Podržite nas!

Poznati urolog dobio otkaz jer je upozoravao na rizike homoseksualnog ponašanja

12.10.2015 10:30

„Užasno je zastrašujuće kada vam bolnica zabranjuje da govorite istinu o ozbiljnim zdravstvenim problemima jer bi to moglo povrijediti nečije osjećaje ili nije politički korektno. Zdravstvo koje je pod utjecajem ideologije izlaže ljude rizicima jer više ne govorimo o tome što je zdravo, a što opasno, već guramo stajalište koje može biti potpuno u suprotnosti s interesima javnog zdravstva.“ Hoće li poznata bostonska bolnica Beth Israel vratiti na posao uglednog liječnika koji je nastradao jer je ljude smio upozoravati na štetnost pušenja i alkohola, ali ne i na štetnost analnog odnosa među muškarcima?


U ožujku ove godine poznata bostonska bolnica Beth Israel (BIDMC) otpustila je cijenjenog i među pacijentima omiljenog urologa dr. Paula Churcha na temelju optužbi da je prekršio „prihvaćene standarde profesionalnog ponašanja“ medicinskog centra Beth Israel time što je iskoristio njihov elektronski sustav za slanje e-mail poruka i širenje stavova „o homoseksualnosti koje osoblje bolnice BIDMC smatra uvredljivima“.

Medicinski centar Beth Israel u Bostonu spada u najprestižnije visoko rangirane medicinske centre u SAD-u. Prijepori između upravnog odbora bolnice i dr. Churcha nastali su zbog toga što je iznosio dokaze o zdravstvenim rizicima povezanim s homoseksualnim životnim stilom te zbog toga što je konstantno ukazivao na pogrešnost novousvojene politike bolnice koja je  među zaposlenicima i pacijentima počela promicati takav životni stil.

Dr. Church je član odsjeka medicinskog fakulteta sveučilišta Harvard - Harvard Medical School - koji je dio medicinskog centra Beth Israel i spada u najprestižnije medicinske fakultete u SAD-u. U tom je centru bio zaposlen kao urolog gotovo 30 godina te je provodio istraživanja prostate i karcinoma mokraćnog mjehura. Također je sudjelovao u brojnim misijama u Meksiku i Africi pružajući medicinsku pomoć siromašnima.

Pritisci su počeli istovremeno s ozakonjenjem istospolnog „braka“

Dr. Church je počeo doživljavati cenzorstvo i pritiske od strane vodstva bolnice prije 11 godina. Tada je Massachusetts kao prva savezna država u SAD-u ozakonio istospolni „brak“. Dr. Church je u to vrijeme, zajedno s drugim istomišljenicima unutar medicinske struke, učestalo upozoravao vodstvo bolnice da je njihova politika aktivnog podupiranja i promidžbe aktivnosti LGBT udruga štetna te se bunio protiv sudjelovanja zaposlenika i vodstva bolnice kao službenih predstavnika u povorkama ponosa koje su se svake godine održavale u Bostonu pod nazivom „Gay Pride Week.”

Predstavnici medicinskog centra Beth Israel Deaconess marširaju na Boston Gay Pride-u


„Postoje neoborivi dokazi da je ponašanje koje prevladava u homoseksualnoj zajednici nezdravo i sa sobom nosi zdravstvene rizike za čitav niz ozbiljnih oboljenja, uključujući spolno prenosive bolesti, HIV i AIDS, rak anusa, hepatitis, parazitske infekcije crijeva i psihijatrijske poremećaje“, govorio je dr. Church u e-mail porukama koje je slao vodstvu bolnice kao odgovor na njihove obavijesti vezane uz LGBT događanja na koje se pozivalo zaposlenike bolnice.

„Životni vijek homoseksualaca znatno je snižen kao rezultat oboljenja od AIDS-a, komplikacija zbog drugih zdravstvenih problema te zbog samoubojstava. Sama ta činjenica zavrijeđuje osudu takvog ponašanja od strane medicinske zajednice kojoj je dužnost promicati model zdravog ponašanja i zdravog životnog stila.”

Smatrao je da službeno sudjelovanje predstavnika bolnice Beth Israel na bostonskom gay prideu ugrožava kredibilitet te zdravstvene ustanove te vrijeđa velik dio građana bostonske zajednice koji i dalje smatraju da je homoseksualno ponašanje neprirodno i nemoralno.

Izvrgnut ocrnjivanju i klevetama

Kada je shvatio da se njegova upozorenja sustavno ignoriraju, povremeno bi puštao e-mail objave putem intranet sustava bolnice. Međutim, 2007. godine tadašnji predsjednik medicinskog centra Beth Israel Paul Levy prenio je dijelove njegove pritužbe na službenu pro-LGBT politiku bolnice na svom osobnom blogu.

Kao što je bilo za očekivati, urolog je zbog svojih javno objavljenih komentara izvrgnut ocrnjivanju i klevetama. Proglašen je vjerskim fundamentalistom i nazadnjakom zbog „nestručnih i mrziteljskih stavova“. Levy je ipak osjetio obvezu da kao odgovor na linč kojem je bio podvrgnut dr. Church navede kako osobna uvjerenja urologa ni u  kojem smislu „ne utječu na način na koji liječi pacijente i njegov odnos prema njima te kako svoja osobna uvjerenja nikada ne prenosi u radu s pacijentima. Nikada nije bilo pritužbi koje bi ukazivale na tako nešto.“

2011. dr. Paul Church prijavio se za sudjelovanje u promidžbenom video prilogu svoje bolnice u kojem se trebala istaknuti „kultura inkluzije“ koju Beth Israel bolnica snažno podupire. U središtu video priloga je LGBT osoblje bolnice. U e-mail poruci organizatorima napisao je: „Bilo bi mi zadovoljstvo doprinijeti video prilogu na način da izložim i „drugu stranu“ priče tako da rastumačim koji su značajni zdravstveni rizici povezani uz homoseksualnost i visoko rizična ponašanja homoseksualnih skupina.... što mi se čini naročito prikladnim za uvrstiti u promidžbeni video prilog jedne zdravstvene ustanove.“

Uprava bolnice pokreće istragu protiv svog zaposlenika

Dva mjeseca kasnije našao se pod istragom voditelja odjela na kojem je radio, šefa kirurgije dr. Eliota Chaikofa. Optuživalo ga se za “uznemiravanje” i “maltretiranje” jer se ponudio za sudjelovanje u LGBT promidžbenom video prilogu. Rečeno mu je da je “prešao granicu” te da mu prijeti ili suspenzija ili oduzimanje privilegija koje nosi njegovo radno mjesto. Dana mu je mogućnost „dobrovoljnog“ otkaza.

Ali dr. Church nije želio igrati njihovu igru te je inzistirao na svojoj nevinosti i neosnovanosti svih optužbi koje mu je njegova bolnica stavljala na teret. Tada je uvidio da mu je potrebna pravna pomoć obiteljske udruge Liberty Counsel.

Iste godine u rujnu oformljen je poseban odbor stručnjaka sastavljen od četiri akademska liječnika. Njihova je izričita misija bila ispitati ponašanje dr. Churcha i odlučiti o njegovoj sudbini. Dr. Crhurchu je bilo dopušteno prisustvovati drugom sastanku ovog odbora na kojem je iznio svoje stajalište: „Ova 'istraga' ne provodi se zbog načina na koji skrbim o pacijentima ili mojeg odnosa s pacijentima i kolegama. Tokom godina imao sam mnoštvo pacijenata koji su se izjasnili kao homoseksualci, lezbijke ili čak transrodne osobe. Moje ponašanje prema njima uvijek je bilo neosuđujuće, puno suosjećanja i nadasve profesionalno“. Kasnije je u pismu zahvale svom šefu odjela napisao: „Na kraju krajeva, naša primarna misija je promicanje zdravog ponašanja i zdravih odabira životnog stila te borba protiv javnozdravstvenih rizika, a ne naša promidžba tih istih rizika. Istinska briga za dobrobit osoba zahtjeva od nas istinu o njihovim odabirima. Naša bolnica to radi i u slučaju manje kontroverznih pitanja, kao što su pušenje i zdrava prehrana“.

Dobio je opomenu od odbora zbog kršenja službene politike medicinskog centra Beth Israel protiv “uznemiravanja i diskriminacije na radnom mjestu” te slanja poruka s “neprikladnim sadržajem” preko intranet sustava bolnice.

Odbor je pokušao ušutkati dr. Churcha upozorenjem da ukoliko odmah ne prestane na svom radnom mjestu iznositi svoje „stavove o seksualnoj orijentaciji, homoseksualnosti i drugim zaštićenim statustima“, oduzet će mu se sve privilegije vezane uz njegovo radno mjesto.

U travnju 2012. dr. Church je zamolio odjel komunikacija svoje bolnice da mu više ne šalju nikakve obavijesti vezano uz LGBT događanja. Ignorirali su njegov zahtjev i nastavili mu slati sve veći broj e-mail poruka u kojima se promicao životni stil LGBT osoba.

Nije mogao šutjeti

Budući da se urolog nije svaki put uspio suzdržati od odgovora i komentara takvih materijala i u jednom od njih optužio bolnicu da slavi seksualne perverzije što ne priliči jednoj zdravstvenoj ustanovi, ove godine se medicinski centar Beth Israel odlučio na sljedeći korak – izbacivanje dr. Churcha iz bolnice. Unatoč tome što su njegovi kolege i razne obiteljske udruge slali pisma podrške liječniku.

Dr. Church je za LifeSiteNews izjavio kako njegov slučaj potvrđuje tezu da LGBT pokret ne želi samo mirnu „koegzistenciju“ s ostalim društvom, već potpunu afirmaciju bez i jednog glasa koji bi se protivio ne samo onome u što taj pokret vjeruje već i onome što radi u krevetu.

Dr. Church tvrdi kako nikada nije diskriminirao niti jednu skupinu ljudi već je zajedno s kolegama izražavao zabrinutost koja je utemeljena na znanstvenim dokazima o štetnosti određenih seksualnih ponašanja i praksi budući da su povezane s visokim stopama zaraza i bolesti. Njegov osnovni motiv je briga za ljude i za njihovo zdravlje. 

Podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti govore mu u prilog

„Podaci o kojima govorim dolaze iz pouzdanih izvora poput Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) čiji podaci pokazuju da su u nebo rastuće stope spolno prenosivih bolesti prvenstveno rezultat seksualnog ponašanja muškaraca koji imaju odnose s muškarcima i prakticiraju analni odnos. Najnoviji statistički podaci Centra za prevenciju i kontrolu bolesti govore da muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima predstavljaju dvije trećine novozaraženih virusom HIV-a i da je to jedina skupina kod koje je sifilis u porastu”, navodi poznati urolog i dodaje: „Ključna stvar jest da homoseksualna praksa i ponašanje nisu bezopasni. Postoje ozbiljne negativne posljedice takve prakse i ponašanja“.

Brian Camenker iz bostonske organizacije MassResistance pohvalio je spremnost ovog liječnika da riskira svoju cjelokupnu karijeru zbog uvjerenja da su određene seksualne prakse nezdrave i opasne za one koji ih prakticiraju i dodaje: „Užasno je zastrašujuće kada vam bolnica zabranjuje da govorite istinu o ozbiljnim zdravstvenim problemima jer bi to moglo povrijediti nečije osjećaje ili nije politički korektno. Zdravstvo koje je pod utjecajem ideologije izlaže ljude rizicima jer više ne govorimo o tome što je zdravo, a što opasno, već guramo stajalište koje može biti potpuno u suprotnosti s interesima zdravlja ljudi.“

Dr. Church u međuvremenu se žalio a odluku uprave bolnice da mu uruči otkaz. 7. listopada sastao se disciplinski odbor bolnice Beth Israel koji će odlučivati o njegovoj žalbi.

Slučaj dr. Paula Churcha upućuje na nedavnu ocjenu poljskog nadbiskupa Stanislawa Gadeckija o rodnoj ideologiji. Predsjednik poljske biskupske konferencije rekao je u nedavnom intervjuu povodom Sinode o obitelji koja se upravo održava u Vatikanu da je rodna ideologija opasnija od marksizma te da poput komunizma “ne priznaje ljudsku osobu” ni ljudsko dostojanstvo osobe. Međutim, trenutno postoje ozbiljni pritisci kojima se pokušava ugušiti takav “jezik” čak i unutar Katoličke Crkve.

Izvor: LifeSiteNews, Church Militant

 Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!