Podržite nas!

Pitanje abortusa konačno na Ustavnom sudu

05.12.2015 17:50

Je li to moguće? Ipak se pokrenuo predmet koji u ladicama Ustavnog suda leži već četvrt stoljeća – zahtjev za ocjenom suglasnosti s Ustavom Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece koji je donesen još u jednopartijskom sustavu krajem 70-tih godina prošlog stoljeća. Po tom zastarjelom zakonu se i danas, bez izmjena, regulira cijeli proces prekida trudnoće. Zahtjev za ocjenom ustavnosti pokrenula je dr. Ružica Ćavar, koja je prije godinu dana na prosvjedu protiv Vatikanskih ugovora na Cvjetnom trgu u Zagrebu brutalno napadnuta i završila u bolnici.

Profesor Mato Palić s Katedre ustavnih i političkih znanosti Pravnog fakulteta u Osijeku smatra da je otezanje Ustavnog suda da donese odluku u ovom slučaju skandalozno, a najveći problem vidi u tome što se prema sadašnjem zakonu premalo pozornosti posvećuje ženama koje se odlučuju na pobačaj i ne pokušava ih se od toga odgovoriti. “Po meni, jedini mogući razlog za abortus trebala bi biti životna ugroženost, odnosno ugroženost zdravlja same majke', smatra Palić.

Objava 4. prosinac, 2015.

Jubilarnih pet godina čekanja na odluku Ustavnog suda o valutnoj klauzuli čini se ogromnim vremenom, no to nije ništa u odnosu na predmet koji se na istom sudu kiseli punih četvrt stoljeća, još od 1991. godine. Radi se o prijedlogu ocjene ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, pojednostavljeno – o odlučivanju Ustavnog suda o pobačaju.

No, i toj trakavici približava se kraj: predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec potvrdila je da bi se odluka mogla očekivati do isteka mandata najvećeg broja sudaca, odnosno do sredine iduće godine.

Slučaj koji će izvjesno razviti svjetonazorske rasprave, prije 25 godina pokrenula je pro life aktivistica Ružica Ćavar, današnja počasna predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj, koja je od Ustavnog suda zatražila da se izjasni o zakonu donesenom još 1978. i potom ugrađenim u hrvatsko zakonodavstvo. Po njemu se, bez izmjena, i danas regulira cijeli proces prekida trudnoće.

Predmet je 2009. dodijeljen sucu Aldu Radoloviću koji je prikupio mišljenja pravnih, medicinskih i teoloških stručnjaka, da bi se konačno stvorili uvjeti za sazivanje sjednice i konačnu odluku.

Premda Ustavni sud ima tzv. instruktivni rok po kojemu slučajeve treba riješiti u roku od godine dana, on nije obvezujući i u stvarnosti se malo kada ispoštuje, pogotovo u zvučnijim i kontroverznijim predmetima.

Profesor Mato Palić s Katedre ustavnih i političkih znanosti Pravnog fakulteta u Osijeku, smatra da je rok od 25 godina za donošenje odluke sam po sebi skandalozan i katastrofalan. ‘To debelo nadilazi onaj rok od godine dana – on jest instruktivan, ali iz nekog razloga definiran je i zapisan. Predmet može biti složen, no ne dovoljno složen za četvrt stoljeća‘, kaže Palić.

On priznaje da osobno zastupa konzervativno stajalište po ovom pitanju i stoga smatra da od prava na život ne postoji viša vrednota – a u ovom predmetu temeljno pitanje bit će kada život započinje.

Europski sud pravde, podsjeća, nedavno je donio jednu odluku po kojoj se embriji ne smiju koristiti za industrijske i komercijalne svrhe, čime je praktički odlučio da život započinje začećem.

Sažetak članka koji je objavljen na tportal.hr

Izvor: Quo Vadis Croatia

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!