Podržite nas!

Planned Parenthood oslobođen krivnje, Davidu Daleidenu prijeti 20 godina zatvora zbog razotkrivanja industrije abortusa

28.01.2016 16:05

Javnost je zgrožena što su istražni sud i okružna tužiteljica Houstona odlučili zatvoriti oči pred kriminalnim radnjama Planned Parenthooda i umjesto toga odlučili progoniti Davida Daleidena i druge neovisne novinare. Davidu Daleidenu, mladiću koji je cijelom svijetu razotkrio apsolutno odvratne kriminalne radnje unutar Planned Parenthooda, zbog podignute optužnice prijeti 20 godina zatvora. Tijekom istrage pravosudnih tijela u Houstonu Planned Parenthood oslobođen je svake krivnje.

Istražujući nezakonite radnje Planned Parenthooda, istražni sud u Houstonu u Teksasu je umjesto protiv ove organizacije podigao optužnice protiv dva člana Centra za medicinski napredak, organizacije koja je snimila tajne snimke koje sadrže inkriminirajuće dokaze protiv pružatelja abortusa. Umjesto Planned Parenthooda, za kršenje zakona koji zabranjuju kupoprodaju ljudskih organa optuženi su David Daleiden i njegovi kolege uz dodatne optužbe za krivotvorenje službenih dokumenata. Davidu Daleidenu, mladiću koji je cijelom svijetu razotkrio kriminalne radnje Planned Parenthooda, zbog podignute optužnice prijeti 20 godina zatvora.

David R. Daleiden (27) predstavljao se kao zastupnik biotehnološke tvrtke kako bi ušao u podružnice Planned Parenthooda i potajice snimao što mu se događalo dok je pokušavao nabaviti tkivo za znanstvena istraživanja. Također je optužena i Sandra S. Merritt (62), druga članica Centra za medicinski napredak, za krivično djelo krivotvorenja službenih dokumenata. Obje optužnice za krivotvorenje dokumenata odnose se na korištenje lažnih vozačkih dozvola savezne države Kalifornije, s namjerom obmane, kako bi došli na sastanak u prostorijama podružnice Planned Parenthooda u Houstonu.

Planned Parenthood oslobođen krivnje

U ponedjeljak je okružna tužiteljica Devon Anderson u svom priopćenju navela kako je istražni sud Planned Parenthood oslobodio krivnje za bilo kakav zločin i protiv njih neće biti podignute optužnice. Odbila je navesti pojedinosti slučaja koji se vodi protiv Daleidena i Sandre Merritt, te također nije htjela otkrivati dokumente ili dokaze koji su predočeni pred istražnim sudom u Houstonu pozivajući se na teksaški zakon koji jamči tajnost istrage.

„Kao što sam navela na početku ove istrage, moramo slijediti trag dokaza,” rekla je gospođa Anderson. „Svi dokazi koji su pronađeni tijekom ove istrage bili su predočeni istražnom sudu. Poštujem njihovu odluku u ovom teškom slučaju“.

U ponedjeljak je David Daleiden u priopćenju rekao: „Centar za medicinski napredak koristi iste skrivene tehnike kojima se služe svi istraživački novinari već desetljećima koristeći pravo izraženo u Prvom amandmanu Ustava koji štiti pravo na slobodu govora i medija, poštujući pri tom sve važeće zakone. Poštujemo postupke koje je pokrenuula okružna tužiteljica, kojoj želimo skrenuti pozornost na činjenicu da kod prodaje fetalnog tkiva mora postojati i prodavatelj. Planned Parenthood i dalje nije u stanju poreći da postoje priznanja njihovih čelnika u vezi prodaje fetalnih organa koja su snimljena na video snimkama i cijeli ih svijet sada može vidjeti.”

Država Teksas i američki Kongres i dalje istražuju Planned Parenthood

Guverner Teksasa Greg Abbott, član Republikanske stranke, u ponedjeljak je izjavio kako trenutno Komisija za zdravstvo i glavni tužitelj Teksasa istražuju aktivnosti Planned Parenthooda te kako priopćenje okružne tužiteljice neće nimalo utjecati na tijek njihove istrage. „Država Teksas će nastaviti štititi život i nastavit će podupirati zakone koji zabranjuju prodaju ili transfer fetalnog tkiva.” Posebno za tu svrhu sastavljen odbor Kongresa također provodi istragu na saveznoj razini. Sve te istrage mogu dovesti do podizanja optužnica protiv Planned Parenthooda u budućnosti, a vjerojatno će se na suđenju Davidu Daleidenu i njegovoj kolegici pojaviti i novi dokazi i informacije.

Glavni tužitelj Teksasa Ken Paxton u svom priopćenju navodi: „Ostaje činjenica da su video snimke razotkrile stravičnu prirodu abortusa i sramotnu besćutnost prema ljudskom životu koja vlada unutar industrije abortusa. Istraga koju je savezna država Teksas pokrenula protiv Planned Parenthooda se nastavlja.”

Kako je stravična video snimka dovela do podizanja optužnice protiv onih koji su ju snimili?

Slučaj u kojem je optužen David Daleiden i njegova kolegica započeo je u kolovozu prošle godine kada je zamjenik guvernera Dan Patrick, republikanac i otvoreni protivnik abortusa i Planned Parenthooda, zatražio od okružne tužiteljice Devon Anderson pokretanje kriminalne istrage protiv Planned Parenthooda. Dogodilo se to nakon objave tajne video snimke snimljene u podružnici Planned Parenthooda Gulf Coast u Houstonu, a snimke prikazuju direktoricu odjela istraživanja Melissu Farell kako kupcima prikazuje podatke o prodaji fetalnog tkiva te se hvali sposobnostima podružnice da kupcima isporuče neoštećena tjela i organe abortiranih beba. Također priznaje da se u cilju dobivanja što više „netaknutih“ organa bebe namjerno porađaju žive i pušta ih se da umru. Ostala je upamćena po izjavi da je za Planned Parenthood prodaja organa pobačenih beba način „diverzifikacije prihoda“.

Melissa Farrell je također nudila “kupcima” i uslugu seciranja tijela i organa abortiranih beba govoreći kako je to “u neku ruku gadljivo, ali zabavno”.

Zamjenik guvernera je u svom priopćenju umanjio značaj optužnice protiv novinara aktivista i napomenuo kako je nedavna obljetnica odluke Vrhovnog suda u slučaju Roe v. Wade, kojom se ozakonio abortus u SAD-u, „čvrst podsjetnik na 50 milijuna nevinih života koji su od tada izgubljeni zbog abortusa.” Dodao je: „Ništa me neće spriječiti u zauzimanju  za zaštitu nerođenih“.

Okružna tužiteljica Devon Anderson je također republikanka, a na dužnost ju je predložio guverner Rick Perry 2013. Ona je u ponedjeljak opisala istragu protiv Planned Parenthooda kao „dugu i temeljitu“, te da su u njoj sudjelovali njezin ured, policija grada Houstona i Teksaški rendžeri. Rekla je kako je istražni sud pregledavao rezultate zajedničke istrage više od dva mjeseca.

Pritisak tužbama protiv neovisnih istraživačkih novinara se nastavlja – kazna za razotkrivanje industrije abortusa

Protiv Centra za medicinski napredak pokrenut je još jedan spor ovog mjeseca. Planned Parenthood je protiv njih podigao tužbu na federalnom sudu u San Franciscu te protiv Daleidena i drugih protivnika abortusa koji su sudjelovali u snimanju ili objavi video materijala. U tužbi se navodi da su svi oni sudjelovali u trogodišnjem kriminalnom poduhvatu čija je meta bio Planned Parenthood.

„Ti ljudi su prekršili zakon kako bi širili zlonamjerne laži o Planned Parenthoodu te promicali svoje ekstremističke političke ciljeve protiv abortusa,” rekao je u ponedjeljak Eric Ferrero, glasnogovornik Američke federacije Planned Parenthooda. „Kako se prašina smiruje i istina izlazi na vidjelo, postalo je u potpunosti jasno da su jedine osobe upletene u kriminal upravo kriminalci koji su organizirali ovu prijevaru. Drago nam je da će odgovarati pred zakonom.”

Daleiden i ostali novinari optuženi su za osnivanje lažne tvrtke naziva Biomax Procurement Services, stvaranje lažnih identiteta i predstavljanje u ime tvrtke koja sudjeluje u nabavi fetalnog tkiva za znanstvena istraživanja kako bi snimili čelnike i zaposlenike Planned Parenthooda. Lažnim identifikacijskim ispravama koristili su se kako bi ušli u zgradu Planned Parenthooda. Daleiden se predstavljao kao Robert Sarkis, a gospođa Merrit kao Susan Sarah Tennenbaum. Međutim oni nikada nisu ni negirali da su koristili lažne identifikacijske isprave kako bi uspjeli u svom novinarskom poduhvatu. Svaki od optuženika mora platiti po 10.000 dolara jamčevine.

Dokaz koji istražni sud ima protiv Daleidena o tome da su navodno kršili zakon o zabrani kupoprodaje fetalnog tkiva je njegova e-mail poruka poslana zaposlenicima podružnice Planned Parenthooda u Houstonu u lipnju, nakon sastanka koji se održao u travnju. U e-mail poruci Daleiden je Planned Parenthoodu nudio 1600 dolara po uzorku. Odvjetnik Planned Parenthooda tvrdi da oni nikad nisu odgovorili na tu poruku.

Optužnice bez ikakve osnove

 „Smatramo da su optužnice podignute bez ikakve osnove“, rekao je Daleidenov odvjetnik Peter Breen. „Koliko razumijemo, okružna tužiteljica može u bilo kojem trenutku odbaciti optužbe i mi ju lijepo molimo da to i učini. Ideja da su gospodin Daleiden i gđa Merritt u sklopu svoje 30-mjesečne istrage za Centar za medicinski napredak imali namjeru kupiti ljudske organe, ali da istovremeno lokalna podružnica Planned Parenthooda nije imala namjeru prodati ih temelji se na izokrenutoj logici“, rekao je Breen.

„David je zaposlenike podružnice Planned Parenthooda u Houstonu uhvatio na snimci kako se dogovaraju o promjeni metode abortusa, vjerojatno bez namjere da o tome obavijeste pacijentice, kako bi se domogli što kvalitetnijih organa abortiranih beba“, rekao je odvjetnik Breen. „Kriv je jedino zbog toga što je koristio standardne tehnike tajnog istraživanja koje su karakteristične za istraživačko novinarstvo.“

Uz optužnice za kriminalne radnje istražnog suda u Houstonu, Daleidenu i njegovim kolegama prijeti i tekuća tužba koju je podigla Nacionalna federacija za abortuse (National Abortion Federation) kojom je ta organizacija željela spriječiti Centar za medicinski napredak da objavi snimku s njihovog godišnjeg sastanka. Snimka je ipak procurila na internetu. Također, Obamina administracija dala je do znanja kako Ministarstvo pravosuđa istražuje Centar za medicinski napredak kako bi se podigla optužnica protiv njih na saveznoj razini.

Daleidenov odvjetnik Peter Breen dodao je kako će kroz sve te sudske procese sve više toga izaći u javnost o praksi krijumčarenja dijelovima tijela abortiranih beba od strane Planned Parenthooda i drugih unutar industrije abortusa. „Sve dodatne pravne radnje samo će dovesti do toga da će odvratne prakse koje su uobičajene unutar industrije abortusa nastaviti biti u fokusu javnosti.”

Breen je uvjeren kako će njegov tim „pobjediti u svim sporovima pokrenutim protiv Daleidena i Centra za medicinski napredak širom zemlje“ jer su optužbe neosnovane. Međutim, smatra da bi okružna tužiteljica Devon Anderson trebala odmah odustati od optužbi i na taj način uštediti novac poreznih obveznika u Houstonu.

Pokrenuta peticija za Davida Daleidena

Glavni urednik američke redakcije LifeSiteNews-a Ben Johnson rekao je za PJ Media sljedeće: „Radi se o optužbama koje nemaju nikakve osnove i kojima se pokušavaju kazniti nevini za zločine onih koji su ih počinili. David Daleiden i njegovi kolege novinari slali su ponude za kupnju ljudskih organa jedino s ciljem razotkrivanja činjenice da ih Planned Parenthood ima namjeru prodati. I u tome je Centar za medicinski napredak očito bio i previše uspješan.“

Johnson je dodao kako „sada ovom mladom čovjeku prijeti kazna od 20 godina zatvora zbog razotkrivanja kriminalnih radnji organizacije koja prima pola milijarde dolara godišnje od poreznih obveznika“. Pozvao je sve građane da upute telefonske pozive uredu okružne tužiteljice u Houstonu i zatraže od nje da povuče optužnice protiv Daleidena. LifeSiteNews je pokrenuo peticiju u kojem izražavaju zgražanje radi toga što su istražni sud i okružna tužiteljica odlučili zatvoriti oči pred kriminalnim radnjama Planned Parenthooda i umjesto toga odlučili progoniti Davida Daleidena i druge neovisne novinare. Peticiju je do sada potpisalo preko 83.000 ljudi, a urednik Ben Johnson obećao je da će, kada se peticijom prikupi 100.000 potpisa, osobno ih uručiti okružnoj tužiteljici Devon Anderson.

I vi možete potpisati peticiju na poveznici: https://www.lifesitenews.com/petitions/i-stand-with-david-daleiden

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!