Podržite nas!

Prodaja pilula za ‘dan poslije’ veća 38 puta nego lani

21.10.2015 11:20

Večernji list nedavno je objavio alarmantne podatke o čak 38 puta većoj prodaji „ellaOne“ pilule u usporedbi s razdobljem kada je bila dostupna samo na liječnički recept. „Vikendom se moramo opskrbiti s 20 komada obvezno, jer u dežurstvu je najveći promet. Dođu i žene s djecom, kažu da ne mogu imati još jedno dijete. No 90 posto je mladih parova, u ranim dvadesetima. Obično dečko traži pilulu, djevojka šutke ispuni anketni listić.“ I na našem portalu, sudeći prema komentarima čitatelja, najviše su bezreceptnom prodajom ove abortivne pilule oduševljeni mladi dečki koji očito nemaju želju za odgovornom vezom s djevojkom. Kao i uvijek, eksperimentira se na osjećajima i zdravlju žena, navodno u ime njihovih prava, a zapravo se sve svodi na nezasitne želje - za profitom u slučaju farmaceutske industrije te za neobaveznim seksom u slučaju muškaraca. Žena je tu svedena samo na tijelo, na objekt iskorištavanja, koja više čak ne smije ni znati je li abortirala ili nije. Ako je čak i ginekolog Dubravko Lepušić zabrinut zbog situacije s bezreceptnom prodajom ove abortivne pilule, onda je sasvim jasno da je HALMED otišao predaleko u pogodovanju proizvođaču.

  

U ljekarne noću i vikendom najviše dolaze parovi u ranim 20-ima


Autorica: Romana Kovačević Barišić
Objava: 9. listopad, 2015.

Otkad je u Hrvatskoj dozvoljena bezreceptna prodaja pilula “za dan poslije”, tj. oralnog kontraceptiva ellaOne, prodaja joj je dramatično porasla. Po 700 komada prodano je u dva ovoljetna mjeseca, dok je, za usporedbu, u srpnju i kolovozu prošle godine to bilo tek dvadesetak na mjesec.

Dolaze i majke s djecom

Vidljivo je to iz podataka o prodaji veledrogerija ljekarnama. Oni govore da su prije bezreceptne prodaje ljekarne u RH naručivale mjesečno tek deset, dvadeset tableta, da bi nakon travnja 2015. godine, kada je dopuštena prodaja bez recepta, te brojke skočile na 400, 500 pa do 701, koliko je u zadnjem zabilježenom mjesecu, kolovozu ove godine. U drugom kvartalu 2014. godine veledrogerije su isporučile ukupno 37 pilula, a u istom kvartalu ove godine 1331, što je 36 puta veća prodaja. Srpanj i kolovoz već su nadmašili tu kvartalnu prodaju s 1400 prodanih pilula – to je skok od čak 38 puta!

– Vikendom se moramo opskrbiti s 20 komada obvezno, jer u dežurstvu je najveći promet. Dođu i žene s djecom, kažu da ne mogu imati još jedno dijete. No 90 posto je mladih parova, u ranim dvadesetima. Obično dečko traži pilulu, djevojka šutke ispuni anketni listić. Procijenim li da nema 18, zatražim osobnu iskaznicu jer u tom slučaju mora doći s mamom ili drugim skrbnikom. Nije bilo slučajeva da ponovno dođe ista osoba – kaže nam jedna ljekarnica ističući da sve upozorava na moguće nuspojave, koje nisu bezazlene.

Međutim, upitnici ostaju u ljekarnama, ne prosljeđuju se ginekolozima, kako se prvotno namjeravalo.

– Ljekarnici nemaju pristup CEZIH-u. Iako je u interesu pacijenta da liječnik ima uvid u sve terapije koje uzima, ni zakonski nije reguliran pristup ljekarnika e-kartonu – kaže Mate Portolan, šef ljekarničke komore.

Ovim “samoposluživanjem” nije najsretniji ginekolog dr. Dubravko Lepušić koji radi s adolescentima i stalno upozorava na njihovo neznanje kad je riječ o seksualnom odgoju.

Bolja je trajna zaštita

„Naši su mladi needucirani i u velikom se broju oslanjaju na abortus kao kontracepciju pa jednako tako i na olako uzimanje hitnih kontraceptiva. Teško je procijeniti posljedice ove povećane prodaje. Sigurno da sprečava neželjenu trudnoću i da je bolje rješenje od pobačaja, ali u našim je okolnostima trebalo ostati na receptnom izdavanju. Hitna kontracepcija nije rješenje za mlade, trajna kontracepcija bolje je rješenje“ – ističe dr. Lepušić. Kontracepcijske pilule koristi tek 12% mladih u Hrvatskoj, a u Europi njih 30%.

Izvor: Večernji list

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!