Podržite nas!

Prešućena istina o mučenicima iz Ugande

30.11.2015 16:35

1886. godine Mwanga II., kralj kraljevstva Bugunde, pogubio je 45 mladića koji su bili njegove dvorske sluge. Mwanga je bio nasljednik kralja Mutesa koji je pozvao misionare na jug Ugande da šire Radosnu vijest. Mwanga ih nije pogubio samo zato što se nisu htjeli odreći svoje vjere, kako to prenose naši mediji. Odreći se kršćanske vjere u njihovu je slučaju značilo pristati na udvaranja kralja i grijeh prakticiranja homoseksualnih odnosa… Papa Franjo proglasio ih je nacionalnim herojima. Čak i nakon pretrpljenog mučeništva Uganda je danas kao država suočena s nizom ucjena i kazni koje podsjećaju na prošla vremena. Ne ucjenjuju ju više kraljevi poganskih afričkih plemena već tzv. napredne i moćne države razvijenog zapadnoga svijeta. O tome smo već pisali u više navrata ovdje i ovdje.

Objava: 28. studeni, 2015

Iako je u svojem govoru Sveti Otac istaknuo da su ugandski mučenici iz 19. stoljeća, koji nisu htjeli pristati na kraljeve homoseksualne želje, bili pravi nacionalni heroji – svjetski mediji, pa tako i naši, nisu smatrali prikladnim izvijestiti svoje čitatelje odnosno gledatelje o činjenicama vezanim uz njihovo mučeništvo. To da su radije izabrali smrt nego bili podvrgnuti grijehu sodomije baš i nije danas politički korektno pa je valjda bilo bolje taj detalj jednostavno ignorirati.

Vjerujem da je većina naših čitatelja upoznata s ovom pričom, ali ipak prenosimo odlomak članka koji smo već jednom objavili o njima.

Mučenici iz Ugande su kao misionari, na kraju 19. stoljeća, bili pozvani od kralja Mutesa iz Bugunde,na jugu današnje Ugande, kako bi širili Radosnu vijest. Kraljev nasljednik se, s druge strane, protivio strancima, pogotovo kršćanima i njihovoj moralnosti koja je bila u suprotnosti s neprirodnim porocima, uključujući i homoseksualnost, koji su obilježavali Bugundinu kulturu. Navodno su ovakve seksualne užitke pokupili od arapskih trgovaca. Kako su sluge u kraljevskom dvoru bili kršćanski obraćenici suprotstavili su se njegovim pokušajima zavođenja, zbog čega je kralj izdao naredbu da se pohvataju svi obraćenici; mučio ih je i žive dao spaliti.

Ono što je kralj zahtijevao od ovih jadnika se u današnjem društvu naziva ljudskim pravima (i potrebama) a u nekim zemljama se već i formalno regulira kao trajna veza. Papa Franjo je nedavno rekao da se ne možeš smatrati kršćaninom ako nisi spreman na mučeništvo. Možda to neće značiti javno pogubljenje, ali zasigurno biti katolik i javno iskazati svoju vjeru je već proglašeno politički nekorektnim, a uskoro će dovest i do javnog prezira i diskriminacije. Naša kultura je već postala neopoganska, što je mnogo gore od izvornog poganstva jer pogani nisu znali za Krista, dok ga ovi danas poznaju, ali ga odbacuju.

Izvor: Quo vadis Croatia

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!