje su itekako prisutne ispod površine. Odabir princa Charlesa za jednog od ključnih govornika na samom otvaranju Pariške konferencije upućuje na ono što se nalazi ispod površine: već duže vrijeme princ Charles ističe kako je na zemlji previše ljudi te da je krajnje vrijeme da tradicionalisti svoj odnos prema poštivanju ljudskog života prilagode stvarnosti.

1992. godine već je diskretno optuživao Vatikan da čini dio „određenih izaslanstava“ koji su „odlučni u suzbijanju rasprave o rastu stanovništva“. U lipnju 2010., tijekom predavanja povodom 25. godišnjice Oxfordskog centra  za islamske studije, gdje je govorio kao zaštitnik te institucije, princ Charles je rekao da je stanovništvo Lagosa u Nigeriji za njegova života naraslo s 300.000 na 20 milijuna: „Mogao sam jednako tako izabrati Mumbai, Kairo ili grad Meksiko; gdje god pogledate, stanovništvo svijeta ubrazno raste. Svake godine naraste za onoliko koliko iznosi ukupan broj stanovništva Ujedinjenog kraljevstva. Što znači da će ovaj naš siromašan planet, koji već s naporom održava na životu 6,8 milijardi ljudi, kroz idućih 50 godina nekako morati održavati na životu više od 9 milijardi ljudi.”

Govoreći o „vrlo teškim moralnim pitanjima“ koja se javljaju u ovom kontekstu dodao je da moramo pronaći stajalište koje će uskladiti „tradicionalni pogled na svetost života“ s vjerskim naukom koji ljude potiče da „ostanu unutar ograničenja koja će omogućiti Prirodi da ostane dobrostiva i prijateljski raspoložena prema nama“.

Ovim svojim riječima princ Charles se izravno suprotstavio osudi kontracepcije od strane tradicionalista, a također bi se iz njih moglo isčitati i opravdanje abortusa.

Tri godine kasnije, 2013., princ od Walesa je na svojoj službenoj web stranici objavio svoju službenu podršku najnovijem izvješću o prenapučenosti zemlje koje su napisali Paul i Anne Ehrlich (autori knjige „Populacijska bomba“ (The Population Bomb)), u kojem se zagovara univerzalni pristup vrsti kontracepcije prema vlastitom odabiru i „zakonski dozvoljenom i sigurnom“ abortusu. Sve ovo je ostalo neizrečeno na konferenciji COP21, ali dio je logike razgovora koji se tamo odvijaju, kao što su to potvrdila i međunarodna tijela poput Ujedinjenih naroda i njihovih agencija koje promiču kontrolu stanovništva kao uvjet za primanje razvojne pomoći.

Jedan drugi uočljivi događaj koji je vrijedan pažnje, a dogodio se na dan službenog početka konferencije COP21, je susret Billa Gatesa, osnivača Microsofta, s Barackom Obamom i François Hollandeom. Oni su se našli u ponedjeljak poslije podne kako bi raspravljali o Gatesovoj “Koaliciji za energetska otkrića,” inicijativi koju pokreće zajedno s Markom Zuckerbergom (osnivačem Facebooka) i njegovom suprugom dr. Priscillom Chan, te osnivačem Amazona Jeffom Bezosom, osnivačem Alibabe Jackom Ma i Xavierom Nellom, francuskim osnivačem pružatelja internetskih usluga Free, koji je svoje bogatstvo stekao s Minitelom, pionirom francuskih informacijskih mreža, na kojoj je tijekom 80-tih „prodavao“ erotske usluge.

Bill Gates i njegovi partneri multimilijarderi žele investirati milijune u „čistu“ energiju, i za sobom povući sveprisutne investicije iz javnog sektora, kako bi to područje učinili atraktivnim za investitore.

Međutim, istodobno su veliki „filantrop“ Bill Gates i njegova supruga Melinda također jako dobro poznati javnosti zbog svog djelovanja u korist kontrole rasta stanovništva i raspačavanja kontracepcije po siromašnim zemljama svijeta. Sve velike kompanije koje su uključene u ovu inicijativu veliki su zagovaratelji LGBT prava, kao što su to i mnogi sponzori konferencije COP21 koja se trenutno održava u Francuskoj.

Barem jedan od savjetnika Zaklade Bill & Melinda Gates službeno sudjeluje na konferenciji COP21 u dijelu koji se tiče „zelene poljoprivrede“.

Sam papa Franjo je ponovno izrazio svoju podršku održavanju konferencije COP21, nadajući se zajedno s François Hollandeom da će razgovori na vrhu dovesti do potpisivanja „obvezujućeg“ dokumenta prema kojem će bogate zemlje pomoći siromašnima, u tehničkom i financijskom smislu, da unaprijede svoje potencijale u skladu s „ekološkom revolucijom“. U ponedjeljak je Papa pozvao međunarodnu zajednicu na razumijevanje činjenice da globalno zatopljenje dovodi svijet „na rub suicida.”

Tvrdeći kako „nije siguran“ u ishod konferencije COP21, dodao je: „Sve što mogu reći jest da se mora reagirati sada ili nikad.” Govorio je to novinarima u avionu kojim se sa svog afričkog putovanja vraćao u Rim.

Budući da su najveće demonstracije protiv globalnog zatopljenja koje su se trebale održati prošle nedjelje u Parizu otkazane zbog terorističkih napada koji su se zbili u studenom, francuske su vlasti predložile onima koji su imali namjeru sudjelovati na demonstracijama da pošalju svoj par cipela na trg „Place de la République” u Parizu kao simbol koji će ih tamo predstavljati. Papa Franjo je pristao „potpisati“ jedan par cipela s natpisom „Laudato si’“ (naslov enciklike pape Franje „Hvaljen budi“ – op.ur.). Te su cipele stavljene skupa s parom cipela koji nosi natpis kardinala Petera Turksona i Claudia Hummesa koji su osobno predali peticiju s potpisima 800.000 katolika iz 130 zemalja kao potporu klimatskoj konferenciji COP21 na međureligijskom skupu koji se prošle subote održao u Saint-Denisu, u sjevernom dijelu Pariza.

Kardinal Turkson, koji će zastupati Svetu Stolicu za vrijeme druge faze klimatske konferencije, iskoristio je svoj položaj predsjednika Papinskog vijeća za mir i pravdu kako bi potaknuo 5.100 biskupa i 413.000 svećenika da se obvežu na potporu summitu u Parizu, tražeći od njih da organiziraju demonstracije i druge događaje u svojim biskupijama u korist borbe protiv klimatskih promjena.

Jesmo li na pragu novog „Adventa“?

Izvor: LifeSiteNews

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!