Podržite nas!

Pravobraniteljice podržale Vigilare u kampanji protiv hiperseksualizirajućeg marketinga

12.09.2014 08:11

Uspješnu Vigilareovu klik akciju protiv vulgarnog reklamnog plakata trgovačkog lanca obućom Shooster podržala je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova izjavivši kako plakat provocira na „seksistički način stereotipno prikazujući ženu kao muškarčevu lutku te tako ženama nameće uloge seksualnih objekata koje isključivo služe muškarcima za zabavu“. Osim nje, i Pravobraniteljica za djecu podržala je Vigilare u prosvjedu protiv "provokativnog i nadasve neukusnog sadržaja" poručivši da su "dobro postupili izrazivši svoje negodovanje izravno tvrtki koja je odgovorna za objavljivanje navedenog plakata jer je važno da se odgovorne osobe u tvrtki suoče s reakcijama javnosti na poruke koje posreduju u svojem marketinškom komuniciranju." Feminističke udruge iz Platforme 112 još uvijek nisu reagirale na izravnu diskriminaciju u slučaju Shoosterovog reklamnog plakata kojim se krše odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova.

 

NAKON AKCIJE UDRUGE VIGILARE

Pravobraniteljica reagirala: Shoosterova reklama je seksistička; kazna do milijun kuna


“Shooster kroz svoju reklamu, iako sugerira druženje i osuđuje seksistički tip zabave, radi to na seksistički način stereotipno prikazujući ženu kao muškarčevu lutku te tako ženama nameće uloge seksualnih objekata koje isključivo služe muškarcima za zabavu. Bez obzira što su na drugoj strani dečko i cura, promovira se stereotip da je muškarac taj koji izabire svoju „igračku“. Da je muškarčeva zabava ta koja je važna i koja motivira. Žena je tako u usporedivoj situaciji stavljena u nepovoljniji položaj”, ocijenila je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u izjavi koju je objavila.

Novčana kazna do milijun kuna

Pravobraniteljica Ljubičić upozorila je i na odredbu članka 36. Zakona “koja se prvenstveno odnosi na medije, no, koja se analogno, i u skladu sa člankom 4. Zakona, da primijeniti i na reklamne kampanje”. Tim je člankom naime predviđeno da će se oni koji “objavom programskom sadržaja ili oglašavanjem predstave žene i muškarce na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način s obzirom na spol i spolnu orijentaciju” kazniti za prekršaj novčanom kaznom do 1.000.000,00 kuna.

Vigilare: reklama ponižava žene i muškarce

Reakcija pravobraniteljice dolazi nakon akcije udruge Vigilare “Bojkot Shoostera zaštitimo djecu”.

Udruga Vigilare započela je 8. rujna nacionalnu kampanju prema trgovačkom lancu Shooster, tvrtke Katapult d.o.o., nakon ignoriranja poziva njihovih članova uprave za dijalogom s predsjednikom Vigilarea. O spornoj reklami obavijestili su pravobraniteljicu za djecu Ivanu Milas Klarić radi zaštite djece od neprimjerenog sadržaja.

Reklamu smatraju degradacijom ljudske spolnosti, ponižavanjem žena i muškaraca te hiperseksualizacijom djece, a degutantnim šok-marketingom, prekoračenjem svih etičko-moralnih granica.

Odgovor Shoostera Vigilareu

“Po našem viđenju, ovom reklamom mi podržavamo, štoviše, potičemo zajednicu muškarca i žene, za što se na kraju udruga Vigilare i zalaže”, bio je odgovor Shoostera na akciju Vigilarea koji su objavili preko T-portala. Marko Domić, direktor marketinga tvrtke Katapult d.o.o. u čijem je vlasništvu brend Shooster ujedno se pohvalio da je ova kampanja je realizirana u suradnji s agencijom Inventa d.o.o.

Saada se čeka se odgovor Shoostera i tvrtke Katapult d.o.o. Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova.

Izvor: Narod.hr

Mislite li da je ovo važna tema? Podržite nas na Facebooku ili na jedan od načina navedenih ovdje.